Fındık yeni yılda üreticilerini üzdü

Fındık yeni yılda üreticilerini üzdü

Geçen yıl serbest piyasada 11 liradan satışa sunulan fındık, yeni yılın ilk mesai günü de bu fiyattan işlem görerek üreticilerini üzdü.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest piyasada fiyatların değişmediğini belirterek, "Borsa 50 randımanlı fındık fiyatını 11 liradan açıkladı. Şu anda bütün tüccarlarda fındık 11 liradan işlem görüyor" dedi.
 
Üreticilerin yeni yıldan büyük beklentileri olduğunu ancak açıklanan rakamın üreticileri tatmin etmediğini dile getiren Enginyurt, "Üreticilerin beklentileri boşa çıktı. Binlerce üreticimiz yeni yılla fiyatların artacağına inanıyordu ancak yeni yılın ilk mesai günü bu beklenti gerçekleşmedi" diye konuştu.
 
Enginyurt, bölgede yoğun kar yağışı nedeniyle üreticilerin pazara fındık indirmediğine işaret ederek, "Durum böyle olunca manavların ve büyük sanayicilerin depolarındaki fındık stoğu erimeye başladı. Birçok manav ve sanayi emanete aldığı fındığı kullanıyor. Bu noktada emanete bırakılan fındığın ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha anlamış olduk" ifadelerini kullandı.
 
Pazara bir süre daha fındık indirilmemesi durumunda fiyatların artış göstereceğini kaydeden Enginyurt, "Bizim beklentimiz fiyatların yeniden 14-15 lira seviyelerine kadar çıkması. Çünkü oluşan şartlar bunun böyle olacağını gösteriyor. Üreticilerimiz sabırlı olmaya devam etsin. En son gülen kendileri olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
 
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise piyasanın fındığa ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak, "Şu anda birçok tüccar fındık satın almak istiyor ama ürün bulamıyor. Piyasanın yeniden hareketlenmesi için fındık fiyatlarının artması lazım. Artık üretici 11-12 liradan fındık satmayacağını gösterdi. Şimdi sıra tüccarlarda. Ne zaman fiyatı artırırlarsa o zaman üreticilerimiz ürünlerini pazara indirecek" diye konuştu.
 
Cörüt, fındık ihracatının yılbaşı nedeniyle azaldığını, ancak ilerleyen günlerde yeniden hareketleneceğini ve bunun da fiyata olumlu yansıması olacağını kaydetti.
 
(AA)
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.