Engeller ERDEM ile ortadan kalkıyor

Engeller ERDEM ile ortadan kalkıyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, başta engelliler olmak üzere tüm kurumların yararlanabileceği Erişilebilirlik Değerlendirme Modülünü hazırladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmi web sitesinde yayınladığı habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlenen standartlara göre tüm kurumların çalışmalarını yürütmesi, bu alanda fiziksel, dijital ve zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için 2020'nin "Erişilebilirlik Yılı" olarak ilan etmesinin ardından Bakanlık da "Erişilebilir Türkiye" hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tüm şehirleri engelli vatandaşlara tamamen erişilebilir kılmak ve sosyal yaşama katılımlarını arttırmak için bir genelge yayınlayarak açık alanlardan binalara kadar tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmuştu.

Diğer taraftan, erişilebilirlikle ilgili çalışmaların artması ve yapılan uygulamaların standartlara uygun yürütülmesi için Bakanlık, Erişilebilirlik Değerlendirme Modülünü (ERDEM) hayata geçirdi. Bakanlık, ERDEM ile erişilebilirlik konusunda farkındalığı arttırmayı, erişilebilirlik için gerekli düzenlemeleri kolayca tespit etmeyi ve ‘erişilebilirlik belgesi’ alınmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Modülde, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında bulunan temel erişilebilirlik soruları yer alıyor. 10 bölümden oluşan modülde toplamda 281 soru bulunuyor. Bu sorulara "Evet" veya "Hayır" şeklinde cevap veriliyor. Kurumun bahçesinden ofisine kadar tüm alanlarla ilgili sorular cevaplandıktan sonra sistem “Erişilebilirlik Raporu” oluşturuyor.

Kurum veya şahısların kendi binalarına yönelik dolduracakları form sayesinde binaların erişilebilir hale getirilmesi için yapılması gerekenler doğru olarak belirlenebiliyor. Modül tarafından üretilen yapı ile ilgili erişilebilirlik raporu, kurum/kuruluş/kişilere erişilebilirlik tadilatlarını planlamaları için olanak sağlarken; sonradan ek maliyetin oluşması da önlenmiş oluyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, erişilebilirliğin engelli ve yaşlıların toplumsal yaşama katılması için birinci öncelikleri olduğunu söyledi. Engelli vatandaşların daha rahat bir yaşama kavuşması ve yapılan hizmetlerle farkındalık oluşturulmasını çok önemsediklerini vurgulayan Selçuk, “2020 yılında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla başta kamu kurumlarımız olmak üzere hayatın her alanını engellilerimize erişilebilir kılmayı amaçlıyoruz. Erişilebilirlik engelliler için zorunluluktur; yaşlıları eklediğimizde nüfusun önemli bir kısmı için gerekliliktir. Herkes için ise konforlu bir yaşam demektir. Çünkü erişilebilirlik herkes içindir.” dedi.

ERDEM’e https://erdem.ailevecalisma.gov.tr/ adresinden veya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasında (https://ailevecalisma.gov.tr/eyhgm) yer alan “Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü”ne tıklanarak erişilebiliyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.