Camilerin cazibe merkezi olması

Diyanet İşleri Başkanı muhterem Mehmet Görmez, göreve gelişi ile diyanet teşkilatı ile vatandaş arasında sıcak bir köprüler kuruldu.
Camilerde kadınların ibadet edebilmelerini kolaylaştıran düzenlemelerle başlayan kampanya ilk sıcak mesajlardandı.

Merkezi vaaz ve ezan sistemine gösterdiği tepki de yerindeydi. Camilerin uzaktan kumanda ile yönetilmesi, mahallindeki görevlileri yok saymak anlamına geliyordu.
Millete güvensizlik üzerine müesses olan resmi ideolojik yaklaşım işin başından millete tek tip vaaz ve hutbelerle resmi ideolojinin seksen yıldır zihinlere çakılan söylemlerini bir de hutbelere sokuşturulmasını mantığını izah etmek mümkün değil.
Resmi ideolojinin diyanete teşkilatından istediği, vatandaşın din hizmetleri ihtiyacından ziyade“ aman ha milleti kendi haline bırakırsak şeriat falan gelir” paranoyası içinde “Müslüman dediğin kıl beşi karıştırma işi der, daha ötesini düşünmez” diyen insan tipi istiyordu.
Resmi tanımlamaya uygun din görevlileri de yok değil. Bazılarının işine öyle geldiği söylenebilir. “Namaz kıldırma memurluğu” ötesine geçmeyen düşük profilde görev anlayışı da var.

Muhterem Görmez’in geçen yıl, “Merhamet kampanyası” sonrası bu yılki “Somali’ye yardım” kampanyası sırasında söylediği “Somali’deki açlık kuraklık sonucu değil küresel aç gözlülüğün neticesidir” ifadesi küresel çapta bir uyarıydı.
Son olarak çocuklu hanımların camide ibadetlerini kolaylaştırmak ve çocukların camiye aşına olmalarını temin etmek yerinde bir yaklaşım. Anneler ibadet ederken caminin “çocuk oyun odasında eğlenmesi” olayı özgün ve orijinal bir uygulama. Çocukluktan camiyi cazip bir mekan haline gelmesi istikbal için isabetli bir yatırım.
Camilerin ibadetle beraber hayatın merkezinde yer almasına vesile olacak başka yapılacak şeyler de var.

Son zamanlarda yeni yerleşim mahallerinde yapılan camiler proje olarak İstanbul’un tarihi camilerin mimarisi tarzında. Ayrıca zemin katında oldukça geniş bir kapalı alan varki, çok amaçlı kullanıma uygun düzenlenmeye müsaittir.
Meselâ;
-Cami külliyeleri hayatın merkezinde yer almalı. Kur’an kursları başta olmak üzere günün şartları ve taleplerine göre daha başka hayata dair eğitimlerin yapılabilecek düzenlemeler yapılabilir.
-Osmanlı camii ve çevresi çok yönlü hizmetlerin görüldüğü bir külliyelerdi. Hâlâ Osmanlı dönemi standartlarına ulaşıldığını söylemek mümkün değil. O standartların daha da ötesine geçilmeli.
-Kültür merkezi işlevi yerine getirme bağlamında kütüphane, konferans salonu, düğün salonu/restaurant, birden fazla seminer/eğitim salonu, çayevi, internetkafe, alanın genişliğine göre spor alanları ekipmanı bulunabilir.
-Musiki çalışmaları, resim ve benzeri sanat becerileri kazandıran atölye ortamları neden olmasın?
-Hanımlara yönelik el becerileri kazandırma kurs yapılabilecek bölümler
-Çocukların oyun odaları başlatıldı yaygınlaşabilir.
-Müftülüklerin bünyesindeki aile danışma merkezleri var. Daha geniş sahada yaygınlaştırılabilir. Aile eğitimleri en önemli ihtiyaçtır. Sistematik olarak yapılabilir.
-Şehirlerde cami cemaatinin önemli bir kesimini emekli ve yaşlılar teşkil ediyor. Cami önündeki banklar onları cami civarında kalmaları için yeterli bir hizmet sayılmaz. Rahat oturabilip sohbet edeceği köy odası benzeri bölümler düzenlenebilir.

-Ankara Kocatepe camiin altında çok amaçlı kültürel faaliyetlerin yerine getirilebileceği çok geniş bir ortamın AVM olması hiç doğru bir uygulama sayılmaz. Diyanet teşkilatı bütün camilerin ihtiyacını karşıladı da sadece Kocatepe camiin ihtiyacını mı karşılayamadı. Kira geliri ile hayırlı hizmetler takas edilemez.
-Ankara Büyük Şehir Belediyesi Hacıbayram camiini restore etti, çevre düzenlemesi yaptı. Kalabalık bir ekiple titiz bakımını yapıyor. Cazibe merkezi haline gelmesini sağladı. Her mahallin belediyesi sosyal kültürel hizmetlerin bir parçası olarak toplumun fıtrı ve temel ihtiyacı olan cami ve çevresinin bakımını yapabilir.
-Helâl dairesi keyfe kafidir. Namaz kılmayan insanları bir şeklide bir vesile ile Cami külliyeleri içine girmelerinin sağlanması daha öncelikli amaç olmalı.

Evet camiler hayatın merkezinde olmalı. Resmi ideolojinin vatandaşın camiye ilgi mentalitesi olan “Kıl beşi karıştırma işi” anlamına gelen resmi prosedürün yerine getirilmesi görevin yapılması için yetmez.

Cami ve çevresindeki mânevi havanın çocukluktan başlayarak her yaş grubunda insanın hayatına hakim olması çok önemlidir. Namaz zamanları dışında da insanların zamanlarını cami ve çevresinde geçirmesi sosyal hayatın sağlığı açısından çok önemli bir ihtiyacın karşılanmasıdır.

Diyanet İşleri Başkanının özgün ve orijinal çıkışları bütün milleti memnun ediyor. Yukarıdaki önerileri ve belki daha fazlasının ajandasında olabileceğini düşünüyor tebrik ve taleplerimizin kendilerine ulaşmasını arzu ediyoruz. Muvaffakıyetler diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.