Diyanet tartışıyor: Arıtılmış atık suyla ibadet caiz mi?

Diyanet tartışıyor: Arıtılmış atık suyla ibadet caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, arıtılmış ve atık suların fıkhen hükmünün ne olduğu konusunu masaya yatırdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulunca düzenlenen "Arıtılmış Atıksuların Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi Çalıştayı"na katıldı.

Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Erbaş, insan hayatının önemli ihtiyaçlarından biri olan suyla ilgili ilmi bir toplantı düzenledikleri için Din İşleri Yüksek Kurulu’na teşekkür ederek, “Su, çağın konularından birisidir. Su, dünyada savaşlara sebep olacak önemli bir konu haline gelmiştir. Su, dünyanın bir tarafında insanların estetik zevkleri için hoyratça kullanılırken, kirletilirken, bir tarafında da bir damla suya muhtaç milyonlarca, milyarlarca insanın yaşadığı bir dünyayı idrak ediyoruz” dedi.

Başkan Erbaş, bazı konuların etraflıca istişare edilmesi gerektirdiğini ifade ederek, “Atıksu konusunda da alan uzmanlarıyla beraber heyet halinde çalışılması gerektiği aşikârdır. Bu çerçevede, bahse konu hususun bizzat pratik boyutuyla ilgilenen kişi ve kurumlarla meselenin teorik boyutu üzerine imal-i fikirde bulunanların ortak bir zeminde buluşmaları son derece önemlidir. Kurulumuz bunu gerçekleştirmektedir. İnşallah bu buluşmanın neticesinde insanlığımıza, milletimize faydalı bilgiler üretilir” diye konuştu.

“Arıtılmış atıksular, ibadet hayatı açısından araştırma konusu olmuştur”

Arıtılmış atıksuların gündelik hayatın içerisinde kullanım alanlarının her geçen gün arttığını ifade eden Başkan Erbaş, “Arıtılmış atıksular, Müslümanların ibadet hayatı açısından da önem arz etmeye başlamış ve bu suların dinen de temiz olup olmadığı hususu araştırma konusu olmuştur. Sorular içerisinde bolca yer almaya başlamıştır. Bu meyanda, hem korumamız gereken çevreye karşı sorumluluğumuzun bir gereği hem de yüce Allah’ın gökyüzünden tertemiz bir şekilde indirdiği suların muhafazası için yapılan bu arıtma işleminin hükmünün ele alınmasının son derece isabetli olduğunu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

İslam’ın bu meseledeki hükmü nedir?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş de, “Atık suların arıtılması sadece içme suyu sıkıntısı çeken kurak iklimlere sahip devletler için değil canlı sağlığını, tabiatı ve çevreyi korumak isteyen her devletin vazgeçilmezi olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Arıtılmış atık suların özellikle zirâî ve endüstriyel alanda yaygın olarak kullanımının yanı sıra Müslümanların da yaşadığı dünyanın bazı bölgelerinde içmede ve günlük tüketimde de kullanıldığının altını çizen Keleş, “Buna bağlı olarak arıtılmış atık sular, İslam’ın bu meseledeki hükmünün ne olduğu tartışmasını beraberinde getirmiştir.” dedi.

Necis suların temizlenmesi

“Atık su arıtma işlemi, necis suların temizlenmesiyle ve kullanılabilirlik alanlarıyla ilgili zengin bir birikime sahip olan İslam fıkhının kullandığı yöntemlerin modern bir versiyonu olarak düşünülebilir.” Şekilinde konuşan Dr. Keleş, “Bu çalıştayda hem atık su arıtma işleminin ne olduğu hem de fıkhi açıdan arıtılmış atık suyun kullanımını değerlendirme imkânı bulacağız.” şeklinde konuştu.

Arıtılmış atıksuların ibadet hayatı,  tarım,  hayvan yetiştiriciliği gibi alanlarda kullanılmasıyla ilgili sorulara cevap üretme ve görüş oluşturmanın amaçlandığı çalıştaya, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, kurul üye ve uzmanlarının yanı sıra Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Çevre Mühendisliği, İnşaat, Su Bilimleri, Fen Bilimleri, İlahiyat Fakültelerinden akademisyenler ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve çeşitli belediyelerden yetkililer katılıyor.

İki oturumdan oluşan ve gün boyu devam edecek olan çalıştayda; “Günümüzde Önemli Bir Çevre Sorunu Olarak Su Kirliliğinin Boyutları”, “Atıksu Çeşitleri ve Arıtma Yöntemleri”, “Arıtılmış Atıksu Standartları ve Kullanım Alanları”, “Sağlık Açısından Arıtılmış Atıksu”, “Sularda Ortaya Çıkan Yeni Tehditler; "Biyotoksinler" ve “Arıtılmış Atıksuların Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi” başlıkları ele alınıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.