'Coronavirüs bulaşırsa ve ölürsem' vesvesesi mi var?

'Coronavirüs bulaşırsa ve ölürsem' vesvesesi mi var?

Psikiyatrist Mustafa Ulusoy'dan tavsiyeler

RİSALEHABER

Psikiyatrist Mustafa Ulusoy, bir çok insanın korku ve endişe ile karşıladığı coronavirüs veseveselerine karşı açıklamalarda bulundu.

Zihinde yaşanan kurguların gerçeğe dönüşmüş gibi algılandığına dikkat çeken Ulusoy, buna karşı ne yapılması gerektiğini yazdı.

Ulusoy'un sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

1-Coronavirüs kaygısıyla başa çıkmaya yönelik bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Tüm kaygıların başlangıç noktası “Ya olursa”dır. Mesela; “Ya corona bulaşırsa ve ölürsem.”

2-Ancak kaygının sebebi ya olursa değildir. Ya olursa, hayal aleminde bir kurgu ve senaryoya dönüşür ve  “Oldu, gerçekleşti” şeklinde yaşanır. Yani, kaygı, olabilecek ama daha olmamış bir şeyi olmuş gibi algılama (vehim) halidir.

3-“Ya corona bulaşırsa ve ölürsem” hızla hayal aleminde şuna yakın kurguya dönüşür: “Kişi hayalinde koronaya yakalanmış, buram buram terliyor, öksürüyor, nefes darlığı çekiyor, hastaneye yatırılıyor, tedaviye cevap vermiyor ve ölüyor.”

4-Kişi hayal aleminde bu senaryoya/kurguya/vehme dalar ve bunu o an gerçekleşmiş bir olaylar zinciri gibi algılar. Hemen beyin devreye girerek Adrenalin üretir, bu da çeşitli bedensel belirtiler (çarpıntı, titreme, terleme, uyuşma, karıncalanma vb) ve kaygı hissi üretir.

5-Hatta kişi bu bedensel belirtileri corona virüs belirtisi bile sanabilir. Halbuki bu bedensel belirtiler tümüyle normaldir ve beynin strese cevabıdır. Özetle, kişi  coronavirüse yakalanmadığı halde yakalanmış gibi algılar. İşte kaygı bozukluğu budur.

6-Hayalimizdeki vehmi kurgularla nasıl başa çıkabiliriz? Öncelikle anın farkına vararak.Kaygı hissi yoğunlaştığında "DUR, kapılıp gitme bu kurguya" Şimdi şuan neredeyim? Kişi hayalinde kendini hastanede yatıyor vehmederken aslında evindedir: "Şimdi şuan evimdeyim, saat örneğin 21.00"

7-Yani, öncelikle gerçek dünyadaki kendimizi farketmek önemli. Hayalimizdeki kendimiz ölüyoruz ama gerçek dünyadaki kendimiz kendi yatağımızda uzanmış tavana bakıyoruz. Bu ayırımı farketmek işin aslı.

8-Gelelim çok çok önemli soruya: Hayalimdeki senaryo şimdi şuan gerçek dünyada vuku buldu mu? Cevap: Hayalimdeki senaryo şimdi şuan gerçek dünyada vuku bulmadı. Israrla, şimdi şu an, şimdi şu an!!!

9-İçimizdeki bir ses boş durmayacak ve şunu diyecek: "Ben sana var demiyorum ki, ya olursa." Bu ses bizi yine başa getirmeye çalışıyor! Tuzak!!!

10-Bu sese lafımız şöyle: “ELİNİN KÖRÜ. Sen ya olursa diye başlayıp bana OLDU şeklinde algılatıyorsun. Bana ya olursa tezgahından bahsetme. Tekrar soruyorum. Hayalimdeki senaryo şimdi şuan var mı. YOK. Ben buna bakarım. Gelecek için de Mevla Görelim Neyler/Neylerse güzel eyler.”

11-İçimizdeki ses bizi müphem bir geleceği ya olursa cümlesiyle hayal aleminde OLDU, gerçekleştiye çekmek isterken biz ısrarla, ŞİMDİ ŞU AN bu vuku buldu mu ya odaklanacağız. Umarım faydası olur yazdıklarımın.

12-Son söz yerine: Biz ülke olarak bu hadiseyi en az zararla atlatacağız Allah'ın izniyle. Ama ne olur üzerimize düşeni yapalım, tedbiri elden bırakmayalım, Sağlık Bakanlığına kulak verelim, etrafa vehim vesvese yayanlara kulak vermeyelim.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.