Prof. Dr. Yasin ÇİÇEK

Prof. Dr. Yasin ÇİÇEK

Günlük ağız ve diş temizliği ile ilgili bazı hususlar 

Hepimiz dişlerimizin günlük olarak temizlenmesi hususunda hem fikiriz ama bazı hususlarda ise fikir birliği bulunmamaktadır. Ayrıca şu an doğru bildiğimiz bazı yanlışlar olabilir. Ağız-diş temizliğinde yapılması gerekenleri 5-6 maddede özetleyerek kısaca açıklamaya çalışacağım. 

1. Günde bir kez 2-3 dakika kadar fırçalamak,

3. Dişlerimizi nazik bir şekilde fırçalamak,

2. Asitli içeceklerden uzak durmak,

4. Haftada 1-2 kez hindistan cevizi yağı, doğal mayalanmış yoğurt, şekersiz doğal bal ile dişleri fırçalamak, 

5. Ağzında köprü, arayüz dolgusu veya implantı olanların mutlaka diş ipi kullanması,

6. Bir şey yiyip içtikten sonra 30 saniye kadar temiz su ile ağzı çalkalamak.

Yukarıdaki maddeler artırılabilir veya bazı hekimler bazı hususlara katılmayabilir çünkü bilim denen şey de zaten böyle ayrılıklardan dolayı gelişir.

Herhangi bir hastalığı olmayan ve doğal beslenen bir insan günde bir kez ortalama 2-3 dakika kadar fırçalaması yeterli gelebilirken bu durum günümüzdeki beslenme alışkanlıklarından dolayı günde iki defaya çıkmıştır. Bilimsel makalelerde bu şekilde bildirilmiştir. Bu sayı macun kullanılarak yapılan fırçalama sayısıdır. Macunsuz, fırça ve misvak daha sık olarak ve daha az süreyle yapılabilir. En ideali ise yatmadan önce ve sabah fırçalanması tavsiye edilmiştir.

İkinci husus dişlerimizi nazik bir şekilde fırçalamalıyız yani atravmatik fırçalamalıyız. Bunda da en önemli husus fırçayı avuç içi ile değil de kalem tutar gibi veya parmaklarımızla tutmalıyız. Bu durum herkese garip gelebilir bunun farkını ancak kullandıktan sonra anlarsınız. Çünkü avuç içi ile tutularak veya çok macun kullanılarak yapılan fırçalama dişlerde abrazyonlara (aşınmalara) neden olmaktadır. Ancak parmakları güçsüz kalmış ihtiyarlar veya özel durumu olan kişiler avuç içini kullanabilirler. Bu şekildeki fırçalamada önce zorlanabiliriz ama zamanla alışılabilir. 

Dişimizin en üst tabakasını oluşturan mine vücudumuzun en sert maddesidir. Nerdeyse çeliğin sertliğine eş değerdir. Dolayısıyla normal sertlikteki gıdalar dişimize herhangi bir zarar vermezken asitli içecekler mineye zarar vermektedir. Özellikle diş eti çekilmesi olan bireylerde asitli içecekler daha fazla zarar vermektedir. Asitli içeceklerden sonra da dişler hemen fırçalanmaz. Özellikle yatmadan önce bu gıdaları tüketmemeliyiz. 

Ağzımızın mineral içeriğini artırmak için probiyotik olan yoğurt ile, tükürük ile etkileşime geçen bal ve hindistan cevizi yağını haftada bir kaç kez kullanabiliriz. Bu duruma bazı hekimlerimiz karşı çıkabilir. Ama günümüzde artık Hindistan cevizi yağı diş macunlarının da içerisine katılmaktadır. Her hususta insanların hem fikir olması mümkün değildir. Doğru da değildir. Bu durumlar bizi araştırmalara yönlendirir. 

Özellikle ağzında çeşitli restorasyanları olanlar (dolgu, köprü ve implant gibi) mutlaka diş ipi de kullanmalıdır. Ağzında restorasyonları olmayanlar da diş ipi kullanabilir ama arayüz dolguları olanlar mutlaka kullanmalıdır. 

Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak doğru değildir. Ağız içerisi yemeklerden sonra asidik olduğu için diş fırçalamak yarardan çok zarar verir. Bunun yerine yemeklerden sonra ellerimizi yıkadıktan sonra temiz su ile 30 saniye kadar dişlerimizi çalkalamak daha faydalı olmaktadır. Ayrıca şehadet parmaklarımızı kullanarak diş etlerimizi ovalayarak masaj yapabiliriz.

Önceki yazılarımızda mekanik temizliğin önemli olduğunu vurguladığımız için burada tekrar yazmadım. 
Mekanik temizlikte de en önemli araçların fırça ve misvak olduğunu belirtmiştim.

Daha geniş bilgi almak isteyenler hekimlerinden alabilirler. Aklınıza takılan sorularınızı hâzık hekiminize sorabilirsiniz. Sağlık ilimlerinde herkesin her dediği doğru olmayabilir. Kesin olan bir şey var ki günlük olarak dişlerimizi temizlemeliyiz. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum