Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Çocuğun gelişiminde oyun önemi

Oyun; çocuğun çevresine tanımasına, yeni bilgiler öğrenmesine, öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştirmesine yarayan bir faaliyettir.
Oyun, okul öncesi yaş dönemindeki çocuğun yaşamının her alanın da vardır. Çocuğun her dakikasında oyundan bir bölüm izleyebiliriz. Çocuk beş duyu organıyla algıladıkları bilgileri zihninde yorumladıktan sonra, oyun aracılığı ile davranışa dönüştürür.

Oyun oynarken çocukların hangi gelişimleri desteklenir?

Oyun çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal ve ruhsal gelişim alanlarını destekler.
Çocuklar oyun sırasında koşturma, hoplama, zıplama, atlama hareketleri yaparken büyük kas gelişimlerini, suya cisim batırıp çıkarmaları, kâğıt, kumaş kesme, yapıştırma, parmak oyunları çalışmaları küçük kas gelişimlerini desteklenir.
Arkadaşları ile grup oyunları oynarken arkadaşlık ilişkileri gelişir. Oyunları sırasında anne-babanın görevlerini kavrama, meslek grupları hakkında bilgi edinme ve arkadaşları ile iş birliği yapma, arkadaşlarına ve oyuna uyum sağlayabilme, oyun oynayabilme becerilerini göstermeleri sosyal gelişimlerini desteklenir.
Oyun kurallarını uyma, takım oyunlarında planlar yaparak taktikler geliştirmeleri, isim şehir oyunlarında yeni isimler, şehirler, hayvan ve ülke isimleri düşünüp bulmaya çalışmaları, su oyunları oynarken batan ve batmayan cisimleri ayırt etme becerilerini kazanmaları zihinsel gelişimlerini destekler.
Oyun sırasında kavga etmeleri sonucu ağlamaları, takım oyunlarında kaybetmeleri ile üzülmeleri veya paylaşamama sonucu gelişen kıskançlık duygularının ortaya çıkması ile duygusal gelişimleri olumsuz yönde etkilenirken, takım oyunlarında kazanmaları ile sevinmeleri ve mutlu olmaları, iyi arkadaşlık kurmaları sonucunda güzel vakitler geçirmelerinden oluşan mutluluk duyguları sonucu duygusal gelişimleri olumlu yönde gelişir.

Hayatlarında bu kadar önemli olan oyun oynarken çocuklarımızı nasıl destekleyebiliriz?

Ortamlar hazırlamalıyız:
Havaların güzel olduğu günlerde bahçeye çıkararak veya oyun parklarına götürebiliriz. Havaların soğuk olduğu günlerde evimizin uygun bir köşesinde çocuğumuzun kendi başına veya arkadaşlarıyla rahatça oynayabilecekleri oyun alanları hazırlayabiliriz. Orta kat dairelerde oturuyorsak yere, çocuğun ses çıkarmasına en az seviyeye indirecek minder ve şilteler serilmelidir.

Uygun kıyafetler giydirmeliyiz:
Çocuğumuzu bahçede oynamaya çıkardık ise mutlaka üzerinin kirlenebileceğini dikkat ederek temizlenmesi ve çıkarılması kolay kıyafetler giydirmeliyiz. Boya çalışması yaptıracaksak kıyafetlerinin kirlenmesini önlemek için önüne önlük takmalıyız.

Oyun hakkında konuşarak üreticiliğini desteklemeliyiz:
Öncelikli olarak çocuklarımızın gelişimlerinde katkıda bulunacak oyunlar seçmelerine önermeliyiz. Faaliyet türü oyunlar oynanacak ise kullanılan materyaller ve oyunun amacının ne olduğu anlatılmalıdır.

Çocukla oynayabileceğiniz zekâ gelişimini destekleyecek örnek bir oyun:
Siz cebinize kırmızı, çocuğunuz cebine beyaz düğme koyunuz ve birlikte arabaların en çok geçtiği caddeye çıkınız. Yanınızdan kırmızı araba geçtiğinde cebinizden bir kırmızı düğme çıkarak diğer cebinize koyun. Yanınızdan beyaz araba geçtiğinde çocuğunuz cebinden bir beyaz düğme çıkarsın ve diğer cebine koysun. Ve oyunu bu şekilde caddede ki yürüyüşünüz boyunca sürdürün. Eve döndüğünüzde ikinci cebe konulan kırmızı ve beyaz düğmeleri sayın. Hanginizin renginin arabasının çok geçtiğini bulurken sayı sayma ve renklerden kırmızı ve beyaz öğretilmiş olacaktır.
Çocuğunuzun yaşı 5-6 arasında ise renkli düğmelerin renk sayılarını artırabilirsiniz.
Örnek oyun çalışmasında da görüldüğü gibi oyun yolu ile çocuklarımızı hem yeni bilgiler öğretebilir hem de eğlendirebiliriz. Çok basit oyunlarla da çocuklarımızın gelişim alanlarına katkıda bulunabiliriz.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.