Et yemeyen veganlarda kemik kırılması yüzde 43 daha fazla

Et yemeyen veganlarda kemik kırılması yüzde 43 daha fazla

Allah'ın verdiği nimeti beğenmeyince böyle oluyor

Dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında gösterilen Oxford'da öğrenci kulüplerinin çoğunluğu kantinlerin vegan olması için oy verirken, aynı üniversitenin yaptığı dev araştırmada, veganların et yiyenlere oranla 2.3 kat daha fazla kemik hastalığına yakalandığı sonucu ortaya çıktı.

Araştırmaya katılan veganlarda görülen kemik kırılma oranı ise, normal beslenenlere göre yüzde 43 daha fazla.

İngiltere'nin en önemli eğitim ve araştırma kurumlarından olan Oxford, ilginç bir tezatlıkla gündeme yeniden geldi. Kurumda yapılan Covid-19 aşı denemelerinin yüzde 70 başarı sağlaması birçok kesim tarafından hayal kırıklığı olarak değerlendirilmişti.

Oxford'da okuyan öğrenciler geçtiğimiz günlerde dünyadaki karbon salınımının azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla okuldaki kantinlerde koyun ve dana eti kullanımının yasaklanması için bir kampanya başlattı. Yapılan oylamada toplam sayısı 53 olan öğrenci kulüplerinin 3'te 2'si (31 kulüp) vegan kantin fikrine evet dedi. 13 kulüp çekimser kalırken, 9 tanesi red oyu verdi.

Vegan kantin projesiyle öğrenciler 2030 yılına kadar Oxford Üniversitesi'nin ürettiği karbon emisyonu oranınını yüzde 5 azaltmayı planlıyor.

Araştırma 18 yıl sürdü, 55 bin kişi katıldı

Ancak aynı üniversitede 2000'i vegan olmak üzere toplamda 55 bin kişinin katıldığı araştırmada, vegan beslenenlerde görülen kemik hastalıklarının, et, tavuk ve balık tarzı proteinlerle beslenenlere oranla 2.3 oranında daha fazla olduğu sonucu ortaya çıktı.

Yaklaşık 18 sene süren geniş çaplı araştırma sonuçlarına göre, toplamda 3 bin 941 kişide kemik kırılmaları görüldü. Verilere bakıldığında bu kişilerin büyük çoğunluğunun vegan olduğu saptandı. Veganlarda görülen kemik hastalıkları oranının normal beslenenlere oranla yüzde 43 daha fazla olduğu, özellikle bu kişilerde kalça kemiklerinde hasarlar meydana geldiği belirlendi. Doktor Tammy Tong'un başkanlığını yürüttüğü çalışma BMC Medicine akademik dergisinde yayımlandı.

Dr. Tong: Veganlar yeterli derecede kalsiyum ve protein aldıklarından emin olmalı

Dr. Tong yaptığı açıklamada, "Veganlarda kemik kırılma riski çok daha fazla. Her 1000 kişide, 20 daha fazla vaka görülüyor. Bireyler yaptıkları diyetlerin faydaları ve risklerini göz önüne almalı, rejimlerinde aşırı kiloya ya da zayıflığa bakılmaksızın yeterli derecede kalsiyum ve protein aldıklarından emin olmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

2019 yılı araştırma sonuçlarına göre yaklaşık 66.6 milyon nüfusa sahip Birleşik Krallık'ta toplamda 600 bin vegan bulunuyor. Bu rakam tüm nufusun yüzde 1.2'sine tekabül ediyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.