Elde kalan patates, üreticisini üzdü

Elde kalan patates, üreticisini üzdü

Bu sene Niğde'den Gümüşhane'ye, Afyonkarahisar'dan Kars'a kadar çok geniş alanda ekimi yapılan patatesin aşırı arz sebebiyle toptan kilogram fiyatı 25 kuruşa kadar düştü.

Niğde'de bu durumdan mutsuz olan patates üreticisi, ürününü depolarda bekletiyor, çürümeye başlayanları ise hayvanlara yem yapıyor.

Niğde'de kilo maliyeti 70-80 kuruşu bulan patatesin satış fiyatı 25 kuruşa kadar düştü. 2015 yılında 800 ton patates üretimi olan Niğde'de çiftçiler, maliyeti kurtarmadığı için patatesleri depolarda bekletiyor. Çürümeye yüz tutması üzerine bazı üreticiler, patatesleri hayvan yemi olarak değerlendiriyor.

Patates üretimi yapan Cengiz Sevinç, "Altunhisar'da çiftçilik yapıyorum. Bu sene patates verimimiz iyi fakat toptan alım ücreti çok düşük. Şu anda depomda 300 tona yakın ürünüm var. Eğer fiyatlar maliyetinin üzerine çıkarsa satmayı düşünüyorum. Çiftçinin harcadığı mazot, gübre, tohum gibi maliyetler belli. Patatese verilen toptan ücret maliyetini bile kurtarmıyor. Patatesi alacak tüccar bile korkuyor. 400 tona yakın tarlamdan patates aldım. Bu patateslerin 100 tonu kadarını sattım, 300 ton kadarını depomda bekletiyorum. Şu anda patatesler para etmiyor. Tüccar kilo başına 25 kuruş veriyor. 2,5 TL'ye tohum aldım patatesin, kilosuna 25 kuruş veriyorlar. Maliyetini kurtarmıyor, maliyetini kurtarması için kilosunun 60-70 kuruştan satılması gerekli. Patateslerimiz depolarda kaldı." dedi.

Hava şartlarının sıcak gitmesi ve uygun depo bulunmadığından patateslerin çürümeye başladığını anlatan Sevinç, "Depolarda çürümesin diye, Adana'ya hayvanlar yesin diye patateslerimizi yem olarak gönderiyoruz. Perişan durumdayız. Devletimizden yardım bekliyoruz. Çocuklarımıza ekmek götüremiyoruz. İcralar kapıda. Yetkililerden yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Üretici Ahmet Bilgin de "Çiftçi mağdur durumda. Patates para etmiyor, 25 kuruş fiyat veriyorlar. Sofraya gelene kadar fiyat uçuyor. Çiftçi zahmetini çekiyor meyvesini başkaları yiyor. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz." dedi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, fiyat düşüklüğünü aşırı arza bağladı. Kenar, şunları söyledi: "Bugün Gümüşhane'ye, Kars'a dek birçok bölgede patates ekimi yapılmaya başlandı. Ekim alanlarındaki artış yüzde 100'lerle ifade ediliyor. Andığımız bölgelerde de tıpkı Niğde'nin patatesinde olduğu gibi hasat eylül ve ekim aylarında gerçekleşiyor. Arzın bu denli yüksek oluşu nedeniyle Niğde patatesinin fiyatı da üreticinin beklentisinin çok çok altında kaldı. Düşük fiyat maliyetini kurtarmadığı için üreticiler patateslerini depolara kaldırdı. Fiyatlar maliyet fiyatının üzerine çıktığı zaman satmaya başlayacaklardır.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.