Cumhuriyet yazarının, Said Nursi ve Nurculuk operasyonu devam ediyor

Cumhuriyet yazarının, Said Nursi ve Nurculuk operasyonu devam ediyor

Amacı başta Nur talebeleri olmak üzere bütün cemaat ve tarikatları FETÖ gibi göstermek

RİSALEHABER

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu'nun Nurculuk alerjisi devam ediyor. Son yazılarında Nurculuğu FETÖ'ye yakın gösterme çabasına giren Terkoğlu, geçtiğimiz günlerde Mehmet Fırıncı ağabeyi diline dolamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da Nurculuktan geldiğini ileri süren Terkoğlu'na Bakan Soylu net bir cevap vermişti.

Terkoğlu, bugünkü yazısında Polis Akademisi tarafından hazırlanan "Yeni Nesil Terör: FETÖ’nün Analizi" raporunu gündeme getirdi.

Koca raporda Said Nursi hakkında sadece bir paragraf var!

FETÖ'nün Kur'an, Hadis başta olmak üzere her şeyi suistimal ettiğinin belirtildiği raporda sadece Said Nursi ve Nurculuk ile ilgili kısmı eksik bir şekilde yazısına taşıyan Terkoğlu, algı operasyonuna devam etti.

48 sayfalık raporda tek bir paragrafta Said Nursi ve Nurculuk geçmesine rağmen bütün raporun bu kavramlarla ilgili olduğu havasını veren Terkoğlu, ilgili paragrafı da eksik aktardı.

İşte rapordaki o bölüm:

"Örgüt elebaşı Gülen öncelikle Said-i Nursi’nin takipçisi olarak yola çıkıp insanları etkilemek istemiştir. Nitekim FETÖ yapılanması, faaliyete geçtiği dönemden itibaren uzun bir süre Nurcu bir hareketin içerisinde bir kol şeklinde kendisini tanıtmıştır. Said-i Nursi’nin ölümünden sonra 1960’lı yıllar ile Nurcu hareketi “Yazıcı ve Okuyucu Nurcular” diye iki kola ayrılmıştı. Okuyucu grup içerisinde yer alan Gülen 1970’li yıllarile birlikte bu grup içerisinde kendi grubunu (Gülenciler) oluşturmaya başlamıştır. Bu dönemde örgüt elebaşı Said Nursi’nin eserlerini okumuş ve okutmuş; Nursi’nin kendi hayatından aktardığı birçok hikâye de sanki kendi başından geçmiş gibi anlatmıştır. Buradaki amacı, örgütü içerisindeki sorgulanamaz dini lider konumunu pekiştirmek olarak belirmektedir. Bu sayede, Said-i Nursi’yi takip eden kişiler arasında belirli bir meşruiyet sağlayarak hem zaman hem de taban kazanılmıştır. (Bold ile yazılan cümleleri yazısına almadı.) Bu nedenlerle 1990’lı yılların sonuna kadar ağırlıklı olarak dini referansları Said-i Nursi ve Risaleler olmuştur. Bu durum 1996 yılında üçüncü baskısı çıkan Gülen’in Fasıldan Fasıla kitabında çok net olarak görülmektedir."

Dinî bir cemaat görüntüsü vermeye çalıştı

Polis Akademisi raporunda FETÖ’nün ürettiği din anlayışının incelendiği dinî kavram ve değerleri kendi çıkarları doğrultusunda nasıl yeniden biçimlendirdiği meselesine temas edildiğine dikat çekiliyor:

"FETÖ’nün kırk yıllık geçmişine bakıldığında örgütlenmesini gerçekleştirmede ve kendini meşrulaştırmada en çok dinî değerleri kullandığı ve kendisine dinî bir cemaat görüntüsü vermeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte FETÖ’nün dinî bir yapılanmadan çok ezoterik (gizli/kapalı) bir modern kült (cemaat) olduğu düşünülmektedir."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.