"e-ticaret ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir"

"e-ticaret ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir"

​MÜSİAD tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "Vizyoner Zirvesi"nde konuşan MÜSİAD Vizyoner İcra Kurulu Başkanı Muhammet Ali Özeken, "e-ticaret ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir." dedi.

MÜSİAD tarafından iki yılda bir düzenlenen "Vizyoner Zirvesi",  "Dijital Gelecek" temasıyla başladı.

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen zirveye Türkiye ve dünyadan önde gelen uzman, akademisyen ve iş insanlarının katılımlarıyla , Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Zirvede, güncel teknolojik gelişmeler, teknolojinin iş ve sosyal hayatımızda gerçekleştirdiği dönüşümler kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Vizyoner İcra Kurulu Başkanı Muhammet Ali Özeken, dijitalleşme sürecinin 20 yıl içerisinde günümüzdeki mesleklerin büyük bir kısmında dönüşüme neden olacağını belirtti.

"e-ticaret ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir"

Dijitalleşme sürecinin iyi değerlendirildiği taktirde birçok avantajı da beraberinde getireceğini ifade eden Özeken, "Ülkemizdeki 3,5 milyon KOBİ'nin dijitalleşme iştahı sergilemesi halinde ekonomide aranan verimlilik artışı kendiliğinden gelecek. KOBİ'lerimiz işini; internete taşıdıkça, üretim süreçlerinde, satış ve pazarlamada inovasyon kültürünü benimsedikçe, verimlilik artışı kendiliğinden gelecektir. Ancak bu suretle emek yoğun alanlardan bilgi ve zanaat yoğun alanlara, katma değeri yüksek alanlara yönelebileceğiz. Bunun ardından çok kârlı ve yüksek hacimli bir iş kolu olan e-ihracat. İnanıyorum ki, e-ticaret ülkemizin yeni ekonomik hikayesi olmaya namzettir." dedi.

Türkiye tarihi süreç içerisinde birinci, ikinci ve üçüncü sanayi devrimlerini geriden takip eden bir ülke olduğunu vurgulayan Özeken, "Bilgi ve dijitalleşme çağı' olarak adlandıran bu yeni dönemde Türkiye'nin aktif rol alması, gelecekte güçlü bir şekilde var olabilmek adına önemli. Türkiye, doğru strateji ve yerinde hamleler ile bu defa geriden takip eden değil, liderlik eden, yol açan ve ülke rolüne talip. Bunun için gereken güç, azim ve inanç bizde fazlasıyla var; Dünyanın imrendiği dinamik nüfusumuz ve iş yapabilme becerilerimiz ile, bu konudaki iddiamızı çok çalışarak ve bu dönüşümün gereklerini doğru okuyarak ortaya koyabiliriz." diye konuştu.

"Yepyeni algoritmalar kurmak zorunda olduğumuzun farkındayız"

Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Abdurrahman Kaan ise "dijital gelecek" teması sayesinde çok farklı katmanları ve yönleri ile dönüşümü masaya yatırdıklarını kaydederek, davetli ve katılımcıların çok yönlülüğünün bunu açıkça ispatladığını söyledi.

Siyasetten diplomasiye, bilgiye erişimden onun güvenliği ve işlenmesine, ticaretin yeni kurallarından ticaretin yeni hatlarına, yeni piyasa koşullarından piyasaların yeni oyun kurucularına; milli gücü oluşturan yeni kavramlardan milli gücün yeni jeopolitik alanlarına kadar her sahada dönüşümü masaya yatırdıklarını belirten Kaan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Çünkü yeni dünya düzeni diye tekrarladığımız sistem aslında; yeni kurallar, yeni oyuncular, yeni piyasalar ve yeni modeller silsilesini 'dijitalleşme' sistematiği üzerinden yeniden kurgulamaktır. Karşımızda eski ve yaşlı bir dünya var, oysa bizler şimdi, bu eski dünyanın yeni adetlerine uyumlu yepyeni algoritmalar kurmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Ama belirttiğim gibi bu algoritmalar hayatın her alanı için geçerli olacaktır.
"Bugüne damgasını vuran kavramlar yapay zeka ve akıllı sistemler"

Milenyumdan önce bu çağda bilgisayarların çökeceğine ve sistemin yerle yeksan olacağına dair söylentilerin yayıldığını hatırlatan Kaan, "Bilgisayarlar çökmediği gibi akıllı teknolojilerin insanları yerine karar alma süreçlerini yönetebilir hale geldi. Akıllı evler, akıllı telefonlar, akıllı şehirler, akıllı firmalar, akıllı yazılımlar. Yani dediğinizi yapan; sadece kodu uygulayan değil; kendi kendine karar alabilen, algoritmalarını sizin verdiğiniz komutlar dışında da yeniden biçimlendirebilen; kısacası kendine yetebilen sistemler başladı. Bugünün dünyasına damgasını vuran kavramların yapay zeka ve akıllı sistemler." diye konuştu.

Halihazırda dünyada yaşanan kutuplaşmaya, güç dengelerindeki, iklimdeki, parasal sistemlerdeki değişimlere değinen Kaan, küresel anlamda gündemde olan enerji hatlarından, yeşil kuşaktan, üretim-ticaret hinterlandlarından, sınır güvenliklerinden, göçlerden bahsetti.

"Geç kalan oyunun dışında kalır"

 Dijital dönüşümün hız algılarını değiştirdiğini dile getiren Kaan, "Ama şunu unutmamak lazım; geçmişi iyi okumalıyız. Çünkü gelecek aslında geçmişin bir envanteridir. Bizi bekleyen yeni dünyadaki tehditleri, tekrarları, blokları ve olasılıkları iyi okumalıyız. Bu kez bambaşka bir dünya bizi bekliyor. 'Geç kalan oyunun dışında kalır' sözünü sıkça duyduk." dedi.

Dijital ekonomi ve paranın geleceği konuşuldu

Zirvenin birinci panelinde "Dijital Ekonomi ve Para" başlığı ele alındı. Ekonomide yaşanan hızlı dijitalleşme ile oluşan yeni para modelleri, güven zincirleri (block chain) ve kripto para, yatırım alanları ve risklerinin konuşulduğu panelin moderatörlüğünü Grow in Emea Kurucu Ortağı Ali Rıza Babaoğlan üstlendi. Babaoğlan "Yeni ticaret modellerinin dönüşen ekonomiye olan katkısının, Türkiye için uygulama örneklerini ve gelecekte alınması gereken önlemler ile ilgili konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.