Coronavirüse karşı daha iyi mücadele edebilmek için bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır

Coronavirüse karşı daha iyi mücadele edebilmek için bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır

Binlerce kişinin ölümüne yüzbinlerce işinin vaka olarak tedavi altına alınmasını ardından artırılan önlemler kapsamında "Evde Kal" çağrısının ardından Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, evde kalınan sürede yeme içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Ev kalınan süre içerisinde bol bol protein içeren besinlerin tüketilmesinin önemine vurgu yapan Korkmaz, doktorlar takviye önermedikçe vitamin ve minerallerin besin yolu ile alınmasını önerdi.

Alınması gereken vitaminler ve minareler hakkında bilgi veren Korkmaz, "Henüz aşı ve anti-viral ilaç tedavisi bulunmayan Covid-19’ a karşı tedavinin temeli, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği Coronavirüs hastalığı (Covid-19) önlemek için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekiyor. Peki bağışıklık sistemimizi üst düzeyde tutmak için neler yapmalıyız, nasıl beslenmeliyiz? Vitaminlerden A, C, E, minerallerden ise selenyum, çinko, magnezyum ve demir bağışıklık sistemimizi güçlendirir.  Bu vitamin-mineraller aynı zamanda yüksek antioksidan özellik taşırlar. Doktorlarımız takviye önermedikçe vitamin, mineraller besinlerle alınmalıdır." dedi.

"En iyi probiyotik kaynağımız yoğurttur"

Bu süreçte probiyotik olarak yoğurt ve kefir tüketilebileceğini dile getiren Korkmaz, "A vitamini özellikle yumurta, havuç, c vitamini en fazla kırmızı taze biber, roka, portakal, kivi E vitamini ise yağlı tohumlarda bol miktarda bulunmaktadır. Minerallerden ise selenyum en fazla ette çinko bulgur, süt, kuru baklagillerde, magnezyum ise yeşil yapraklı sebzeler, muz, tahıllarda bulunur. Bütün bunların yanı sıra bağışıklığımız için önemli olan bir diğer grup probiyotiklerdir. En iyi probiyotik kaynağımız ise yoğurt, kefirdir." şeklinde konuştu.

"Kan şekerinizi dengede tutun"

Sürdürülebilir olmayan diyetlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Korkmaz, "Yapılan araştırmalara göre HbA1C (3 aylık kan şekerinizi gösteren parametre) ne kadar yüksekse Covid-19’un RBC (organların ve dokuların oksijen kaynağı, kırmızı kan hücresidir) değerlerimizi bozması o kadar kolay olur. Yani bu dönemde dikkat etmemiz gereken bir diğer husus kan şekerimizi olması gereken sınırlarda tutmak ve kandaki demir parametremize dikkat etmektir.  Evde kaldığımız bu süreçte bağışıklığımız için yeterli protein alalım ve düşük karbonhidratlı beslenmeye çalışalım. Sürdürülebilir olmayan diyetlerden kaçınalım. Ve lütfen sağlığımız için hijyen kurallarına dikkat edelim yeterli miktarda su tüketelim." ifadelerini kullandı.

'Hayat Eve Sığar' sloganıyla hayatı evimize sığdırıyoruz." diyen Korkmaz, son olarak "Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenerek, orta şiddette ve hafif egzersizler yaparak ve düzenli uyku ile bağışıklığımızı güçlü tutalım.  Evde kaldığımız bu süreçte sağlıklı beslenerek obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların önüne geçelim. Unutmayalım ki, hiçbir hastalık aniden ortaya çıkmıyor buna zemin hazırlayan sağlıksız beslenme şekli bütün hastalıkların sebebi olabilir. Yaşam tarzı değişikliği yaparak sizler de sağlıklı yaşayabilirsiniz." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.