Erzurum'da Ramazan havası yaşanıyor

Erzurum'da Ramazan havası yaşanıyor

Genç yaşlı tüm vatandaşlar camilerin yanı sıra ev ve işyerlerinde Kur'an-ı Kerim okuyarak katkı sunuyor

Erzurum'da 16. yüzyılda İslam alimi Pir Ali Baba'nın, kentin felaketlerden zarar görmemesi için başlattığı bilinen "1001 Hatim" geleneği, asırlardır devam ediyor.

Beş asırdır yaşatılan "1001 Hatim" geleneğine, genç yaşlı tüm vatandaşlar camilerin yanı sıra ev ve işyerlerinde Kur'an-ı Kerim okuyarak katkı sunuyor.

Bu eşsiz geleneğe çevre illerden hatta yurt dışında yaşayan Erzurumlular da hatim indirerek destek oluyor.

Geçen sene 42 bin hatim yapıldı bu sene 50 bini aşar inşallah

Asgari hedefin "1001 Hatim" olmasına karşın vatandaşların yoğun ilgisiyle 40 bini aşkın hatim indirilen gelenek, ev ve iş yerlerinden yükselen Kur'an-ı Kerim sedasıyla, kenti ramazan ayı havasına sokuyor.

Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, AA muhabire yaptığı açıklamada, her yıl gelenek başlatıldığında hafızların at sırtında Kur'an-ı Kerim okuyarak çevresini dolaştıkları şehri kötülüklere karşı muhafaza altına almaya çalıştığını söyledi.

İnsanların "1001 Hatim" geleneğini ve duasının yapılmasını hasretle beklediğini dile getiren Sula, şunları kaydetti:

"Bu gelenek sayesinde cami, köy, ev ve iş yerlerindeki vatandaşlarımız, 1001 Hatim için katkı sağlamaya çalışır ve Kur'an-ı Kerim okur. Hatim yapan insanlar daha sonra bunu müftülüğümüze bildirir. Gelenek o kadar büyük rağbet görüyor ki geçen sene gelen hatim sayı 42 bindi ve bu sene artık ne kadar olacağını Allah bilir. İl dışından ve dünyanın farklı ülkelerindeki Erzurumlular, hatim merasimini ve geleneği hasretle bekler. Vatandaşlarımızın katılımlarıyla hatim sayısı 42 bin olur ve bu sayı çok müthiş rakam olarak görülür ama bize ulaşmayanları da dahil edersek belki bu sayı 50 bini aşar."

Sula, 1001 Hatim zamanının gelmesiyle kentte büyük heyecan yaşandığını belirtti.

"Hatim etmenin zamanı ve vakti yoktur"

Okunan hatimlerin duasını önemli din adamlarının yaptığını belirten Sula, "Kentte 1001 Hatim geleneğiyle ikinci bir ramazan havası yaşanıyor, vatandaşlarımız genciyle yaşlısıyla kadınıyla erkeğiyle geleneğin verdiği heyecanı duyuyor. Hatmetmenin zamanı ve vakti yoktur ama vatandaşlarımız 'O günler gelsin de birer hatim indirelim' diyor. Vatandaşlar, yıl sonu ile başında her türlü beladan, sıkıntıdan, hastalıktan ve dertten kurtulmak için geleneği ramazan coşkusu içinde Erzurum'da yaşatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.