Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Ey dost

Ey dost. Biz gönlümüzü Rabbimize açmalı ve hayatımızda onun rızasını esas maksat yapmalıyız. Allah rızasını esas maksat yapan bir insanın hayatında, huzursuzluk ve ümitsizliğe yer olur mu?

***

Ey dost! Geçmişimizi ve geleceğimizi düşünmenin vakti gelmedi mi? Bir muhasebe yapmak için bugünün son şans olabileceğini niye düşünmüyorsun?

***

Ey dost! Geçmiş bunca yılların ardından ellerinde ne kaldığının hesabını yaptın mı? Hatıralar sana mutluluk mu veriyor yoksa elem mi? Yapacağın gerçek bir muhasebe, dosdoğru yol için en büyük kılavuzun olacaktır.

***

Ey dost! Ömrümüz, irademizin haricinde bir hızla elimizden kayıp gidiyor. Onu elde tutabilme şansımız yok. Onu ancak emin ve muhafaza edebilecek bir Zat’a teslim edersek emniyette oluruz. O da ancak Kadir-i Külli Şey olan Rabbimizdir.

***

Ey dost! Hayat, kâinatın Yaratıcısına nispet edildiği ölçüde değer kazanır ve ebedileşir. O’na dayanmak ve O’na iltica etmek gerekir. Zamanı durdurmak, ihtiyarlığı engellemek ve ölüme mani olmak için gücümüz var mıdır? Hayatın sahibine sığınmak için daha ne bekliyoruz?

***

Ey dost. Nefsine tabi olanın ve onun peşinden gidenin sonu felakettir. Nefis bizi zahiri eğlence ve sevinçlerin ardından ancak ateşe ve azaba götürür. Biz geçici olan ve elemle biten hazların esiri olmadan, ebedi ve kalıcı saadetlere talip olalım. Bizim kurtuluşumuz için başka bir yol yoktur.

***

Ey dost. Yarasa tabiatlılar tükenmez ve her zaman vardır. Bazıları kendilerini karanlığa mahkûm etmişlerse ve yaktığımız mumlara gözlerini kapatıyorlarsa, bu durum bizleri ümitsizliğe düşürmemeli. Bizler aydınlığa müşteri olmaya ve müşteri aramaya devam etmeliyiz.

***

Ey dost. Müslüman vakur fakat gayretli olur. Dinine de, Peygamberine de vakar ve metanet ile sahip çıkmasını bilir. Bunu yaparken, asla saldırganların ve art niyetli insanların seviyesine düşmez.

***

Ey dost. İslamiyet’in getirdiği reçetenin özeti; insan sevgisi, barışa taraftar olmak, belirli sınırlar içerisinde insanları hoş görmek, tebliğde yumuşak ifadeleri esas almak gibi önemli hususlar olarak ifade edilebilir. Müslüman, insanlara hakkı anlatırken onları ikna etmezse bile, onları asla düşman hale getirmez.

***

Ey dost. Bizler insan olarak;  itidal, sükûnet, muhabbet, sabır, vakar ve şefkat prensipleri ile hareket etmeli, bunları hayatımızın kılavuzu haline getirmeliyiz. Bu muhteşem kavramları özümseyen ve bunları hayatı için kılavuz haline getiren bir insan, sevgi ve itibar ile anılmaya devam edilir.

***

Ey dost. Olaylara ve şahıslara mümkün olduğu kadar iyi niyetle ve iyimser bir bakış açısıyla bakmaya gayret göstermek gerekir. Sürekli menfilik, başarısızlık ve art niyetli yaklaşım beklentisinde bulunmak, hastalıklı bir ruh halinin ifadesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum