Mehmet Selim MARDİN

Mehmet Selim MARDİN

Emirdağ Lahikası Üzerine Tespitler

Risale-i Nur’da Yirmi Yedinci Mektuba dâhil edilen lahikalardan olan Emirdağ Lahikası’nın birinci cilt kitap baskı bilgisine göre; 1959 yılında Ankara Nur matbaasında basılmıştır.

Ancak Risale-i Nur’un neşir tarihçesi konusunda uzman olan ve bir zamanlar Sözler Yayınevi’nin de müdürlüğünü yapan İsmail Yazıcı’nın tespitlerine göre Emirdağ Lahikası ilk defa 1963 yılında Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Said Özdemir tarafından bastırılmış ve 1960 darbesinin etkileri halen devam ettiğinden dolayı tedbir olsun diye bazı risale baskıları ihtilal öncesi tarihleri ile basılabilmiştir.

e1.jpg

Emirdağ Lahikası Birinci cildinin ilk baskı ön ve arka kapağı

Emirdağ Lahikası birinci cildi ilk olarak karton kapakla basılmıştır.

Kitabın önsözünde lahikaların Bediüzzaman’ın Denizli hapsinden sonra mecburi ikamete tabi tutulduğu dört sene içinde Isparta’ya ve Isparta vasıtası ile Risale-i Nur’un müştaklarına gönderilen mektuplar olduğu ifade edilir.

Bu önsöz daha sonraki baskılarda Nur talebeleri tarafından yapılan geniş ilavelerle bütün lahika mektuplarının başına konur.

e2.jpg

Emirdağ Lahikası’nın Önsözü

Emirdağ Lahikası’nda yayınlanan mektuplara sıra ile numara verilmiştir. Toplamda 218 mektup yer almıştır. Sonraki baskılarda bu numaralama işinden vazgeçilmiş ancak son zamanlarda bazı yayınevleri yine lahika mektuplarına numara vermeye başlamıştır.

İlk baskısı yapılan Emirdağ Lahikası ile sonradan yapılan baskılar arasında bazı mektuplarda anlamı bozmayan kelime ve cümle farkları tespit edilmiştir.

İlk baskının sonraki baskılara göre en önemli özelliği Fihrist konusunda olmuştur. İlk baskıda bütün mektupların fihristinin dökümü yapılarak mektupların özet bilgilerine otuz altı sahifede yer verilmiştir. Ancak her nedense sonraki baskılarda bu fihrist lahikadan çıkarılmıştır.

e3.jpg

Emirdağ Lahikasının Fihristi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum