Dua ile yalvarmak

İnsanın çok fakir olduğu malumdur. Normal günlük ihtiyaçları bulunan, her vakit gerekli olan hava, su ve yiyeceklerinin yapılmasında müdahalesi yoktur. Güç ve kudretiyle hiç birisini var edemez. Onun için sonsuz zengin ve bütün ihtiyaçlarını temin edecek olan Allah’tan istemeye muhtaç ve mecburdur.

İnsanın çok zaif ve aciz olduğu da bir gerçektir. Halbuki düşmanları, bela ve musibetlerinin de had ve hesabı yoktur. Mikroptan, zelzeleye, trafik kazasından suda boğulmaya, elektrik çarpmasından  kalb durmasına, felçlikten ihtiyarlığa kadar her sıkıntıya maruz kalan güçsüz insan bir dayanak noktasına muhtaçtır.

Düşman olarak bilinen bütün varlıkların, imtihan gereği insanın karşısına çıkan bütün bela ve musibetlerin dizgini Allah’ın elindedir. Allah’ın izni olmadan ağaçtan bir yaprak bile düşmez.
Her şeye hükmü geçen ve her şeyin anahtarı elinde olan Allah’a sığınmak gerekmektedir.
Allah’a, tazarru, niyaz ve dua etmekle, ona el-avuç açıp yalvarmakla ancak insan korunabilir.
Bütün varlığıyla boyun büküp, yalvarmak, Allah’ın izzet ve azametine iltica etmekle insan rahatlar, sükunet bulur.

Bütün ihtiyaçların temini ve bütün düşmanlardan emin olmanın yolu Allah’ın kapısını çalmakla mümkün olabilir. Bu da en az günde beş defa namaz ile mümkündür.
Boğulma derecesine gelen, sıkıntıdan ah, oh diyen fakir, aciz insan ancak namazın penceresi ile nefes alabilir.

Namazlarda ve sonrasında Allah’ın ayinesi olan kalbi yöneltmek, yalnız ondan isteyip ve yalnız ona sığınmakla kurtulmak, rahatlamak, dünya ve ahiret saadetini kazanmak mümkün olur.

Allah’a yalvarırken Kur’an ve Sünnetteki mensur dualarla yapmak daha tesirli ve makbuldür. Cenab-ı Hak nasıl dua edeceğimizi de bildirmiş. Ayetlerdeki dualarla yalvarmak daha çabuk tesirini gösterecektir.
En büyük muallim, rehber ve talim edici olan Hz. Peygamberin yaptığı dualarla dua etmek kabule daha yakındır.

Dua edip yalvarırken hiçbir şey bilmiyorsak dahi, şöyle yalvarmak ne kadar güzeldir:
“Ya Rab! Hz. Peygamber senden ne istemiş ise biz de onu senden istiyoruz. Senden neyi sakınmış ise biz de ondan sakınıyoruz. Bu hususta bize yardım et. O’nun bütün dua ve isteklerine amin diyor ve kendimiz için de istiyoruz.”

Allah Resulü’nün (asm) en büyük duası olan Cevşen ile dua etmek ne kadar manidar, makul ve feyizli olur. Binbir ismiyle Allah’a yalvarmak rahmetinin celbine vesile olur.

Münacaat Risalesindeki, kainat ve bütün mevcudatın dili ile tesbih etmek, dua edip yalvarmak ruhun inkişafına, kalbin tatminine, imanın takviyesine vesile olur. 

Ya Rabbi! Resulü Ekrem hürmetine bütün dualarımızı kabul et. Maddi ve manevi rızkımıza bereket ihsan eyle. Her türlü musibetlerden muhafaza buyur. Nefsimizi ve neslimizi ıslah eyle. Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum