Çok önemli fıstık uyarısı

Çok önemli fıstık uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim artışı beklenen Antep fıstığında fiyatların çok fazla düşmesinin önüne geçmek için ihracatın artılması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 ve 2014 yıllarında Antep fıstığı rekoltesinde düşüş yaşandığını vurgulayarak, bu yıl ise 150-160 bin tonluk üretim beklendiğini belirtti.

Üretimdeki dalgalanmaların fiyatlarda istikrarsızlığa yol açtığına dikkati çeken Bayraktar, "Üretim artışı beklenen Antep fıstığında fiyatların çok fazla düşmesinin önüne geçmek için ihracat kanalları zorlanmalı" ifadesini kullandı.

Bayraktar, Antep fıstığı üretiminde ilk üç sırayı İran, ABD ve Türkiye aldığına işaret ederek, toplam üretimin yaklaşık yüzde 83,4'ünün İran, ABD ve Türkiye tarafından yapıldığına dikkati çekti.

Türkiye'de 41 ilde Antep fıstığı yetiştirildiğini, üretimin çok büyük bir bölümünü Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin sağladığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türkiye İstatistik Kurumunun 2014 verilerine göre, Şanlıurfa 21 bin 494 tonluk üretimle birinci. Bu ilimizi, Antep fıstığı ağaç sayısında birinci olan Gaziantep 17 bin 231 tonla, Siirt 15 bin 228 tonla takip etti. Ülkemizde halk arasında Antep fıstığının sulanmadan yetiştirileceği şeklinde yanlış bir kanı yaygın olmasının yanında sulama imkanlarının da yetersiz olması sebebiyle Antep fıstığı üretimimiz düşüktür. Antep fıstığı sulamadan değil taban suyu seviyesinin yüksek olmasından hoşlanmaz. Antep fıstığı üretiminde geleneksel metotlar bırakılmalı, kalite ve verimi artıran sulamaya önem verilmelidir."

Bayraktar, Türkiye'ye kaçak yollarla giren İran fıstığının çiftçileri zor durumda bıraktığını belirterek, bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Yeni kurulacak kapama fıstık bahçelerine tesis desteği verilmesinin önemine değinen Bayraktar, "Depolama süresi uzun olan Antep fıstığında, piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, fiyat istikrarı sağlanması ve üreticimizin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları kurulması bir zorunluluktur" değerlendirmesinde bulundu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.