Engelli ve yaşlıya evde bakım müjdesi

Engelli ve yaşlıya evde bakım müjdesi

Milyonlarca engelli ve yaşlıya ücretsiz evde bakım desteği verilecek. Ailesiyle ya da yalnız yaşayan engelli ve yaşlıların bakım elemanı olacak. Huzurevi istemeyene mahallesinde ev tutulacak

Hükümet,9 milyon engelli için 2007'de başlattığı evde bakım parasının ardından, engelli, yaşlı ve onlara bakan milyonlarca kişi için ücretsiz 'evde bakım desteğini' de hayata geçiriyor. Bu destek ile ailesiyle ya da yalnız yaşayan engelli/yaşlıya her hafta, gerekiyorsa her gün düzenli bakım elemanları gidecek. Kişinin tırnaklarının kesilmesinden yemeğinin yedirilmesine, ilaçlarının, sağlık, psikolojik durumunun takibine kadar tüm ihtiyaçları karşılanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, "Evde bakım desteği aile bütünlüğünün korunması, engelli ve yaşlıda terk edilme psikolojisini ortadan kaldırması, evde bakımın güvenli, kolay, ekonomik olması gibi pek çok avantajı sağlayacak" dedi. Çalışmanın pilot uygulama olarak yürütüldüğünü anlatan Çiftçi, yakında ülke geneline yayılacağını belirtti. Çiftçi, şu açıklamaları yaptı: 

EVLERE BAKIM ELEMANI: 
Evinde olan engelli, yaşlıya hafta içi mesai saatlerinde yarım veya tam gün ücretsiz bakım desteği vereceğiz. Verilecek hizmet her yaşlı ve engellinin ihtiyacına göre belirlenecek. Temel ve sağlık bakımı, psikolojik desteği karşılanacak. Bakım elemanları, tırnağının kesilmesinden yemeğinin yapılmasına, ilaçlarının takibine kadar tüm konularda hizmet sağlayabilecek. Uygulamadan evde bakım parası kapsamı dışında olan engelliler, akıl ve ruh sağlığı yerinde 60 yaş üzeri alzheimer, demans gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları olan yaşlılar faydalanacak. 

HUZUREVİ YERİNE MAHALLEDE EV: 
Hafif zihinsel engellilerin ve kendi kendine yetebilen yaşlıların izole huzurevlerinde değil mutlu oldukları çevrede yaşayabilmelerini destekleyeceğiz.

Örneğin, 4 yaşlı bir araya gelerek 'Birlikte yaşamak istiyoruz' dediğinde, onlara bildikleri mahalleden ev tutacağız. Bunu 32 yaşlı yaşam evi ve 94 umut evimizde şu an gerçekleştiriyoruz ve yaygınlaştıracağız. 

GÜNDÜZ BIRAK AKŞAM AL
"Evde yakınına bakanların işe gidip gelmesi, sosyal hayata katılmasını kolaylaştırmak için 'gündüzlü bakım hizmeti' sağlanacak. Vatandaş, engelli veya yaşlısını gündüz bakım hizmeti veren ve sosyal aktivitelerin yapıldığı merkezlerimize bırakıp, akşam alabilecek. Ayrıca engelli ailelerinin düğün, cenaze, seyahat gibi işlerinde yakınlarını 30 gün süreyle bakım merkezlerine bırakabileceği sistemi de hayata geçirdik."

793 TL ÖDEME
"Evde bakım desteğini özel bakım merkezleri ile yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Belediyelerden de destek alacağız. Özel bakım merkezlerine engelliye evinde bakım hizmeti vermesi karşılığında her kişi için 793 lira ödeyeceğiz."

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.