Dünya dershanesi

Hastalık zamanında “Hastalar Risalesini” okumak daha bir anlamlı, daha bir etkileyici, daha bir tedavi edicidir. Hele şu günümüz dünyasında; hem hastalıksız bir dünya olmuş mudur? Hasta olmayan insan nadirattan da olsa vardır; acz mektebinin önemli derslerinden biri “hastalık”tan icazet alan da çok değildir.

Sağlıklının nasihat etmesi ne kadar tesir eder? Tecrübe edilmiş sabır cümleleri ise “Hastalar Risalesi” gibi tesir eder; okuyan da aynı hale yakınsa dinleyenler de sabır, şükür halkasında “teslimiyet” ve “memnuniyet” elbisesini giyer.

Ubudiyet ikliminde hangi mevsim yaşansa da gökkuşağı esma talimiyle değişir durur sadece. Biten okuma yeni okumanın başlangıcıdır; uzaktan da yakından da her daim devam eder eğitim.

Ömür dershanesi, dünya tekkesine gelmiştir bir kere insan; sıhhat, hastalık sınıflarında talimden geçecektir illa ki. Ne sıhhat sınıfında kalıcı, ne de hastalık sınıfında; dersi ne kadar çabuk verirse o hızla üst sınıfa geçer.

Akıl tefekkürle meşgul, dil ve gönül “Tahmidiye” gibi güçlü bir dua ile doluysa “manevi bağışıklık sistemi” güçleniyordur; öyle ki “hayat hakkımda hayırlı ise yaşat, ölüm hakkımda hayırlısı ise öldür” dedirtir tevekkülün zirvelerine tırmanan kişiyi.

Bir adım şükür, bir adım sabır; ubudiyet yolu bu adımlarla uzar gider sonsuzluk denizine dökülür. Üçüncü bir adım da yoktur dershaneden geçer not, tekkeden icazet almak için.

Ubudiyeti unutmak gibi bir zaafı vardır insanın; gevşediği anları, coşkunlukla çağladığı anlar olduğu gibi. Hakikat ise havl ve kuvvetin Allah’a ait olduğu; ince çizgi müstakim sırat.

Kıldan ince kılıçtan keskin denir ya; öyle bir sırat! Havl ve kuvvet sahibine tevekkülle sarılmaktan başka ne yapabilir bir yanı acz, bir yanı fakr insanın.

Diken batsa ağlayan, ayakkabının bağı çözülse üzülen insanın yüzünü güldürecek iman, tevhid, teslim ve tevekkül yolunda ilerlemeden başka nedir?

O ise çoğu zaman afakta avare gezer; musibet duvarına çarpınca sendeler, dersi çabuk anlarsa enfüs derinliğinde hikmet yolculuklara yeniden başlar.

Dünya bu minval ve mihver üzere döner; dönüşü gören, mihveri fark eden, evvel ahir buluşmaları müşahede edenler için.

“Hastalar Risalesini” okumak evet, “Tahmidiye” duası ile birlikte okumak; şifaya daha yakın tedavi, kolektif bağışıklık sistemini güçlendiren bir ameliye.

İlmiyle amil olmak, ihlâsla sıratta yürümek ve o halle bitirmek; mezuniyet tamamlanmış, dünya dershanesi geride kalmıştır.

Bunu havl ve kuvvet sahibi Alemlerin Rabbi Rahmanü Rahim olan Allah’tan istiyoruz.

Ey cömert Rabbimiz kapından boş çevirme.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum