En önemlisi "su"

En önemlisi "su"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, "Kişilerin iftar ve sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz-saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uyku ile dinlenmeleri son derece yararlı olacaktır" diye açıkladı.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ramazanda iftar ve sahur arasında bol sıvı alınması gerektiğini belirterek, "Böbrek sağlığının yanı sıra kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan su, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında gelmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Erk, ramazanda böbrek sağlığı konusunda yapılması gerekenlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Timur Erk, yaz aylarına denk gelen ramazanda, vücudun su ve tuz dengesinin korunamaması nedeniyle böbrek hastalıkları şikayetlerinde artış gözlendiğini anlattı.

Ramazan boyunca da böbrek sağlığının yanı sıra kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan suyun, günlük beslenmede öncelikle ele alınması gereken besin öğelerinin başında geldiğine dikkati çeken Erk, sağlık olmadan oruç farzının yerine getirilemeyeceğini belirtti. Erk, hemodiyaliz ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastaları, sağlıkları tehlikeye gireceğinden, oruç tutmamaları konusunda uyardı.

Timur Erk, şu önerilerde bulundu:

"Kişilerin iftar-sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz-saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uyku ile dinlenmeleri son derece yararlı olacaktır. Ayrıca böbrekler açısından bir hastalığı söz konusu olmayan bireyler de böbrek sağlığını tehlikeye atmamak adına aşırı tuz tüketmemeli, yeterli su tüketimine ayrıca özen göstermeli."

"FAZLA SU BÖBREKLERİ BOZMAZ, AZ SU TAŞ VE iNFEKSİYONA SEBEP OLABİLİR"
Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin de böbreklerinde basit kist, küçük kum veya taş, idrar yolu infeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastaların rahatlıkla oruç tutabileceklerinin altını çizdi.

Yrd. Doç. Dr. Görçin, böbrek sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Fazla su böbrekleri bozmaz, az su ise taş ve infeksiyona sebep olabilir. Gıdaların mümkün olduğunca tuzsuz olması birinci şarttır. Böylece tansiyon yükselmeleri ve susama daha az olacaktır. Bir anda değil aralıklı yemek yenmeli. Potasyum sorunu yok ise bol meyve tüketilmeli. Kola, soda, kahve, çay ve gazlı içecekler içerdikleri sodyum nedeniyle tansiyon yükseltebilir. Ayrıca idrar söktürücü etkileri ile tuz kaybına yol açabilir. Bunların yerine bol su, kavun ve karpuz yenmeli. Böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durum tansiyon yükselmesidir. Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli. Sıvı miktarı az alınınca böbrek taşı olan hastalarda ağrı olabilir. Gerektiğinde müdahale edilmelidir."

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.