Doğu, 'inkılabını' nasıl yapacak?

Doğu, 'inkılabını' nasıl yapacak?

Bediüzzaman Hazretleri, 100 sene evvel Divan-ı Harb-i Örfi'de Kürd kardeşlerine sesleniyor.

Risale Haber - Haber Merkezi

Bediüzzaman Hazretleri, 100 sene evvel Divan-ı Harb-i Örfi'de Kürd kardeşlerine sesleniyor. Bugün halen geçerliliğini koruyan bu çağrıda Said Nursi Hazretleri, keşmekeşlikten kurtulmak için, fen ve sanatı, fikr-i icadı, teşebbüs-ü şahsiyeyi ve fikr-i hürriyeti gösteriyor. Kuvvetin eskisi gibi maddi kılıçta değil, fen ve sanat ve tesanüd-ü hikmet-i Kur’âniye cevherinden yapılmış kılıçta olduğunu söylüyor.

İşte Divan-i Harb-i Örfi'de Bediüzzaman'ın şark vilâyetlerindeki vatandaşlarına seslendiği yerden bir pasaj:

...

Evet, mâzinin sahrâlarında keşmekeşliğinize sebebiyet veren herbirinizdeki meylü'l-ağalık ve fikr-i hodserâne ve enaniyet, şimdi istikbalin saadet-saray-ı medeniyetinde fikr-i icada ve teşebbüs-ü şahsiyeye ve fikr-i hürriyete inkılâp edecektir, inşaallah.

Hatta diyebilirim ki: Ey şark vilâyetlerindeki vatandaşlarım! Başkalarının sükûtî medreselerine nispeten sizin gürültülü olan medreseleriniz bir meclis-i meb'usan-ı ilmiyeyi gösteriyor.

Hem Şâfiî olduğunuzdan ve imam arkasında kıraat-ı Fatiha ile semavî ve ruhanî vızıltılarınız sizi mezheben ve medreseten ve fıtraten وَاَنْ لَيْسَ لِلاِنْسَانِ اِلاَّ مَا سَعٰى nın başka bir ünvanı olan teşebbüs-ü şahsiyeye teşvik ediyor.

Hem de herbir kemâlin müessis ve hâmîsi olan cesaret ve nâmus-u millet-i İslâmiye sizlere emrediyor ki: Nasıl ki, şimdiye kadar dimağdan kalbe mecrâ açmakla, aklı kuvvete mezc ederek maarifinizi kılıçlarınızın hutut-u cevherinden öğrenmekle şecaat-i maddiyede terakki ettiniz. Şimdi ise, kalbden fikre karşı menfez açınız. Kuvveti aklın imdadına ve hissiyatı efkârın arkasına gönderiniz. Tâ ki, şecaat-i akliye-i medeniyet meydanında namus-u millet-i İslâmiye pâyimal olmasın. Kılıçlarınızı, fen ve san'at ve tesanüd-ü hikmet-i Kur'âniye cevherinden yapmalısınız.1

اَلْبَاقِى هُوَ الْبَاقِى

Bediüzzaman Said Nursî


Dipnot

1 Divan-ı Harb-i Örfî 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum