Çölyak hastaları için glütensiz tarhana

Çölyak hastaları için glütensiz tarhana

Uşak'ta bir işletmeci, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan tarhanayı çölyak hastaları için glütensiz üretti.

İşletmeci İsmail Yeldanlı, 40 yıla yakın süredir butik tarhana üretimi gerçekleştirdiklerini, protein, kalsiyum, demir, A, C, B1 ve B2 vitaminleri içeren tarhananın bin yıllık mucize gıda olduğunu belirtti.
 
Tarhananın bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağladığının, sinir sistemine, baş ve mide ağrılarına iyi geldiğinin kabul edildiğini dile getiren Yeldanlı, katıldıkları çeşitli fuar ve organizasyonlarda çölyak hastalarının talebi üzerine "glütensiz" tarhana üretmek için çalışma başlattıklarını bildirdi.
 
"Çölyak genetik bir hastalık. Hastaların ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarındaki glütenden uzak durmaları gerekiyor. Bir çeşit gıda alerjisi olarak da bilinen hastalığa 'glüten' proteini yol açıyor. Hastalığı taşıyan kişilerin yaşam kaliteleri çok düşüyor" bilgisini veren Yeldanlı, glütensiz tarhana üretmek için sürdürdükleri çalışmalar sonucunda başarılı olduklarını belirtti.
 
Üretimde glüten içermeyen karabuğday unu kullandıklarını ve geleneksel Uşak tarhanası lezzetini yakalamak için uzun uğraşlar verdiklerini kaydeden Yeldanlı, iki yıllık çalışma ve testler sonucunda amaçlarına ulaştıklarını ifade etti.
 
Çölyak tarhananın içerisinde karabuğday unu, biber, domates, soğan ve yoğurt gibi malzemelerin yer aldığını, karışımın en az 21 gün fermente olduğunu ifade eden Yeldanlı, ürettikleri tarhananın yüksek besin değeriyle hastalar için çok önemli bir gıda maddesi olduğunu savundu.
 
"Çölyak tarhana yüksek besin değeriyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor" diyen Yeldanlı, ürünün çölyak hastalarının yaşam kalitesini yükselttiğini öne sürerek hastaların günde en az bir kez glütensiz tarhana tüketmesi tavsiyesinde bulundu.
 
İsmail Yeldanlı şöyle devam etti:
 
"Daha önce kızılcık tarhana, mantarlı tarhana, yaş tarhana, çocuk tarhanası ürettik. Ancak çölyak tarhana bizim için çok daha özel bir ürün. Asıl amaç ticari bir ürün ortaya koymak değil çölyak hastalarının sağlıklarına katkı sağlamak ve herkesin tarhana lezzetini yaşamasına imkan sağlamak. Talep giderek artıyor. Özellikle çölyak hastası çocuklar ve yaşlılara bu ürünü tavsiye ediyoruz."
 
Çölyak hastalığı
 
Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığına buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan glüten isimli protein neden oluyor. Çölyak bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulması nedeniyle, ince bağırsakta hasarlar oluşturan alerjik sindirim sistemi hastalığı olarak da tanımlanıyor. Yaşamın herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilen hastalığın tedavisi bulunmuyor. Hastalık yaşam boyu süren tek gıda alerjisi olarak biliniyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.