Geleceği şekillendirecek popüler meslekler ve kariyer yolculuğu

Başarılı Kariyer Planlama ve Üniversite Tercihlerinde Atılacak Adımlar-7

Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin hayatımızı dönüştürmesiyle oluşan beklentileri karşılayacak insan gücü arayışı bazı meslek gruplarına olan talebi artırıyor. Bu nedenle gelecekte adını çok sık duyacağımız yeni meslekleri de birlikte getiriyor. Özellikle Dünya’da ve Türkiye'de geleceğin meslekleri hangileri olacak dediğimizde insanlar arasında en çok konuşulan meselelerden birisi olarak göze çarpıyor. 10-15 sene evvel olmayan, hatta adını bile duymadığımız meslekler bugün aşina olduğumuz bazı meslekler haline gelmiş durumda. Günümüzde teknoloji öyle bir süratle dönmektedir ki, hiç tahmin edilmediği kadar hızlı ilerliyor. Bu nedenle meslek seçerken, o işin gelecekte ne kadar revaçta olacağına öngörebilmemiz, gelecekte en çok popüler mesleklerden olup olmadığına dikkat etmek ve becerilerinizi ona göre geliştirmek önemli bir konudur.
Gelecekte ilk 30’a girecek popüler meslekleri sizin için sıralayacak olursak:

1-Veri analisti ve veri bilimcisi

Veri analisti bir şirket, kuruluş, proje veya kişiye ait verileri istatistik, yazılım ve matematiksel yöntemleri kullanarak anlamlı kılmaya çalışan kişidir. Veri bilimciler bağlı bulundukları şirketlere değer katmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder ve sonuçlarını yönetim ile paylaşıp ona göre karar alınmasını sağlarlar. Verileri sınıflandırmak, çıkarım yapmak ve kompleks davranışları çözümlemek veri bilimcilerin görevidir. Bir anlamda analitik veri uzmanının bir çeşidi olmakla beraber bu verileri analiz ederek verilerin nasıl kullanılacağına da karar verirler. Temelleri istatistik ve teknoloji bilimlerine dayanan bu mesleklere ileriki günlerde sektörlerin dijitalleşmesi ve verilerin çeşitlenmesi ile daha fazla ihtiyaç duyulacak.

2-Yapay Zekâ uzmanı

Son zamanlarda adını sık duyduğumuz yapay zekâ uzmanlığı geleceğin en önemli mesleklerinin başında geliyor. Yapay zekâ uzmanları makine öğrenimini yani makineleri insan beynine benzer süreçleri ve fonksiyonlarıyla tasarlayan, programlayan kişilerdir. Yapay zekâ uzmanlarından, özellikle şirket ve kuruluşların karar alma, problem çözme, hedef belirleme gibi süreçleri için katkı sağlayacak sistemler geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

3-Robotik Mühendisi

Makine öğrenmesi ve veri bilimi yapay zekânın ayrılmaz iki parçasıdır. Veri bilimcileri bilgisayar bilgisine ihtiyaç duymakla birlikte temel olarak istatistik ve analitik becerileri ile ön plandadır. Makine öğrenmesi mühendisleri ise bilgisayar bilimi ve kodlama alanlarında daha etkindirler. Yapay zekânın gelişimiyle birlikte, görüntü ve ses tanıma, tıp veya siber güvenlik gibi birçok alanda faaliyet gösteren şirketlerin yapay zekâ alanında etkin mühendislere ihtiyacının artmasına rağmen yeterli iş gücü halen piyasada bulunmuyor.

4-Alternatif Enerji danışmanları

Yeryüzünde kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların sınırlı olması ve her geçen gün azalması gelecekte yenilikçi enerji kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Bu noktada ise alternatif enerji uzmanlarına iş düşüyor. Alternatif enerji uzmanı, yenilikçi ve verimli enerji kaynakların belirleyen ve kullanımına yönelik projeler tasarlayan uzmanlardır. Dünyada artık fosil yakıtlar bitmek artık üzeredir. Bu nedenle alternatif enerji kaynakları gelecek yıllarda oldukça önem taşıyacaktır. Yaşadığımız gezegende doğal dengenin bozulması ve iklim değişikliği nedeniyle rüzgâr, güneş ve hidroelektrik enerjisi gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem her geçen gün artmaktadır. Ancak bu alternatif kaynaklar halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte evler, işyerleri ve sosyal alanlar gibi yaşam alanları için en doğru yakıtı kullanmak oldukça önem taşıyor olacak.

5-IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı

Her şeyimizi artık internetten halleder olduk. Haliyle internete dayalı meslekler de revaçta. Sadece bizim için değil nesneler için de geçerli bir durum bu. Bu nesnelerin internetten idare edilmesi için bu mesleğe ihtiyaç duyacağız. Nesnelerin interneti son yılların en önemli teknolojik gelişmelerden biri olarak kabul ediliyor. Tarımdan şehirciliğe, sağlık hizmetlerinden lojistiğe birçok sektörde IoT (Internet of Things) ürünlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. IoT ürünleri yalnızca internete bağlı olan cihazlar değil internet üzerinden birbiriyle bağlı olan ve bilgi paylaşan cihazların tamamıdır. İleriki yıllarda hayatımızın bir parçası olacak bu cihazların hem üretim hem de kullanım süreçlerinde IoT uzmanlarına ihtiyaç duyulacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

6-E- cihazların güvenlik ve onarım personeli

Evde elektronik eşyalarımızdan birisi bozulduğunda hemen tesisatçıyı veya servisi ararız. Peki ya akıllı buzdolabımız veya TV hacklendiğinde veya akıllı aydınlatma sistemimiz bizi dinlemeyip ışıkları yakmadığında kimi arayacağız? Aklımıza ilk gelen IoT güvenlik personelini aramak olacaktır. Gelişim sürecini kısa bir zamanda tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha fazla noktada kendisini göstermeye devam edecek. 2018 yılında yayınlanan IoT raporuna göre 2025’te 64 milyardan fazla IoT cihazı olacağı tahmin ediliyor. Hayatımızın bir parçası olan bu cihazların bozulması durumunda ise IoT güvenlik ve servis personellerine ihtiyaç duyacağız.

7-Block-chain (Blok-zincir) geliştiriciler

Son zamanlarda oldukça popüler olan dijital para birimi Bitcoin’i duymayan kalmadı. Bunu kullanabilmemizi sağlayan teknoloji hakkında ne kadar bilgimiz var? Block-chain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Biraz anlaşılması zor olsa da, uzmanlara göre nihayetinde internet kadar dünyayı değiştiren bir teknoloji olacağı söyleniyor. Bu nedenle gelecek senelerde Blokzincir uygulamalı hizmetleri ve ürünleri geliştiren profesyonellerin oldukça revaçta olması bekleniyor.

8-Kullanıcı Deneyimi (User Experince) UX Tasarımcısı

Kullanıcı deneyim tasarımcısı bir ürünün veya bir sistemin son kullanıcısı ile buluşmadan önce, müşterileri tarafından nasıl kullanılacağını çeşitli araştırma yöntemleri kullanarak ön görmeye ve kullanıcı için iyi bir deneyim meydana getirmeye çalışan bir melek dalıdır. Bir UX tasarımcısı, kuruluşların kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak yeni içeriklerin oluşturulmasını sağlar. Örneğin bir cihazdaki açma kapama düğmesinin nerede olduğundan, bir web sitesindeki panelin kullanım düzenine kadar birçok alanda UX tasarımcılarının çalışmalarını görebiliriz. Kullanıcı deneyimi tasarımı, ürünle olan etkileşimde kullanıcı memnuniyetini arttırma süreçlerini kontrol eder.

9-Etkileşim (Interaction Designer) Tasarımcısı

Son kullanıcının ürün, servis veya arayüz ile nasıl bir iletişime geçeceğini tasarlayan etkileşim tasarımcısıdır. Yani yalnızca bir ürünü kullanılabilirlikten ziyade, insan performansını da ele alarak genellikle kullanıcı deneyimi pratiğinde göz ardı edilen somut etkileşimleri de kapsar. Mesela bir e-ticaret sitesindeki sepet ekranında hiçbir ürün yokken, iki ürün varken veya daha fazla ürün varken nasıl görüneceğini belirler.

10-Bilgi Mimarı (Information Architect) Tasarımcısı

Bilgi mimarı bilginin nasıl gruplandığının, arandığının ve isimlendirildiğinin anlaşılmasını sağlar. Üründe yer alacak fonksiyonların, içeriklerin listesini ve hiyerarşisini belirler. Bu çalışmalar sonucunda site haritası, içerik listesi, bilgi mimarisi ve içerik listesi elde edilmiş olur.

11-Kullanıcı Ara yüzü (UI Designer) Tasarımcısı

Kullanıcı deneyimi tasarımcısının tasarladığı algoritmik akışları, ürünün kurumsal kimliği, renkleri ve tipografisi ile beraber final tasarımına dönüştürür ve son kullanıcıya sunmak için hazır hale getirmeye çalışır. Eğer bir web sitesinde sıkılmadan usanmadan vakit geçiriyorsanız nedeni UX tasarımcısının olmasındandır.

12-3D üretim Mühendisi

3D üretim mühendisi, 3D yazıcıların denetim, kurulum, işleme süreçlerini takip eden ve 3D yazıcıların daha donanımlı bir hale gelmesi için üretim süreçlerinde yer alan kişidir. 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak meydansa getirilen girişimler, özellikle sağlık, yemek ve tekstil gibi sektörlerde önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği ile yakın gelecekte seri üretimin yerini kişiselleştirilebilir üretimin alması bekleniyor. 3D üretim teknolojisi tıp alanında da kullanılmaya başladığında böbrek, kalp, kulak gibi organların üretiminin gerçekleşmesiyle organ nakli için bekleme listeleri tarihe karışacak. Kendini özellikle sağlık alanında göstermeye başlayan 3D üretim mühendisliğinin gelecekte gıda, giyim, turizm, mimari gibi birçok sektörün tasarım alanında yer alacağı öngörülüyor.

13-Tıbbi Danışmanlar

Gelecekte ameliyatlara robotların ve robotik sistemlerin yapmasına hazırlanılıyor. Dolayısıyla yapay zekânın tıp alanında kullanılmasının sonucu olarak karşımıza hem bu tür robotların üretim, bakım ve yenilemeleri konusunda hem de hasta işlerinden sorumlu olacak uzman iş gücüne ihtiyaç duyulacak.

14-Çöp Mühendisi

Geleceğin meslekleri arasında en ilginci çöp mühendisliği olabilir fakat en etkililerinden de biri olacağı kesin görülüyor. Çöp mühendisliği, dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi üzerine geliştirilen bir meslek dalıdır. İnsanlar her yıl 2 milyar tondan fazla atık üretiyor. Peki, biz bu atıkları ne yapıyoruz? Düzenli ve sürekli olarak çöp depolama alanlarına gömüyoruz. Hal bu ki söz konusu bu miktar dünyadaki elektrik tüketiminin %10’unu karşılayabilecek potansiyeldeki 4,5 milyar varil petrole eşdeğeri enerji içerebilmektedir. Üstelik bu miktar gelecekte baş edilemez bir noktaya gelebilir. Bu nedenle, atıkların doğru şekillerde geri dönüştürülmesi gerekiyor.

15-Dijital Dedektif

Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek. Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacaktır.

16-Veri Güvenliği Uzmanı

Şirket ve kurumların dijital ortamlarda yer almasıyla kendilerine, çalışanlarına ve müşterilerine ait verileri koruması zorunlu ve önemli bir sürece dönüşüyor. Veri güvenliği uzmanı ise tam da bu noktada devreye giriyor. Veri güvenliği uzmanı, şirket ve kurumların dijital güvenlik altyapısını tasarlar, olası siber saldırılara karşı güvenlik sistemlerini analiz eder, iyileştirilmesi ve geliştirilmesini sağlar.

17-Yazılım ve Uygulama Geliştirme Uzmanı

Günümüzde oldukça popüler olan yazılım ve kodlamanın gelecekte daha da öne çıkacağı düşünülüyor. Bu nedenle, yazılım ve uygulama geliştirme uzmanlığı hem günümüzün hem de geleceğin mesleği olarak değerlendiriliyor. Yazılım geliştirme uzmanı şirket, kurum veya kişilerin ihtiyaç duyduğu uygulamalar, programlar için gerekli kodları tasarlayan, yazan veya iyileştiren kişidir.

18-Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı

Dijitalleşme ile şirketlerin online ortamlara taşınması ve sayılarının her geçen gün artması ile şirketler arasındaki rekabet farklı boyutlara taşınıyor. Şirketler bu rekabet ortamında kendilerini öne çıkaracak dijital pazarlama ve strateji uzmanlarına daha fazla ihtiyaç duymaya başlıyor. Dijital pazarlama ve strateji uzmanları şirketlerin online pazardaki hedeflerini belirleyen, markayı daha tanınır hale getiren ve kitle iletişimini güçlendirmeye çalışan kişilerdir.

19-Risk Yönetimi Uzmanı

Risk yönetimi uzmanı, özellikle kurumsal firmalarda analiz araçlarının belirlediği riskleri değerlendiren, azaltan ve gidermeye çalışan kişidir. Risk yönetim uzmanları, her geçen gün artan rekabet ortamında şirketlerin öne çıkmaları için almaları gereken riskleri belirler, ölçer ve risk haritaları ortaya koyar.

20-Epidemiyolog

Bu mesleğin görevi ise yaşadığı toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Toplumun yapısı, genel sağlık durumları gibi verileri analiz ederek pandemi ve diğer hastalıklara karşı önlem almayı sağlıyorlar.

21-Veri dedektifi

İnternet ağlarındaki verilerin analizleri ve depolanmasını sağlayan bir meslektir. Veri dedektifi sayesinde şirketler için büyük bir zaman tasarrufu sağlıyorlar.

22-Mobil Uygulamalar ve Oyun Geliştiriciler

Mobil uygulama ve tasarım geliştirme alanı gün geçtikçe önemini artırmakta, insanların özellikle internet ve internet üzerinden kullanılan bilgisayar uygulamalarını taşınabilir IOS ve Android işletim sistemli akıllı telefon cihazları ve tabletlerde geliştirilmesini kapsar. Z kuşağının çok fazla rağbet ettiği bir meslek. Biraz merakla bu işi öğrenmemek içten bile değil. Teknoloji ile meraklı birisiyseniz, mobil uygulama ve oyun geliştiricisi olabilirsiniz. Günlük hayatta kişilerin masaüstü platformlardan çok mobil platformlar ile vakit geçirmesi bu meslek dalına olan ihtiyacı her geçen gün daha da artırıyor.

23-Robot koordinasyon uzmanı

Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir.

24-Akıllı Şehir Uzmanı
Evlerimiz artık bilgisayarlı hale geliyor. Haliyle uzmanlara da ihtiyaç duyuyoruz. Evlerimizi yönetirken onlar devreye girecekler.

25-Endüstriyel Veri Bilimci

Online alışverişin son yıllarda yükselmesi neticesinde yükselişe geçen mesleklerden birisi. Endüstriyel verileri toparlayıp, analizler yapıyorlar.

26-Tedarik zinciri yönetimi

Perakendeciler, toptancılar, satın alma temsilcisi, lojistik analisti, dağıtım yöneticisi olarak görev yapan yöneticilerdir.

27-Finansal yönetim

Bu meslek dalında finans ve yöneticilik kavramları bir bütün olarak düşünülmelidir. Herhangi bir kurumda finans yöneticisi olarak çalışan kişi, o kurumun tüm finansal işlemlerini gerçekleştiren kişidir. Finans yöneticisi, kurumun nakit ihtiyaçlarını yönetir. İlerleyen yıllarda finans sektörünün daha da gelişeceğini düşünürsek finans yöneticiliği de gözde meslekler arasında yerini alacağa benziyor.

28-Aktüer

Aktüer finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen profesyonellere verilen isimlerdir. Kısaca riskleri öngören mesleğe verilen isimdir. Risk analizi sonrasında finansal kayıpları önlemek ya da en aza indirmek için görev yaparlar.

29-İstatistikçi

Verileri analiz ederek gelecekteki satış ve karları, büyümenin önündeki engelleri öngörerek şirketlerde çalışırlar, rol alırlar.

30-Veteriner

Artan dünya nüfusuna paralel olarak İnsanlığın gıda ve proteine ihtiyacı da artmaktadır. Hayvan besleme, hayvan sağlığı konuları insanlığı da direkt ilgilendirmektedir. Günümüzde hayvanlardan insanlara geçebilen 400’ün üzerinde değişik hastalığın var olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalıkların kontrolü veteriner hekimliğin önemini bize anlatmaya yeter.

Siz gençleri üniversiteye ayak basmadan evvel geleceğin kariyer yolculuğuna çıkarmaya çalıştım. Eğer ileride çevrenizde saygın ve etkin iş adamı ve uzman olmak istiyorsanız Bugünden vizyoner bir bakış açısıyla geleceğe projeksiyon tutarak kendinize bu kariyer yolculuğunda yer ayırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca yukarıda anlatmaya çalıştığımız geleceğin meslekleri hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var ki. ‘Geleceğin mesleklerinin birçoğunun uzman olarak adlandırılmasıdır’, bu da bize bu mesleklerin günümüz meslekleri ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Liseye eğitimine adım atacak olanlar, üniversite tercihlerini şu anda yapmakta olanlar, saydığımız meslek dallarından birisini kendisine hedef olarak seçebilir. Yapacağınız tercihlerin hakkınızda hayırlı olmasını temenni eder eğitim sürecinde siz değerli gençlere başarılar dilerim. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum