Düşünme eğitimi

Çocuklarımıza bu devirde verebileceğimiz en güzel şeylerden biri de zamandır. Günlük hayatın koşuşturmaları arasında onlarla geçireceğimiz kaliteli zaman dilimleri çocuklarımızın gelişimleri için oldukça hayati önem taşımaktadır. Zaman su gibi akıp gidiyor. Çocuklarımız büyüyor ve biz bu büyümeyi göremiyoruz. Ellerimizin arasından çocuklarımız kayıp gidiyor. Genç olan çocuklarımız bizlere yabancılaşıyorlar artık. İş işten geçmiş oluyor ve “Ben nerede hata yaptım” diye sorgulamaları başlıyor. Aslında formül basit. “Ne ekersen onu biçersin.” Yani “Men Dakka, dukka.”

***

“Güzel gören güzel düşünür…” Bu olumlu bir bakış açısıdır. Ve günümüz insanının bu bakış açısına çok ihtiyacı var. Hele de her taraftan kötülüğün, çirkinliğin empoze edildiği bir ortamda.

Çocukların eğitimi iki yolla olur. Birinci yol zorlama, ikinci yol ise heveslerini, duygularını okşamakla, onlara hitap etmekle. Güzel olanı ikincisidir. Zorlama tepkiyi doğurur. Çocuklara güzellikle güzel görmeyi öğretmeliyiz. Hayata güzel bakan, hevesleri okşanan, duygularına hitap edilen çocukların düşünceleri de güzel olacaktır. İnsanlığın güzel düşünceli çocuklara ihtiyacı var. Hem de çok.

***

Çocuklarımıza düşünmeyi öğretmeliyiz. Eğitimimizin ezbercilik üzerine kurgulanmış olduğu herkesin malumu. Çocuklarımızı bazı sorular/konular üzerinde konuşturup basit düzeyde tartışma ortamı sağlarsak faydası olur kanaatindeyim. Örneğin “Ben kimim? Neden varım? Hayat neden böyle?” diyerek çocuğa kendini sorgulatabilir, bu konular üzerinde düşünmelerinde yardımcı olabiliriz. Ya da “Büyümek zorunda mıyım?” diyerek çocukluğu üzerinde bir tartışma başlatabiliriz. Ya da “Arkadaşlık nedir?” sorusu üzerinde çocuklarımızla sohbet edebiliriz. Veya “Sevgi, iyilik, kötülük, güzellik nedir?” konu ve soruları üzerinde basit düzeyde bir düşünme egzersizi yapabiliriz.

Önemli olan çocuklarımızla bir konu üzerinde düşünme egzersizleri yapmak. Çocukların düşüncelerini almak, onları konu üzerinde konuşturmak. Onları bu konuda desteklemek. Düşünen, sorgulayan bir nesil istiyorsak bunun adımlarını şimdiden atmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.