El dezenfektanı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz

El dezenfektanı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz

Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 nedeniyle sık sık kullanılan sabun ve dezenfektanın ellere nasıl uygulanması gerektiğini anlattı.

Artan Coronavirus tehlikesinin ardından toplumlarda ciddi oranda tüketilmeye başlanan sabun ve dezenfektanın kullanımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kocatürk, ellerin iyice ovalanması ve parmak aralarına kadar masaj şeklinde ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

"Sabun köpüğünü uyguladığımız gibi dezenfektanları ellerimize uygulamalıyız"

Dezenfektanında sabun gibi ellerde ovalanması gerektiğini belirten Kocatürk, "Birçoğumuz el dezenfektanları kullanıyoruz. Hastanelerde basmalı el dezenfektanları var. Bu el dezenfektanlarını sıkarken mümkün olduğunca bol miktarda sıkmamız gerekiyor. Sıktıktan sonra bir cebimiz olacak ve dezenfektanı hep aynı cebe koymamız gerekir. Ellerimizi yıkarken sabun köpüğünü bütün yerlere temas ettirdiğimiz gibi dezenfektanı sıktıktan sonra ellerimizin her yerini ovalıyoruz. Baş parmakları, avuç içlerini parmak aralarını ve tırnaklarımızı mutlaka ovalayacağız. Bileklerimizi de en az 15-20 saniye ovalamak gereklidir. Bu aşamadayken mümkün olduğunca çabuk kurusun diye hareketler yapılıyor, bunları yapmak çok doğru değildir. Kendiliğinden kurumasını beklemek lazım." dedi.

"Mümkün olduğunca su ve sabun kullanmak en iyisi"

Ellerin iyice yıkanmasından sonra ellerdeki mikroorganizmaların öldüğünü belirten Kocatürk, "Ellerimiz kendiliğinden kuruduktan sonra artık güvenli olabiliriz. Peki buradaki mikroorganizmalar ne oldu? Mikroorganizmalar öldü, fakat partikülleri elimizin üzerinde duruyor, ama herhangi bir riski yok.  Bu nedenle mümkün olduğunca su ve sabun kullanmak en iyisi. Su ve sabun olmadığı zamanlarda dezenfektan ve dezenfektanı da kullanırken tıpkı elimizi sabunlarken dikkat ettiğimiz kurallar gibi ona uygun bir şekilde kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Eller doğru bir şekilde nasıl yıkanır?"

El yıkamanın her zaman önemli olduğunu ancak bu süreçte biraz daha önem arz ettiğini belirten Kocatürk, "Doğru el yıkamak için öncelikle elimizi ıslatmadan önce musluğu açıyoruz. Sonra elimize bol miktarda sabun alıyoruz. Sabunla köpürtmeye başladıktan sonra musluğu kapatalım. Çünkü su israfına da dikkat etmek lazım. Önce elimizin iç tarafını köpürttükten sonra mümkün olduğunca ovalayalım. Sonra elimizin sırtını, parmak aralarını, sonra diğer elimizin sırtını ve parmak aralarını, sonra başparmakları daha sonra elimizin içini alt ve üst tarafları daha sonra tırnakları unutmuyoruz. Ve diğer elimizi, tırnaklarımızı sonra bileklerimizi yıkamalıyız." şeklinde konuştu.

"Elimizin nemli kalmaması gerekiyor"

Kocatürk, "El yıkama işleminin 20 saniyeden uzun sürmesi gerekiyor. Sonra musluğu açalım tekrar elimizi durulayalım ve bunu yaparken mekanik olarak ovalayalım. İyice duruladığımızdan emin olalım ki köpük artıkları kalmamalıdır. Sonra bir kâğıt havlu ile elimimizi kurulayıp musluğu kapatalım. Mümkün olduğunca su israfını önleyelim. Elimizdeki kâğıt havluyu attıktan sonra yeni bir kâğıt havlu alalım ve elimizi iyice kurulayalım. Elimizin nemli kalmaması gerekiyor. Bunun için bütün parmak aralarını ve elimizin bilek ve avuç kısmının içini ve her yerini kurulamamız gerekiyor. Kurulama sırasında da aynı zamanda mekanik temizlik yapmış oluyoruz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.