Çocukların ruhsal inşa yöntemlerinde öncelik: Şükür

Çocukların ruhsal inşa yöntemlerinde öncelik: Şükür

İşte çocuğunuzun ruhsal gücünü inşa etmesini sağlamak için 10 yöntem...

Onlar, problemleri verimli bir şekilde çözme, başarısız olduğunda etkin bir şekilde kendini toparlama ve zorluklarla kolayca başa çıkma yetisine sahiptir. Çocuklarımızın güçlü bir iç yapıya sahip olmasını sağlamak demek, onlara hayatın küçük veya büyük tüm güçlükleriyle başa çıkma becerisinikazandırmak demektir.

Ruhen güçlü çocuklar tersdavranışlarda bulunmaz veya duygularını bastırmaz. Aynı zamanda inatlaşmaz veya karşısındakine kaba davranışlar sergilemezler. Ruhsal gelişimi geliştirmek demek, çocuklarımızda dirençli bir iç yapı inşa etmek ve sahip oldukları kapasiteyi tümüyle kullanmalarını sağlayacak cesaret ve özgüveni kazandırmaktır.

Çocuklarımızın ruhsal gücünü geliştirmek üç yönlü bir yaklaşım gerektirir:

-Olumsuz düşünceleri bir yana bırakıp daha gerçekçi düşünceleri benimsemeyi öğretmek,
-Duygularını kontrol etmeyi öğrenmelerini sağlamak ki böylece duygularının onları kontrol etmesini engellemek,
-İçinde bulundukları şartlar ne olursa olsun üretken ve olumlu bir tutum sergileme yöntemini onlara aşılamak.

Çocukların daha güçlü bireyler olarak büyümesi için kullanılabilecek çok çeşitli ebeveynlik yöntemleri, disiplin teknikleri ve eğitim materyalleri mevcuttur. İşte çocuğunuzun ruhsal gücünü inşa etmesini sağlamak için 10 yöntem:

1. Ona özel beceriler kazandırın

Disiplin, ceza vermek değil, öğretici olmaktır. Çocuğunuzun kötü davranışlarını, ona, problem çözme, dürtülerini kontrol edebilme ve özdisiplin gibi özel becerileri öğretmenize fırsat veren durumlar olarak değerlendirin. Böylece çocuğunuz, onu dürtülerine yenik düşürebilecek kimi tehlikeli durumlarla veya  zor şartlar ya da aşılması güç başarısızlıklarla yüzyüze gelse bile, sahip olduğu bu beceriler sayesinde olumlu yönde ve üretken davranmayı bilecektir.

2. Hata yapmasına izin verin

Çocuğunuzun hata yapmasına ve bu hatalardan önemli hayat dersleri çıkarmasına izin verin. Ona, hataların öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu, yanlış yaptığı için utanmasına veya kendini kötü hissetmesine gerek olmadığını öğretin. Eğer çocuğunuz için bir tehlike oluşturmayacaksa, yaptığı hatanın doğal sonuçlarıyla karşılaşmasına izin verin ve birdahaki sefere aynı hataya düşmemek için ne yapması gerektiği hakkında onunla sohbet edin.

3. Olumsuz duyguları yatıştırın

Çocuklar, kendilerini azımsadıkları ya da hep daha kötüsünü düşünmeye meyilli oldukları durumlarda, ruhsal olarak güçlü hissetmekte zorlanırlar. Çocuğunuza, olumsuz düşünceleri susturmayı ve daha gerçekçi düşünmeyi öğretin. Hayatın kaçınılmaz engellerine gerçekçi ve daha iyisi, iyimser bir gözle bakmak çocuğunuzun tüm kapasitesiyle kendini gerçekleştirmesine imkan tanıyacaktır.

4. Korkularıyla yüzleşmesini sağlayın

Eğer çocuğunuz korktuğu şeylerden uzak durursa, yaşadığı stresle başa çıkmasını sağlayacak özgüveni kazanma fırsatını hiçbir zaman bulamayacaktır. Çocuğunuz karanlıktan korkuyor veya yeni şeyleri denemek için kendini zorlamıyor olabilir; onun korkularıyla yüzleşmesini sağlayın.Çocuklar korkularıyla başarılı bir şekilde yüzleştiklerinde, kendilerini içine soktukları güvenli bölgeden dışarı adım atmalarını sağlayacak özgüveni kazanırlar. Güçlenerek büyümeleri bu şekilde mümkün olur.

5. Bırakın, kendini biraz rahatsız, huzursuz hissetsin

Bir problemiyle boğuşmakta olan çocuğunuza yardım etmekten kendinizi alıkoymanız çok zor gelebilir fakat onu sıkıntısından kurtarmanız yalnızca hissettiği çaresizliği pekiştirmeye yarayacaktır. Çocuğunuzun sıkıntısı ister bir matematik problemi olsun, ister arkadaşıyla yaşadığı bir anlaşmazlık; bırakın biraz rahatsızlık hissetmeyi deneyimlesin. Ona problemini bağımsız bir şekilde çözme fırsatı verin. Çocukların duygularıyla başa çıkmayı başarıyla öğrenmesi, güçlü bir ruhsal yapı inşa edebilmeleri için gereklidir.

6. Karakter gelişimi üzerine yoğunlaşın

Çocuklar, sağlıklı karar vermelerini sağlayacak güçlü bir rehbere ihtiyaç duyar. Ahlaki değerlerinizi ona aşılamaya çalışın ve düzenli olarak, bu değerleri pekiştirecek hayat dersleri öğrenmesi için imkan tanıyın. Örneğin, ‘’her ne pahasına olursa olsun kazanmak’’ yerine, dürüstlük ve vicdan sahibi olmanın önemini vurgulayın. Kendi değerlerine sahip olan bir çocuk, başkaları onun davranışları hakkında ne düşünürse düşünsün, sağlıklı kararlar alması muhtemel bir birey olarak yetişecektir.

7. Şükretmeyi öncelik haline getirin

Şükretmek, çocuğunuzun güçlü bir ruhsal yapıya sahip olmasına engel teşkil edecek kendine acıma gibi yanlış tutumlara karşıiyi bir çaredir. Çocuğunuzun hayatındaki iyilikleri görmesini sağlayın, böylece en kötü günlerinde dahi şükredecek ne kadar çok şeye sahip olduğunun farkında olacaktır. Şükran duygusu bir çocuğun ruh halinde canlandırıcı bir görev üstlenebilir ve etkin bir şekilde problemleri çözmesi konusunda destekleyici bir rol oynar.

8. Şahsi sorumluluk almayı olumlayın

Güçlü bir ruhsal yapı oluşturmak, şahsi sorumlulukları taşımayı gerektirir. Çocuğunuz bir hata yaptığında ya da yanlış davrandığında açıklama yapmasına izin verirken mazaretler sunmasına fırsat vermeyin. Kendi düşünceleri, hisleri veya davranışları yüzünden başkalarını suçlamaya çalıştığında onu uyarın.

9. Duygularını düzene sokma becerisini kazandırın

Ruhsal bir gücün yapılandırılabilmesi için çocukların duyguları konusunda keskin bir farkındalık sahibi olması şarttır. Bu, duygularını bastırmak için değil, duygularıyla başa çıkmak için sağlıklı yöntemler seçmesi açısından gereklidir. Çocuğunuza, kızgınlık, üzüntü ve korku gibi rahatsızlık verici duygularıyla nasıl başedebileceğini öğretin. Çocuklar, sahip oldukları duyguları ve onları ne şekilde idare edebileceklerini öğrendiklerinde, hayattaki zorluklarla başa çıkma konusunda da daha hazır hissedeceklerdir.

10. Ruhsal güç bakımından örnek olun

Çocuğunuza, anlatmak yerine ruhsal olarak nasıl güçlü olunacağını göstermek, ruhsal gücü geliştirmeye teşvik etmenin en iyi yoludur. Onunla kişisel hedefleriniz hakkında konuşun ve ona daha güçlü olma yolunda adımlar attığınızı gösterin. Kişisel gelişim ve ruhsal bakımdan güçlü olma konusunu yaşamınızda öncelikli konumda bulundurarak size engel teşkil edecek davranış ve tutumlardan uzak durun.

Yazan: Amy Morin
Çeviren: Nur Polat

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.