Elektriğe 'gizli zam' iddialarına cevap

Elektriğe 'gizli zam' iddialarına cevap

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) yapılan yazılı açıklamada, enerji bedellerindeki artışlarla değerlendirildiğinde nihai fiyat artışının ortalama yüzde 6,8 olduğu kaydedildi.

Önceki dönemlerde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedellerin ayrı ayrı uygulandığı, 1 Ocak 2016'dan itibaren bu uygulamada düzenlemeye gidildiği ifade edilen açıklamada, bu çerçevede tüketicilerin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslamasının doğru olmadığı aktarıldı. Açıklamada, faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususunun ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konu olduğu bildirildi.

Tüketicilerin, EPDK'nın resmi internet sitesinde yer alan "elektrik faturası" hesaplama modülünü kullanarak faturadaki okuma tarihleri ve tüketim miktarı bilgileriyle fatura tutarını hesaplayabileceklerinin belirtildiği açıklamada, söz konusu bedelin faturada yazan tutarla karşılaştırılabileceği hatırlatıldı.

Tüketicilerin iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimin hesaplanmasının doğru olmadığı işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerin faturaları karşılaştırırken yanılgıya düştükleri temel bir sorun, iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimi hesaplamalarıdır. Örneğin bir önceki faturasının tutarı 100 TL olan bir tüketici sonraki faturada 300 TL gördüğünde elektrik fiyatlarının yüzde 200 arttığı gibi bir yanılgıya düşmektedir. Oysa, tüketim miktarındaki değişime bakmaksızın yapılacak bu analiz yanlış olacaktır. Doğrusu faturalardaki toplam tutarları önce tüketim miktarlarına bölmeli ve çıkan birim bedeller üzerinden analiz yapılmalıdır. Elektrikte herhangi bir gizli zam söz konusu değil."

Açıklamada, elektrik fiyatlarının artması sonrasında kesilen faturalardaki tüketim miktarının tamamının artmış bedeller üzerinden faturalandırıldığı, şirketlerin okumayı geciktirerek yüksek fiyattan fatura kestiği ve tüketici mağduriyeti oluşturduğu yönündeki bilginin doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca tüm hesaplamalar ve mukayeseler neticesinde faturaya itirazın devam etmesi halinde ilgili mevzuat gereğince öncelikle tedarikçilere, tatmin olunmaması halinde gerekli bilgi ve belgelerle EPDK'ya başvurulması gerektiğinin altı çizildi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.