Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Gaziantep Savunmasının Üç Kahramanı (3)

Şehitkâmil (1907-1920)

Antep savunmasının küçük kahramanlarındandır. 1907 yılında doğmuştur. Ablasının evinden aldığı annesi ile evlerine doğru giderken, Fransız askerlerinin fırın olarak kullandıkları bir binanın önünden geçtikleri sırada silahlı üç Fransız askeri annesinin peçesini açmak istemiş ve Mehmet Kamil yerden aldığı taşlarla Fransız askerlerine karşı koymuştur. Bunun üzerine küçük Mehmet Kamil bir Fransız askeri tarafından kalbinden süngülenerek şehit edilmiştir.

Bu olayın duyulması üzerine olay yerine çok büyük bir kalabalık toplanmış, kazmasını, küreğini, baltasını, sopasını, bıçağını eline alan çok sayıda Antep’li olay yerine doğru akmaya başlamıştır. Fransız askerleri, ekmek pişirdikleri fırına sığınarak ve kapısını arkadan kapatıp çok sayıda malzeme yığarak canlarını kurtarmaya çalışmışlardır.

Antep’liler uzun süre olay yerinden ayrılmamış, Fransızlar ellerinde silahlarla pencere ve diğer mıntıkalardan halkı takip etmeye başlamışlardır. Fırına girilmesi halinde çok sayıda masum insanın bu silahlar öldürülmesi söz konusu olduğu için, araya Antep’in hatırlı insanları girmiş ve halk bu bölgeden ayrılmıştır.

Mehmet Kamil’in kanlı cesedi Musullu Sokak’taki evine götürülmüş ve 22 Ocak 1920 günü defnedilmiştir. Cenaze namazı ve defin işlemlerine binlerce Antep’li katılmış, bütün dükkânlar kapatılmış, alış veriş bütünüyle durmuş ve bütün Antep adeta bir yas evine dönmüştür. 

Bu olay Antep’lilerin mücadele azmi ve kararlığını bir kat daha artırmıştır. Kamil’in şehit edilmesi üzerine  ‘’namusa el uzatıldı’’ diyen Antep halkı ‘bunlarla aramızda kan davası var. Bunları buradan def edeceğiz ve gerekirse canımızı feda edeceğiz’ diyerek, daha büyük bir azim ve şehadet aşkı ile Fransızlarla savaşma kararlılığını en üst düzeye çıkarmışlardır.

Halktaki infial ve tepki günlerce dinmemiştir. Bu olay şehri işgal eden Fransızların komuta heyetinde çok büyük bir korku ve telaş meydana getirmiştir. Fransız askerleri karargâhlarına çekilmiş, kendilerini bir saldırı ve öfkeden korumaya çalışmışlardır. Fransız komutan Albay Saint Marie, Belediyeye giderek Heyet-i İslamiye (Merkeziye) mensupları ile görüşmüş, Fransızlar adına halktan özür dilemiş ve Mehmet Kamil’in babası Ökkeş Ağa’dan da özür dilemek istediğini ifade etmiştir. Ancak Ökkeş Ağa başlangıçta bu ziyareti kabul etmemiş, yine araya hatırlı kişilerin girmesi ile bu taziye ziyareti gerçekleşmiştir.

Fransız Komutan bu ziyaret esnasında Ökkeş Ağa’ya ısrarla 200 altın vermek istemiş, fakat bütün ısrarlara rağmen Ökkeş Ağa bu altınları kabul etmemiştir. Antep şehidine sahip çıkmış ve daha sonraları da fakir bir insan olan Ökkeş Ağa’ya şehit babası olarak maaş bağlanmıştır.

Bu büyük ve destansı kahramanlık üzerine bu savunma devam ederken Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921 tarihinde yaptığı 147. Toplantısında kabul ettiği 93 Nolu kanunla Antep’e Gazilik Ünvanının verilmesini kabul etti.

Kanunun birinci maddesinde ‘’Antep Livası merkezi olan Antep kasabasının namı Gaziantep’e tahvil edilmiştir’’ ifadesi ile bu durum resmi olarak yürürlüğe girmiştir.   

Gaziantep, düşman işgalinin sona ermesinden sonra da şehitlerini unutmamış, her vesile ile vefa ve kadirşinaslık örneklerini göstermeye devam etmiştir. Birçok kurum ve kuruluşa da bu aziz şehitlerin adları verilmiş ve hatıraları yaşatmaya devam edilmiştir.

Gaziantep şehrinin Alleben Deresi ile tabii uzantılarının kuzeyinde kalan bölümü merkez olmak üzere Şehitkâmil, güney kısmı da Şahinbey olmak üzere 3398 sayılı Gaziantep İl Merkezinde Şehitkâmil ve Şahinbey adıyla iki ilçe kurulması hakkındaki kanun 20.06.1987 tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiş ve 19.09.1988 tarihinde de bu ilçelerimiz resmen kurularak faaliyete geçmeye başlamışlardır.

Antep Kahramanları elbette bu üç aziz şehitten ibaret değildir. Antep savunması esnasında 6317 şehit verilmiş, bütün halk Gazi’lik şerefini elde etmiş, Gaziantep baştan sona bir şehitler ve gaziler memleketine dönmüştür.

Yüzbaşı Aslan Bey, Binbaşı Hamdi Bey, Abdullah Göğüş, Mülazım Kamil Efendi,  Ali Nadi Ünler, Mahmut Osanmaz, Yüzbaşı Kara İzzet, Hammal Ali, Said Düşün, Halil Özkörük, Mehmet Nuri Tekerlek, Ali Şefik (Özdemir Bey), Mahmut Söylemez, Dayı Ahmet Ağa, Tüfekçi Yusuf, Abdi Ağa,  Ragıp Bey, Kılıç Ali Bey, Lohanizade Mustafa Nureddin, Nuri Pazarbaşı, Boynooğlu Memik Ağa, Şem’i Bey, Kürkçüzade Ahmet Efendi ve burada ismini yazamadığımız binlerce kahraman, bu şehrin düşman işgalinden kurtarılması için gece gündüz çalışarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar, maddi bütün varlıklarını fisebilillah harcadılar, şehit oldular, gazi oldular ve tarihe adlarını altın harflerle yazdırdılar.

Gaziantep ve diğer bütün yörelerimizde bu mukaddes dava için savaşırken şehit olan bütün kahramanlara ve vefat eden bütün gazilere Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyoruz.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.