Emekli zammı ne zaman açıklanacak?

Emekli zammı ne zaman açıklanacak?

Aralık ayında başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları iki gün önce sona erdi ve asgari ücret zammı belli oldu. Şimdi Türkiye'nin gündeminde bir başka zam konusu var o da emekli zammı... Ocak ayı yaklaşırken milyonlarca emekli "Emekli zammı ne

Emekli zammı şu an Türkiye'nin gündeminde... Yaklaşık 12 milyon emeklinin gözü kulağı hükümette... Enflasyon rakamları beklenirken art arda "Emekli zammı ne zaman açıklanacak? Emekli maaşı belli oldu mu?" soruları soruluyor.

Emekli ve memurun gözü Ocak ayı zammına çevrilmiş durumda! 2020 yılının ilk 6 aylık sürecinde emekli ve memur enflasyon rakamına göre zam alacak. Temmuz-Kasım sürecinde enflasyon farkı emekliler için % 5,71 olarak hesaplanmıştı. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2020 Ocak ayında emeklilerin alacağı zam oranı da belli olacak. Zam oranı beklenti anketine göre 6,29 olması beklenen zam oranı gerçekleşirse en düşük emekli maaşo 1.256 liraya yükselecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 74 ila 370 lira arasında zam artışı yaşanacağı düşünülüyor.

Memur ve memur emeklilerinin ise Temmuz-Kasım sürecindeki enflasyon farkı % 4,71 olarak açıklanmıştı. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı % 5 üzerine çıkarsa bu oranın üzerinde fark ücreti hesaplara yatacak.

OCAK 2020 MEMUR MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklileriyle, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini ikiye ayırmak gerekiyor. Biliyorsunuz memur emeklilerinin toplu sözleşmeleri var. Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşmeden kaynaklı 2020 yılının birinci 6 aylık için yüzde 4 ikincisi için yüzde 4 yani toplamda yüzde 8’lik bir 2020 yılı zammı olacak. Bunun üzerine enflasyon rakamı yüzde 5’in üzerine çıkarsa çıkan o fark da yüzde 4’ün üzerine ilave edilecek. Bu memur ve memur emeklilerimiz için geçerli.

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimiz içinse 2019 yılının ikinci 6 aylık diliminin toplam enflasyonu ne ise olduğu gibi 2020 yılının maaşlarına zam olarak yansıyacak. Şu ana kadar bu rakam yüzde 5.71 olarak belirlendi.

ARALIK AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aralık ayı enflasyon rakamlarının 3 Ocak itibariyle açıklanması bekleniyor. Aralık ayı enflasyon rakamının Temmuz-Kasım ayı içerisindeki 5 aylık enflasyon fark oranına yansıtılması ile emekli ve memurların alacağı zam oranı da belli olacak. Zam oranı beklenti anketine göre emekliler % 6,29 memur ve memur emeklilerinin ise % 5,29 oranında zam alması bekleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.