Çocuk bu ihmale gelmez

Çocuk bu ihmale gelmez

Dünyada 40 milyon çocuk, istismar ve ihmal mağduru

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Kurtoğlu, çocukları bekleyen tehlikelerden söz etti: “Dünyada 40 milyon çocuk, istismar ve ihmal mağduru. Çocuk ne ile muamele edilmişse ne görmüşse onu tatbik ediyor. İstismar edilen çocuk istismar ediyor.”  

Şimdilerde çocuk yetiştirme biçimi ne olursa olsun bazen bilerek ya da bilmeyerek çocuğun gelişimi sekteye uğrayabiliyor. Anne babaların bencillikleri, sorunları, ihtirasları, hayalleri çocukları görmezden gelme durumları ve hatta farkında olmadan kullanma durumları çocukları olumsuz etkileyebiliyor. Çocuğun gelişimini ve mahremiyetini yazar Mehmet Kurtoğlu ile konuştuk.

- Bir baba olarak çocuğunuzda yaşadığınız deneyimlerinizden yaralandınız mı kitabınızı yazarken?

Ben bir kız babasıyım. Özellikle mahremiyetin, çocuğa hangi yaşlarda nasıl öğretilebileceğini birebir uygulamalı öğrenme şansını elde ettim. İki yaşından itibaren çocuklarımıza mahremiyetin aşılanabileceğini de kızım aracılığıyla test etmiş oldum.

- Kitap da özellikle ihmal ve istismarın altını çiziyorsunuz neden?

Çünkü, ruh sağlığının bozulmasına en çok yol açan vakalar ihmal ve istismar vakaları. Depresyon, intihar, anksiyete, takıntılar, hatta bazı ağır istismar vakalarında psikotik ve disosiyatif rahatsızlıklar, istismar ve ihmalden dolayı olabiliyor maalesef. Sadece ruh sağlığı açısından değil, toplum sağlığı açısından da istismar ve ihmal çok önemli. Dünya’da 40 milyon çocuk, istismar ve ihmal mağduru. Ancak bu rakam kayda geçen vakaların rakamsal dökümü olduğundan, gerçek rakamların kat be kat fazla olduğu unutulmamalı.  Şiddetle muamele edilmiş anne veya baba sevgisi tatmamış çocuk toplum içinde bir tehdit halini alabiliyor. Çocuk ne ile muamele edilmişse ne görmüşse onu tatbik ediyor. İstismar edilen istismar ediyor. İşte bu kısır döngünün bir yerlerde kırılması gerektiğine inandığımdan, istismar ve ihmalin altını çiziyorum.

Her insan mahremiyet refleksiyle doğar

- Kitabınızda bunu uzun uzun anlatıyorsunuz ama Çocuğa mahremiyet duygusu nasıl aşılanır?

 Örneğin tuvalet eğitimi verilirken kız-erkek ayırt edilmeden mahremiyet duygusu aşılanabilir. Ancak ‘mahremiyet’te erkek çocuklar gözden kaçırılabiliniyor. İstismar edenlerin ezici çoğunluğunun erkekler olduğu da unutulmamalı. Mahremiyet donanımını elde etmiş bir erkek çocuk, çevresine de bu mahremiyet ekseninde davranacaktır. Bir başkasının varlığını kabullenmek, onun özel biri olduğunu hissettirmek ve ona karşı davranışlarımıza dikkat etmek, ona karşı saygılı olmak gibi öğeler de mahremiyet dahilindedir. Çocuğunuzun odasına girdiğinizde kapıyı çalarak “İçeri girebilir miyim” diye izin almak, çocuğumuzu seveceğimiz zaman ondan izin istemek, dokunulmaması ve görülmemesi gereken bölgeler bilincini aşılamak, mahremiyet eğitimi için en önemli ipuçları. Mahremiyete dolaylı etkisi olan bir örnek daha verecek olursak bir çocuğa tokat atmak, sadece şiddet davranışı değildir çocuğun mahremiyetine olan bir saldırıdır da. Aslında her insan doğuştan mahremiyet refleksiyle doğuyor fakat istismar ve ihmal vakaları zamanla bu donanımın yitirilmesine neden oluyor. Açıkçası mahremiyet eğitimini bir özüne dönüş şeklinde düşünebiliriz.  Bu öze dönüş süreci o kadar da kolay bir süreç değil. Bu eğitimi vermede gecikmiş olan ailelerimiz için biraz yorucu olabilir ancak hiçbir zaman geç kalınmış değildir.

- Genel olarak anne ve babanın çocuğa karşı tutumu nasıl olmalı?

Mükemmel olmayabiliriz ama aile birliğinin korunması bu konuda çok önemli. Önce anne ve babalık görevlerini öğrenmek gerekir. Anneliğe ve babalığa hazırlıklı olmak çok önemli sonra çocuk sahibi olunmalı. Bir aile olduktan sonrada birinin A dediğine diğeri B dememeli mesela. Çocuğun kişiliğini en çok yaralayan tutum, anne ve babanın farklı tutumlar içerisinde olmasıdır. Çocuklarımızı seveceğiz, kollayacağız gerektiğinde denetleyeceğiz fakat her şey kıvamında aşırıya kaçmadan olmalı.

Mehmet Kurtoğlu: İş işten geçmeden bilgilenmeli

- Bu kitabı anne babalar neden okumalı?

Öncelikle farkında olunmayan ihmal ve istismar kırıntılarının fark edilmesi için okumalı, çocukların mutluluğunun onların başarılarından daha değerli olduğunu fark edebilmek için okumalı, mahremiyeti elde etmiş, hiç kimsenin istismar edemeyeceği ve hiç kimseyi istismar etmeyen bir çocuk yetiştirmek için okumalı en önemlisi iş işten geçmeden okumalı. Sadece anne ve baba değil, evlilik çağına gelmiş gençlerin de istifade etmesinde fayda var. İstismar ve ihmal bazen evlilik kararıyla başlayabiliyor.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.