Engellilerin sorunlarına Ombudsman desteği

Engellilerin sorunlarına Ombudsman desteği

Kamu Denetçiliği Kurumu Denetçisi Serpil Çakın, kamu kurumlarında engelli vatandaşların yaşadıkları sorunların çözülememesi durumunda devreye gireceklerini söyledi.

Merve Yıldızalp'in haberi:

Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Serpil Çakın, Kamu Denetçiliği Kurumunun (Ombudsmanlık) engelli hakları ve engellilerin kamu idareleriyle yaşadıkları sorunlarda verdiği hizmete ilişkin açıklamada bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, engelli vatandaşların kamu kurumu ve idareleriyle yaşadıkları mağduriyeti kuruma şikayet etmeleri durumunda devreye girdiğini ifade eden Çakın, şunları kaydetti:

"Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde isim, soyisim, kimlik numarası, adres bilgilerini Kamu Denetçiliği Kurumunun internet sitesinden, postayla ya da bizzat kendileri başvurarak bildirebilirler. Başvurudan sonra idareye bir telafi imkanı verilecek, yapılan hatalı işlemin farkına varılıp geri dönülmesi sağlanacak. Öncesinde idareye başvurulması gerekiyor, eğer konu insan hakları, engelli, çocuk, kadın hakları gibi konulara giriyorsa idareye başvuru yollarının tüketilmesini de aramıyoruz. Her birey çevresinde bu konulara ilişkin gördüğü veya bildiği, idarenin işleyişine ilişkin olumsuzlukları şikayet edebilir."

Vatandaşların şikayeti alındıktan sonra kamu idaresiyle ve engelli vatandaşla görüşüldüğünü aktaran Çakın, "Olayı aydınlatmak için tanık ve bilirkişiyle yerinde inceleme yapıyoruz. Ondan sonra da karar alıyoruz. Bu kararda ilgilinin hatalı davrandığını kabul etmesini, tazmin etmesini, işlemi geri almasını istiyoruz" diye konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumu denetçileri tarafından ilgili kuruma uyulması gereken tavsiyelerde bulunulduğunu dile getiren Çakın, kanun gereği kurallara uyulmaması halinde kurumların bunu gerekçelendirmesi gerektiğini belirtti. Çakın, gerekçenin bildirilmemesi halinde konuyla ilgili Meclis'e rapor sunulduğunu ve basın aracılığıyla durumun kamuoyuna duyurulduğunu söyledi.

Kurumun en büyük etkisinin kamuoyu baskısı olduğunu belirten Çakın, "Bir idareci yanlış bir işlem yaptığında tüm kamuoyu harekete geçirilecek. TBMM Genel Kurulunda tartışılan raporlarla, kişiler üzerinde baskı unsuru oluşturulacak" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.