Diyarbakır'da yaşananlar manevi beslenme yetersizliğinden

Diyarbakır'da yaşananlar manevi beslenme yetersizliğinden

TÜİK`in açıkladığı 2015 yılı "İllerde Yaşam Endeksi" verilerinde Diyarbakır`ın son sıralarda yer almasını değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, sonucun böyle olmasının altında yatan sebepleri sıralayarak, çatışmalar ve manevi eksikliğe dikkat çekti

TÜİK`in açıkladığı 2015 yılı “İllerde Yaşam Endeksi” verilerinde Diyarbakır`ın yaşam memnuniyeti açısından son sıralarda yer almasını değerlendiren Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, sonucun böyle olmasının altında yatan sebeplerin çatışmalar ve manevi eksiklik olduğunu söyledi.

İnsanların manevi açıdan beslenmesi gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Işıkdoğan, “Yaşam emniyetinden kast edilenin ne olduğu önemlidir. İnsanlar maddi açıdan zaten kendi maaşı ile geçiniyor. Elde edilen kazancın yanında manevi kazancın da olması gerekir. Dolayısıyla manevi beslenme noktasındaki eksikliklerle bu sonuç bana normal geliyor.” dedi.

“Manevi açıdan insanların boş bırakılması toplumu serseri birer mayına döndürdü”

Bölgede geçmişte yaşanan ve devam eden çatışmaların da yaşam kalitesini etkilediğini dile getiren Işıkdoğan, “90`lı yıllardan sonra ortaya çıkan tavırlar, gençleri yetiştirme konusunda ciddi anlamda etki etti. Bu etki nedeniyle Diyarbakır ve Güneydoğu`da ciddi anlamda olayları görüyoruz. Diyarbakır Güneydoğu`da bir konumda, buradaki insanların yetişme biçimi kanaatleri, insanların davranış biçimi bölgenin tamamını etkiliyor.  Bu etki açısından baktığımız zaman bu tarzdaki eksik beslenme; hem din açısından hem de maneviyat açısından insanların boş bırakılması tabiri yerindeyse onları serseri birer mayına döndürdü. Kafalarını nereye vuracağı belli olmayan tehlikeli birer unsura çevirdi. Şu anda da onun sonucunu yaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Doğru bir din eğitimin yanında camilerdeki hutbelerle halk yönlendirilmelidir”

Manevi boşluğun giderilmesi açısından çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Işıkdoğan, “Bugün özellikle eğitim açısından hakikatten ciddi bir fırsat var. Bölgede son yaşanan olaylardan sonra insanlar sığınacak sağlam bir liman arıyor. Devletin bu insanlara eğitim anlamında ciddi bir proje hazırlaması lazım. Bu gençlerin ve toplumun gönlünün alınması gerekir. Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı eğitim açısından geri kalmış çocuklar var. Bu çocukların doğru bir eğitim ile beslenmesi gerekir. Bütün bunların sağlaması yaşama elbette ki faydası olacaktır. Çocukların hayat tarzlarını ortaya koyan insanlara karşı ilişkilerini düzenleyen ve onları bu anlamda yönlendiren manevi eğitim çok önemlidir. Bu manada devletin okullarda uygulayacağı doğru bir din eğitimin yanında camilerde verilecek olan hutbelerle halkın yönlendirilmesi gerekir. Bu eğitimler verilirken altyapının da sağlam olması lazım. Alt yapı eksikliği insanlara direk yansıyor. Bu anlamda vebalimiz çok.” diye konuştu.

“Din hayata hayat verir, vicdana ve insanlara ışık olur”

Toplumda oluşan manevi boşluğun doldurulması açısından bölgede etkili olan camialara da görev düştüğünü ifade eden Işıkdoğan şöyle devam etti:

“Bölgede insanlar üzerinde etkili sivil toplum kuruluşları var.  Bunlara cemaat, dernek ve vakıf da diyebilirsiniz. Bu yapıların her birinin kendince benimsemiş olduğu dini anlayış çerçevesinde daha önce sürdüre geldikleri çalışmalara devam etmeleri lazım.  Bir ifade vardır; savaşın olduğu yerde hizmet olmaz.  Savaş zaten bu hizmeti insanlara ulaşmayı engellemeye dönük bir çalışmadır.  Şu anda günümüzde bölgede yürütülen çatışmaların ana sebebini hepimiz biliyoruz. Bu çerçevede dinden uzaklaştırılmaya çalışılan nesli biz ne kadar kendi çabamızla veya kendi ortaya koyduğumuz prensiplerle uzaklaştırırsak o kadar başaralı oluruz.  Zira İslam dini açısından baktığımız zaman dine şöyle bir bakış açısı vardır; Din hayatın içerisinde yoksa hayat yoktur. Din hayata hayat verir, aynı zamanda vicdana ışık verir, insanların yollarına ışık olur.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı ‘İllerde Yaşam Endeksi` araştırmasında Diyarbakır 82. sırada yer almıştı. 
 

İlkha - Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.