Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tanzim satış açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tanzim satış açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasada fiyatlar normal seyrine girerse tanzim satışları bitireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisince Ardahan'da düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"Ardahan’ın bizi 31 Mart’ta da yalnız bırakmayacağını biliyorum"

Ardahan’ı özledik, Ardahan’ın siz güzel insanlarını özledik. Ardahan’ın vefalı, vatanperver, mert insanlarını özledik. Rabbim şu muhabbeti, şu aşkı daim eylesin. Ardahan bugün bambaşka.

Ardahan’a hem 1 Kasım hem de 24 Haziran seçimlerindeki desteği için ayrıca teşekkür ediyorum. Ülkemizin çukur terörüyle esir alınmak istediği o zorlu günlerde sizler istikrar dediniz, teröre hayır dediniz. Türkiye’nin yeni bir yönetim sistemine geçtiği 24 Haziran’da siz, Ardahanlı kardeşlerim güçlü demokrasi, güçlü iktidar dediniz. Bu kardeşinizi ikinci kez Cumhurbaşkanlığı makamına layık gördünüz. AK Parti Cumhur İttifakı’nı Ardahan’da açık ara birinci yaptınız.

Ahde vefanızı, kadirşinaslığınızı bir kez daha ortaya koydunuz. Desteğiniz için her birinize tek tek şükranlarımı sunuyorum. Ardahan’ın bizi 31 Mart’ta da yalnız bırakmayacağını biliyorum. İnşallah bu sefer Ardahan’dan çok güçlü bir destek bekliyorum. Ardahan’dan tüm bölgeye örnek olacak, rekor düzeyde bir oy bekliyorum.

"Ardahan, istikrar ve güven ortamının değerini çok iyi bilir"

Ardahan, mili uyanışın sembol şehridir. Bu sene 100. yılını kutladığımız Ardahan Kongreleri, daha sonra yapılacak olan Erzurum ve Sivas kongrelerine öncülük etmiştir. İstiklal hartbimizin temelleri bu kongrelerde atıldı. Kars Milli İslam Şurası, Oltu İslam Şurası, Birinci ve İkinci Ardahan kongreleriyle hürriyet meşalesi önce burada, bu topraklarda yakılmıştır. Bu Ardahan, bu sebeple bağımsızlığın kıymetini bilir. Ardahan hür yaşamanın, kendi toprağında özgür yaşamanın değerini iyi bilir. Ardahan, istikrar ve güven ortamının değerini çok iyi bilir.

"Birlik olmadan dirlik olmaz"

Son bir asırda yaşadıklarımız bize şu gerçeği defalarca göstermiştir; Birlik olmadan dirlik olmaz, barış olmadan huzur olmaz, beraberlik olmadan zafer olmaz, kenetlenme olmadan başarı olmaz, dayanışma olmadan refah, kalkınma, gelişme olmaz. Öyleyse şu ana kadar sizler burada AK Parti belediyeciliğini gördünüz. Şimdi diyorum ki; 31 Mart’tan sonra da hazır mısınız?

"Milli iradenin üstündeki darbe gölgesi senelerce eksilmemiştir"

Türkiye'nin yürüyüşünü engellemeye çalışanların, sürekli farklılıklarımızı kaşıması asla tesadüf değildir. Kimi zaman sağ-sol denilerek, kimi zaman alevi Sünni denilerek, son 30 yıldır da Türk-Kürt denilerek milletimizin kardeş kavgasına sürüklenmek istenmesinin sebebi budur. Biz Yunus diliyle konuşuruz. Yaradılanı severiz yaradandan ötürü.

Ülkemiz, işte bu kavgalar yüzünden hem 70’lerde hem 80’ler ve 90’larda ciddi bedeller ödemiştir. Kardeşi kardeşe kırdırma politikasının Türkiye’ye maddi ve manevi çok büyük faturaları olmuştur. Milli iradenin üstündeki darbe gölgesi senelerce eksilmemiştir. Medya patronlarının bakan, başbakan tayin ettiği, istedikleri gibi siyaseti dizayn ettikleri o dönemler şimdi geride kaldı.

"Bu kuyruklar varlık kuyruğu"

Faili meçhullerin sıradanlaştığı, sokaklarımızda terör, ölüm ve şiddetin kol gezdiği acı günler ebu ülke şahit oldu. Gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500’lere ulaştığı, yıllık enflasyonun yüzde 100’leri aştığı, en basit ihtiyaç maddelerinin bile aranıp da bulamadığı zamanlar yaşanmıştı. Kim vardı iktidarda? CHP… Bay Kemal’in o işte önündeki, izinden gittiği kişiler vardı. Hatırlayın o günleri.Burada aramızda öyle insanlar var ki hatırlarlar. Gaz kuyruklarını, yağ kuyruklarını, benzin kuyruklarını hatırlarlar. Bunlar CHP döneminde yaşamadık mı? Çıkmış Bay Kemal konuşuyor, kuyruklar diyor. Bay kemal, bu kuyruklar senin SSK Genel Müdürü olduğun zaman hastane kapılarında kıvranan insanların kuyrukları değil.

Bay Kemal, bunlar CHP’nin iktidar dönemindeki yokluk kuyrukları değil, bu kuyruklar varlık kuyruğu. Şimdi benim vatandaşım elhamdülillah simsarların elinden alındı bunlar. Fiyatlar bir anda tanzim satışlarda yüzde 50 düştü, daha da düşüyor.

"Sömürücülere bu ülkede hayat hakkı tanımayacağız"

Geçen Isparta’daydım. Isparta milletvekilim yanıma geldi, dedi ki; Başkanım 400 bin ton elma var ve fiyatlar da maalesef düşük. Buna rağmen satamıyoruz. Ben hemen Hazine ve Maliye Bakanımı aradım. Dedim ki bak Isparta’da 400 bin ton elma var. Şimdi bu elmaları hemen alalım ve bunları da ucuz fiyatla satalım. Bu elmalar şu anda tarafımızdan alındı ve halkımıza da 3 liraya satılıyor. Nerelere çıkmıştı fiyatlar biliyor musunuz? 8, 10 buralara çıkmıştı.

Bay Kemal, rahatsız olsan da olmasan da biz sömürücülere bu ülkede hayat hakkı tanımayacağız. Onun için de domates, biber, soğan, aklınıza ne gelirse en ucuz şekilde bunları halkımıza ulaştırıyoruz. Eğer fiyatlar yerine gelirse biz sahadan çekiliriz. Ama fiyatlar yerine gelmez de hala böyle devam ederse biz, daha da farklı adımlar atacağız.

"Yerli sermaye bile ülkemize yatırım yapmaktan kaçındı"

Şimdi böyle dönemlerde bırakın uluslararası sermayeyi, yerli sermaye bile ülkemize yatırım yapmaktan kaçındı. Milletimizin kaynakları işe, aşa, istihdama dönüşemedi. Şimdi dönüşüyor. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemiz terör tehdidinden dolayı hak ettiği hizmetlerin hiçbirini alamamıştır. Devletin tüm imkanlarını zorlayarak yaptığı yatırımlar ise terör örgütü mensupları tarafından engellenmiştir. Devlet hizmet için öğretmen gönderdi, doktor gönderdi, kaymakam, savcı, imam, hemşire gönderildi. Terör örgütü tarafından bunlar ya tehdit edildi ya şehit edildi ya da kaçırıldı.

"Onların kardeşleri var kardeşleri"

Kardeşlerim bu bölücü terör örgütü hangi partinin arkasında? HDP’nin… Şimdi bu parti, Ardahan’da seçime giriyor mu? Niye girmiyor? Onların kardeşleri var kardeşleri. Kim? CHP… Şimdi CHP, HDP sözde İyi Parti bunların hepsi aynı mı? Şimdi 31 Mart’ta benim halkım, benim vatandaşım, benim Ardahanlı kardeşim bunlara gereken dersi verecek mi? Buna hazır mıyız?

"Utanmadan ülkemizi bölmeye çalıştılar"

Bölücü terör örgütü, eğitim, sağlık, emniyet, ulaşım gibi en temel hizmetleri dahi bölgede yaşayan kardeşlerime çok görmüştür. Türkiye çok uzun yıllar ekonomide az gelişmişliğe, hak ve özgürlüklere, yasaklara, siyasette ise üçüncü sınıf bir demokrasiye mahkum olmuştur. Belediyelerin iş makineleriyle bunlar çukurlar kazmadılar mı? Binaları birbirlerine tünellerle bağlamadılar mı? Gelen parayı Kandil’e gönderdiler. Utanmadan ülkemizi bölmeye çalıştılar. Bu ülkeyi bölemeyecekler.

"Darbe teşebbüsleri milli iradenin çelikten zırhını delemedi"

İşte bu gördüğünüz makus talih, bizlerin gayretleriyle 3 Kasım 2002’den itibaren değişmeye başladı. Türkiye, ayağına vurulan prangalardan bizim dönemimizde kurtuldu. Milletimiz yıllardır hasretini çektiği birlik siyasetine, hizmet ve eser siyasetine AK Parti iktidarlarında kavuştu.

Son 17 yılda demokrasimiz güçlendi, vesayet geriledi, kardeşliğimiz hiç olmadığı kadar perçinlendi. Milletimizi birbirimize düşürmeyi, birbirine kırdırmayı hedefleyen hiçbir girişim, hiçbir provokasyon amacına ulaşamadı. Gizli, açık darbe teşebbüsleri milli iradenin çelikten zırhını delemedi.

AK Parti’nin birlik siyasetiyle ülkemiz sadece kurulan tuzakları bozmadı, aynı zamanda ekonomik kaynaklarını çok daha verimli, çok daha etkin olarak kullanmaya başladı. Bakınız uzun yıllar sonra başta doğu illerimiz olmak üzere 81 vilayetimizin tamamı layık olduğu hizmetlere ilk defa bizim dönemimizde kavuştu.

"Biz hiçbir zaman Türkiye haritasını renklere göre bölmedik"

Bölgeler arasındaki, vilayetler arasındaki gelişmişlik farkı en çok bizim dönemimizde azaldı. Çünkü biz birileri gibi bölge siyaseti yapmadık, istismar siyaseti yapmadık. Biz hiçbir zaman Türkiye haritasını renklere göre bölmedik. Biz CHP gibi sadece gbelli illere, belli bölgelere, sadece sahil kenarlarına hapsolan bir parti olmadık. Bilakis ülkemizin tüm illerinde tüm toplum kesimlerinden oy alıp çok destek gören bir siyasi hareket olduk.

"Biz 780 bin kilometrekarenin iktidarıyız"

Biz batıya ne götürdüysek doğuya da onu götürdük. Biz 780 bin kilometrekarenin iktidarıyız. Bugün Türk’ün de, Kürt’ün de, Alevi’nin de, Sünni’nin de, dindarın da, sekülerin de, gencin de, yaşlının da partisi AK Parti’dir. Son 10 yıldır bize oy versin vermesin vatandaşlarımızın tamamını kucakladık, tamamını bağrımıza bastık.

İstiyoruz ki Ardahan, batının imkanlarıyla her zaman iç içe olsun. Şimdi bizler için artık Ardahan’dan Kars’a, oradan havalimanıyla ülkemizin her yerine uçma şansına sahibiz. Daha iyi günler olacak. Zira batıda ne varsa doğuda da o olsun. Diğer bölgelerdeki vatandaşlarım hangi imkanlara sahipse, Ardahan’daki kardeşim de aynı imkanlara, aynı hayat standartlarına sahip olsun diye çalıştık.

“788 binden fazla haneyi doğalgazın konforuyla tanıştırdık”

Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya son 17 yılda 290 milyar liralık yatırım yaptık. Tarımsal desteklerde 33,5 milyar lira, işsizlik yardımlarında 2 milyar lira, sosyal yardımlarda 59 milyar lira, ilçe ve köylere altyapı katkısı olarak 18 milyar lira, kalkınma ajansları vasıtasıyla üreticilerimize 5,5 milyar lira destek verdik.

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki üniversite sayısını 6'dan 18'e, 107 bin olan üniversite öğrenci sayısını 616 bine çıkardık. 788 binden fazla haneyi doğalgazın konforuyla tanıştırdık. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bölünmüş yol uzunluğunu 260 kilometreden 3 bin 884 kilometreye yükselttik, havalimanı sayısını 8'den 12'ye, uçak yolcusu sayısını 436 binden 8 milyona çıkardık.

“Son 17 yılda buraya 6 milyar lira yatırım gerçekleştirdik”

Organize sanayi bölgesi sayısını 5'ten 24'e, küçük sanayi sitesi sayısını 44'ten 75'e ulaştırdık. Bölgeye bu yatırımları yerine getirirken Ardahan'ı da ihmal etmedik. Son 17 yılda buraya 6 milyar lira yatırım gerçekleştirdik. Çocukların 60, 70 kişilik sınıflara mahkum olmaması için de 986 yeni derslik yapıldı.

Ardahan Üniversitesini 5 bin 213 öğrencisiyle 317 akademisyeniyle şehrimize kazandırdık. Kim yaptı bu üniversiteyi? Biz yaptık. Diğerlerinin böyle bir gayreti oldu mu? Onlar Ardahan'ın evlatlarını adeta buradan sürgüne gönderdiler. Biz de 'üniversiteyi biz onların ayağına getirelim. Orta öğretimi ayağına getirelim' dedik. Biz bunu yaptık.

2002'de hiç yükseköğrenim yurdu bulunmayan Ardahan'da bugün 3 bin 79 kişilik yükseköğrenim yurtları var. Ardahan'da gençlik merkezi, kapalı yarı olimpik yüzme havuzu, futbol sahası yaptık. Göle'de gençlik merkezi, spor salonu ve futbol sahası gibi sosyal tesisleri inşa ederek, gençlerin hizmetine sunduk.

"Millet bahçelerinden birini Ağrı Dağı'na yapıyoruz"

Ardahan'a da millet bahçesi yapıyoruz. Diğer illerimize açtığımız millet bahçelerinden birini de Ağrı Dağı'na yapıyoruz. Valiliğimiz kanalıyla şehrimize 70 dönüm büyüklüğünde muhteşem bir millet bahçesi kazandırıyoruz. Neresi biliyor musunuz? Aziziye Kışlası'ndaki sorunlar çözüldü. Artık orası millet bahçesi olarak siz Ardahanlı kardeşlerime hizmet verecek. Şehrin merkezinde anneler, babalar yavrularını alacak ve o millet bahçesinde birlikte eğlenecekler.

Hayırlı uğurlu olsun. Bu bahçenin içinde müze var. Kışlanın içindeki o müze o da onlara ayrıca hizmet verecek. Ama bir de millet kıraathanesi o projenin içinde yer alacak. Oraya da üniversiteli gençler hem derslerini çalışmaya gelecekler hem kitap okumaya gelecekler. Çay, simit ve bunun yanında kek, pasta ücretsiz olarak gençlerimize orada ikram edilecek."

“18 sağlık tesisini şehre kazandırdık”

150 yataklı Ardahan Devlet Hastanesi, 400 yataklı Göle Devlet Hastanesi ve Posof Entegre İlçe Hastanesi ile 18 sağlık tesisini şehre kazandırdık. Çıldır Entegre İlçe Hastanesi, Ardahan Merkez Aile Sağlığı Merkezi ve Göle Devlet Hastanesinin 15 daireli lojmanlarının yapımları devam ediyor.

Ardahan'da bugüne kadar bin 546 konut yaptık. Türkiye sosyal devlet kavramıyla gerçek manada bizimle tanıştı. Çünkü biz CHP gibi sosyal devletin lafını ve istismarını değil, icraatını yaptık.

“Şimdi burs ve krediyi Kredi Yurtlar Kurumu veriyor.”

İstanbul'a büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde üniversite gençliğine burs verdik. CHP bunu Anayasa Mahkemesine götürdü, mahkeme de burs vermeyi kaldırdı. Bu CHP bu işte. Biz de ne yaptık, başbakan olduktan sonra tuttuk Kredi Yurtlar Kurumunun çatısı altına aldık. Şimdi burs ve krediyi Kredi Yurtlar Kurumu veriyor.

“Toplam 475 milyon liralık destek sağladık”

İhtiyaç sahibi vatandaşlara daima öncelik verdik. Muhtaçlara, şehit yakınlarına, yaşlılara, engellilere, asker ailelerine toplam 475 milyon liralık destek sağladık.

Senelerdir bu milleti, bu CHP zihniyeti, 'makarnacı, kömürcü' diyerek aşağılayanlar sanki kendileri değilmiş gibi çıkmışlar bir de utanmadan 'Türkiye'de sosyal devlet bitti' diyorlar. 17 yıldır insanımıza her türlü hakareti yapanlar, ufukta seçim sandığını görünce şimdi sosyal devlet ilkesinden bahsediyor. Ne diyorlar? Doğum yapmış 4 yaşına kadar çocuğu olan annelere sen otobüsler bedava. Ondan sonra gençliğe, 'şu yaşa kadar otobüsler bedava'. Sen kimin cebinden nereye, neyi bedava yapıyorsun? Kalkarsın belli bir indirim dersin. Bunlara inanıyor musunuz?

Biz 65 yaş üstüne otobüsleri bedava yaptık. Muhalefetin sırtında küfe yok kurusıkı atıyorlar. SSK'nin genel müdürlüğünü yaptığı zaman bu Bay Kemal orayı batırmadı mı? Böyle bir zat şimdi bize sosyal devlet dersi verebilir mi? Bu yüzsüzlüktür. Genel müdürlüğü döneminde kendine bağlı hastaneleri pisliğe, bakımsızlığa mahkum eden zatın, bırakın bizi eleştirmeyi sosyal devlet lafını dahi ağzına almaya hakkı yoktur.

Elektrik tüketim desteği

Dünkü Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanlığı Kararı olarak bunu yayımladık. Düzenli sosyal yardım alan kardeşlerimize hanedeki kişi sayısına göre aylık 150 kilovatsaat karşılığı elektrik tüketim desteği vermeye başlıyoruz. Böylece bu kardeşlerimizin bir yükünü daha hafifletmiş oluyoruz. Bu hizmetin de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ardahan'da imar barışı ile 6 bin 486 vatandaşımızın sorununu çözdük. Şehir merkezine hizmet verecek iki atık su arıtma tesisimizin proje çalışmaları devam ediyor. Müderris İbrahim Efendi Camisi'ni, Çıldır'daki Merkez Camisi'ni ve Göle ilçemizdeki Dedeşen Köyü Camisi'ni restore ettik. 2002 yılına kadar Ardahan'da bölünmüş yol hiç yoktu. Biz 17 yılda Ardahan'a 99 kilometre bölünmüş yol yaptık.

Kura, Ölçek, Altaş, Taşlıdere, Hasköy ve Tahtakıran köprülerini tamamladık, Hasköy çelik köprüsünü de restore ettik.

Çıldır-Aktaş sınır kapısı yolunu bu yıl, Ardahan kuzey-güney çevre yollarındaki çalışmaları da gelecek yıl tamamlayacağız. Göle-Ardahan yolunu, Çıldır- Aktaş yolunu, Ardahan-Kars ayrımı Çıldır yolunu, Çamlıçatak-Hasköy yolunu ve Susuz-Hasköy yollarını ise bir sonraki yıl tamamlayacağız.

Ardahan'a müjdeler

Ardahan'a iki dev projenin müjdesini vereceğim. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Türkiye'nin ve aynı zamanda Ardahan'ın da projesi. Demir-İpek yolu güzergahındaki Çıldır'ın Yukarıcanbaz köyünde gümrük işletme merkezi ve donatılarıyla birlikte Canbaz İstasyonu kuracağız. Ardahan'ın turizm potansiyeli ön plana çıkacak ve sektörlerin gelişimine katkı sağlanacak. Kafkasya ve Orta Asya'nın Karadeniz ile irtibatını kolaylaştıracak, Ardahanlıların da asırlık özlemi olan Sahara Tüneli'ni yapmak için kolları sıvadık. Projesi hazır, inşallah en kısa sürede Sahara Tüneli'ni de hayata geçireceğiz.

Ardahan-Posof arasındaki Ilgar Tüneli'nde ve Çıldır-Aktaş sınır kapısı yolu üzerindeki Aşık Şenlik Tüneli'ndeki çalışmalar devam ediyor.

Ardahan'ı doğalgazla buluşturduk ve bu yıl Damal, Hanak ilçelerine de doğalgaz vereceğiz. Yok Aleviymiş, yok Sünniymiş bizde böyle bir ayrım yok. Oraya da doğal gaz gelecek. Göle ilçemizin de doğal gaz boru hattının döşeme işlemleri başladı.

“Bu yıl içinde şehrimize arı ürünleri laboratuvarı yapıyoruz”

Ardahan dünyadaki 4 önemli arı ırkından biri olan Kafkas Arısı'nın gen merkezi. Kafkas Arısı'nın korunması ve ana arı üretiminin yapılması için Ardahan'da gen merkezi müdürlüğümüz var. Burada coğrafi işaret patentli Ardahan çiçek balı üretimi yapılıyor. Ardahan 543 arıcılık işletmesi ile ekonomik değer üretiyor. Bu yıl içinde şehrimize arı ürünleri laboratuvarı yapıyoruz. Ardahan'ın kazı meşhur. Ardahan kaşar peyniri, Ardahan balı kentin önemli ekonomik ve kültürel değerleridir. Üretim kapasitelerinin artırılması ve yeni pazarlara ulaşılması için bu alanda iş yapan sektörleri çeşitli teşvik ve hibe programları ile destekliyoruz. Ardahanlı iş insanlarımıza, girişimcilerimize 358 milyon lira tutarında yatırım teşviki verdik. Ayrıca 2 bin 841 iş yerine 62 milyon lira tutarında SGK prim teşviki verdik. 2002'de 5 milyon lira tarımsal destek verilmişken, 2018'de 90 milyon liraya çıkardık. Ardahanlı çiftçilerimize son 17 yılda 442 milyon lira tutarında tarımsal destek verdik. Bay Kemal 'çiftçi battı' diyor. Vicdansız. 442 milyon be. Bu parayı biz verdik.

"Çok kritik bir tercihte bulunacağız"

31 Mart'ta sadece belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarların değil, aynı zamanda çok kritik bir tercihte bulunulacak. 31 Mart'ta ya son 17 yıldır olduğu gibi 'İstikrar sürsün Türkiye büyüsün' diyeceğiz ya da ülkemizin önünde belirsizliklere kapı aralayacağız.

Terör belirsizlikleri sever. Darbeciler güçsüz hükümetleri sever. Milletin ekmeğine, aşına musallat olanlar, zayıf iktidarları sever. Türkiye'ye husumet besleyenler, kolayca yönlendirebilecekleri siyasetçileri sever. 7 Haziran sonrası yaşadıklarımız, en ufak bir zafiyette Türkiye'nin nelerle karşı karşıya kalabileceğini göstermiştir. Birliğimize, beraberliğimize hep birlikte sahip çıkacak, inşallah bir daha ülkemizi böyle bir belirsizliğin içine sokmayacağız. Bizi ayırmaya, bizi birbirimize hasım gibi göstermeye çalışanlara asla fırsat vermeyeceğiz. Çok çalışacak, gönül kazanılmadık hiçbir vatandaş bırakmayacağız."

Ardahan 31 Mart'ta, istikrar ve güven ortamına devam diyor musun?", "Ardahan, 31 Mart'ta büyük ve güçlü Türkiye için yeni bir şahlanışa var mısın?" diye soran Erdoğan, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız.

Kaynak: TRT Haber / AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.