Eğitim şart! Ama Nasıl Bir Eğitim?

Son günlerde televizyon ya da gazete haberleri hiç de iç açıcı değil. Aile içi şiddet sonucu işlenen cinayetlerden, taciz olaylarına kadar birçok haber. Haberlerin sonu gelecek gibi değil. Hatta artarak devam ediyor. Haberlerin içeriğinden çok onlar hakkında yapılan yorumlara bakarım. Yorumlarda çözüm önerileri verilir genelde. İster beğenelim ister beğenmeyelim değişik çözümler ortaya konulur. Birçok yorum yapılır. Yorumların büyük çoğunluğu “Eğer iyi eğitim alsaydı bunlar yaşanmazdı. Eğitim şart!” der.

Peki suçlara karışanlar eğitimsiz mi? Hiç okul yüzü görmemişler mi? Elbette hayır! Hepsi de bu ülkenin eğitiminden geçmiş insanlar. Suç işleyenler az çok eğitim sistemimizden geçmiş insanlar. Eğitim şart diyenler bir noktayı gözden kaçırıyorlar sanki. Ülkemizde verilen eğitime baktığımızda pek de iç açıcı olmadığını görebiliriz. Verilen eğitimin suç oranını azaltacağını da düşünmüyorum. Eğitim sistemimizin bu konuda eksiği çok.

Kuşlar nasıl tek kanatlı uçamazsa çocuklara verdiğimiz tek yönlü eğitiminde bir anlamı olmayacaktır. Eğitim sistemimiz ne zaman iki kanatlı olmayı tercih ederse çocuklarımız/gençlerimiz de kuşlar gibi özgürce uçacaklar gökyüzünde. İyiyi kötüyü rahatlıkla ayırt edebilecekler vicdanlarında.

İnsan sadece bu dünya için yaratılmamıştır. Bir de bu dünyanın öbür tarafı var. Ama eğitim sistemimiz maalesef çocuklarımıza/gençlerimize ahiret inancını vermekten oldukça uzak. Hatta okutulan kitaplar ahiret inancını perdeler nitelikte. Eğitimimiz ne zaman ahiret inancını müfredatına, ders kitaplarına yerleştirirse o zaman suç oranlarında azalma görülür. “Ahiret var!” diyen bir insanın suça karışması düşünülebilir mi? Böyle bir eğitimi alan öğrenci dünya için ahretini feda ederek suç işler mi?

Ülkemizde yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için eğitimimizin bu konuda kendisini yenilemesi şart. (Bu makale sadece eğitim endekslidir. Bir de bu konunun adalet, ekonomi gibi boyutları da vardır. Biz eğitim boyutu ile ele aldığımızdan diğer konulara değinmedik).

Hatta ilkokulu bitirene kadar çocuklarımıza sadece okuma-yazmayı ve dört işlemi öğretelim. Bunun yanında derslerimiz merhamet, hoşgörü, saygı gibi değerler olsun. Çocuklarımıza insan olmayı öğretelim. Allah’ı, Peygamberimizi (sav) tanıtalım. O yaş grubu çocuklarına o kadar güzellikler var ki öğretilecek. Maalesef onları bu güzelliklerden uzak tutuyor ileriye dönük suçluları kendi ellerimizle yetiştiriyoruz. Makalelerimi okuyanlar genelde bu konuları işlediğimi çok iyi bilirler. Bir eğitimci olarak gördüğüm temel problem bu. Ne zaman eğitimimiz çift kanatlı bireyler yetiştirmeye yönelik düzenlenirse o zaman bu problem eğitim açısından çözülmüş olur. Suçların önlenmesi için eğitim şart! Ama çift kanatlı insanlar yetiştirmeye yönelik bir eğitim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum