Çiftçiye bir darbe de soğuk havadan

Çiftçiye bir darbe de soğuk havadan

Muğla’da 3 gündür devam eden ve -5 dereceye kadar düşen soğuk hava nedeni ile çiftçiler, mahsullerinin başında nöbet tutuyor.

Türkiye’nin önemli narenciye ve sebze üretim bölgesi olan Muğla’da soğuk hava şartları nedeni ile çiftçilerin don nöbeti devam ediyor. Güney ege bölgesinde yağmurlama sistemi ile seralarını soğuktan korumaya çalışan çiftçiler, seraların içerisinde kurdukları sobaların başında don nöbeti tutuyor.

Yaşanan ihracat sıkıntısının ardından, don olayı ile maliyetleri artan bölge çiftçisi endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Evlerinde 8 liralık kömür yakarken, serada 15 liralık kömür yaktıklarının altını çizen Çiftçi Abdurrahman Erdoğan, afet dolayısı ile bölge çiftçisinin sıkıntıda olduğunu söyledi. Erdoğan; ‘’üretimi çok zor olan domates ve narenciye yılın belirli günlerinde soğuktan zarar gören mahsuller. Çiftçilerimiz mahsullerini kaybetmemek için sabaha kadar don nöbeti tutuyor’’ diye konuştu.

Dışardan seraları yağmurlama sistemi ile ısıttıklarını belirten Erdoğan, sera kömürü ve odun kullanarak mahsullerini korumaya çalıştıklarını ifade etti. Yılbaşından bu yana soğuk hava ile mücadele ettiklerini ifade eden Çiftçi Halil Kahraman ise, yağmurlama sisteminin ve dinamoların bozulma ihtimaline karşı tedbir almak için seraları beklediklerini belirtti.

Dereceler -2’ye 3’e geldiği zaman sobaları devreye geçiriyoruz diyen Kahraman, ‘’soğuk olduğu için domateslerde de yavaşlama ve durma oluyor. Don aldırmamak için bekliyoruz. Bu durum maliyetlerimizi yükseltiyor’’ dedi.

3 günden bu yana bölgede devam eden don olayı nedeni ile çiftçilerin zarara uğranı söyleyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, ‘’dondan etkilenen narenciye çiftçisinin ürünü toplanıp, satılamaz hale geldi. İhracat sıkıntısı nedeni ile zor günler yaşayan bölge çiftçimiz, -5 dereceye kadar düşen hava şartları nedeni ile de endişe içerisinde’’ diye konuştu. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.