Emeklinin 13. maaşı masada

Emeklinin 13. maaşı masada

Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli konularından birisi de emeklilerin promosyonu olacak. Anlaşma ile emeklilerin maaş aldıkları bankalar yıllık ödeme yapacak. Ödeme ortalama 900 lirayı bulacak

İntibak için Haziran ayının sonunda ve Temmuz ayının başında yapılacak iki duruşmaya kilitlenen emekliler banka promosyonları için de Ağustos ayını bekliyor. Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli maddelerinden birisi de emeklilerin bankalardan promosyon almaları konusundaki talepler oluşturacak. Yaklaşık 11 milyon emekli PTT dahil 22 ayrı bankadan maaşlarını alıyor. Ağırlıklı olarak maaşları kamu bankaları ödese de özel bankaların payı da giderek artıyor. Bu bankalar emeklilerin yıllık 120 milyar lirayı aşan maaşlarını kullanıyorlar ama karşılığında herhangi bir ödemede bulunmuyorlar. Emekliler bir süredir bu konuda bankalarla anlaşma yapılmasını ve promosyon ödenmesini bekliyor. Daha önce kamu bankalarıyla yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamış ve promosyon gerçekleşmemişti. 

900 LİRAYI BULUYOR 
Memur sendikaları Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine emeklilerin banka promosyonu alması konusunu da getirmeyi planlıyor. Görüşmeler sonunda bu konuda karar çıktığında öncelikle memur emeklileri de diğer kamu görevlileri gibi promosyon alma hakkına kavuşacak. Promosyon uygulamasının daha sonra tüm emeklilere yaygınlaştırılması da bekleniyor. Kamu görevlilerine maaşlarını aldıkları bankalar tarafından promosyon parası ödeniyor. Promosyonlar genel olarak anlaşılan dönem için bir defaya mahsus olmak üzere brüt maaşın yüzde 60'ı şeklinde ödeniyor. Bu formül uygulandığında ortalama 1500 lira maaş alan bir emeklinin alacağı promosyon da 900 lirayı bulabiliyor. Konuyla ilgili karar alındıktan sonra bankalarla protokol imzalanacak. Promosyonun önünde hukuken de bir engel bulunmuyor. 

AİLE YARDIMI DA VAR 
Toplu sözleşme görüşmelerinde memurların çalışırken aldıkları ek ödemelerin ve aile yardımlarının ikramiye ve emeklilik maaşlarına yansıtılması da gündemde olacak. Bu karar da alındığında emekli memurların maaşında artış meydana gelecek. Kararın geriye doğru işletilmesi durumunda da yaklaşık 2.5 milyon emeklinin de bu artıştan yararlanması sağlanacak. Ayrıca yeni emekli olacak memurların ikramiye miktarlarında da artış söz konusu olacak.

ÖZELLER YAPIYOR
Promosyon konusu tartışılırken özel bankalar bir andan bir yarış içinde bulunuyor. Birçok özel banka emekli maaşlarını ödeyebilmek için kampanyalar düzenlerken çeşitli hediyeler de sunuyor. Bankalar çeyrek altından 300 lira nakit paraya, hediye puanlardan özel indirimlere kadar birçok avantaj sunuyor. Promosyon konusunda oluşacak bir rekabet emekliler için de avantaja dönüşecek.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.