Ekonomiye katkısı 9,275 milyar TL!

Ekonomiye katkısı 9,275 milyar TL!

HES'in ürettiği elektriğin 2015'in ilk 6 ayı itibariyle ülke ekonomisine katkısı 9,275 milyar TL olarak gerçekleşti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Türkiye'de işletmeye açılan hidroelektrik santrallerin (HES) ürettiği elektriğin 2015'in ilk 6 ayı itibariyle ülke ekonomisine katkısı 9,275 milyar TL olarak gerçekleşti.

2015 yılının ilk 6 ayında enerji üretiminde fosil kaynakların payı yüzde 66.3, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 33.7 olarak gerçekleşti. Yenilenebilir kaynakların içinde HES'lerin payı ise yüzde 83 oldu. Bu dönemde üretilen toplam 122.5 milyar kilowatt saatlik enerjide en büyük pay 44 milyar kilowatt saat ile doğal gaz ve lng yakıtlarından üretilen elektrik alırken, kömür santrallerinden 33 milyar, HES'lerden ise 35 milyar kilowatt saat enerji üretildi. Kalan 10.5 milyarlık kısım ise rüzgar, jeotermal, biogaz ve diğer hammaddeler kullanılarak üretildi.

"HES'LER BİR ZARURETTİR"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunu belirterek, "Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost, yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmalıyız" dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN ÜÇTE İKİSİ TERMİK SANTRALLERDEN

Bu ilk 6 aylık dönemde enerji ihtiyacının üçte ikisinin termik santrallerden üretilen enerjiden kaynaklandığını vurgulayan Eroğlu, "Bu enerji petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan üretiliyor. Üretilen bu enerji için kullanılan petrolün ve doğalgazın neredeyse tamamı ithal ediliyor. İşletmeye alınan ve alınacak HES'lerle enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın da önüne geçiyoruz" diye konuştu.

"HİDROELEKTRİK POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'nin sahip olduğu hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremediğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Biz bu potansiyeli değerlendirmek için çalışıyoruz. Avrupa ve Amerika bu potansiyelinin neredeyse yüzde yüze yakınını kullanırken Türkiye kullanamıyordu. Ülkemizin hidroelektrik üretim potansiyeli yılda 216 milyar kilowatt saattir. Halihazırda geliştirilen potansiyel ise yılda 159 milyar kilowattsaat'tir. Geliştirilen bu potansiyelimiz değişik safhalardaki toplam 1.401 projeden meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.

"İLK 6 AYDA ÜLKE EKONOMİSİNE 9,275 MİLYAR LİRALIK KATKI SAĞLADIK"

Boşa akan suların gücünü ülke ekonomisine kazandırmak için enerji sektörüne yatırım yaptıklarını ifade eden Eroğlu, "Bu yatırımlarla bu senenin ilk 6 ayında ülke ekonomisine 9,275 milyar liralık katkı sağladık. Son 12 yılda, HES yatırımlarında yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağladık. 2003'te 12.241 MW olan kurulu gücü 2015'te 25.148 MW'ye yükselttik. HES'lerin enerji üretimine katkısında da 3 kattan fazla artış imkanı sağladık" şeklinde konuştu.

İnşaatı devam eden baraj ve nehir tipi santrallerin 2017 yılına kadar işletmeye alınacağını vurgulayan Eroğlu, "Özel sektör ve DSİ tarafından işletmeye alınacak bu santrallerin toplam kurulu gücü 7.017 MW, yıllık enerji üretimi ise 21,6 milyar kilowatt saattir" dedi.

"HES'LER SAYESİNDE YILDA YAKLAŞIK 40 MİLYON TON KARBONDİOKSİT SALINIMI ENGELLENDİ"

İklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkin yolunun tabiata zarar vermeyen temiz ve çevreci bir elektrik üretim şekli olan HES'ler olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "Bu yöntemle karbondioksit salınımı en alt seviyede gerçekleştirilir ve bugüne kadar işletmeye alınan HES'lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiştir. HES'ler aslında tabiata hizmet etmiştir" şeklinde konuştu.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.