Çalınan eşyadan müesseseniz sorumludur

Çalınan eşyadan müesseseniz sorumludur

Çalınan eşyadan mağaza sorumlu

Alışveriş merkezindeki mağazalarda yer alan 'Kaybolan ve çalınan eşyadan işletmemiz sorumlu değildir' yazısının hiçbir geçerliliği olmadığı ortaya çıktı. Avukat İbrahim Güllü, bu yazıların emsal teşkil eden yerel mahkeme kararları ve Yargıtay içtihatları ile boşa çıktığını söyledi. Medeni Kanunun 2. maddesine göre müşterinin mağazaya girdiği andan itibaren mağazanın yükümlülüğünün başladığını ifade eden Güllü, Yargıtay'ın da bu konuda içtihatçının bulunduğunu hatırlattı.

MÜŞTERİ TAZMİNAT İSTEYEBİLİR

Müşterinin mağazaya girmesiyle doğan sorumluluğa göre, mağaza yetkililerinin onun mal ve can güvenliğini korumakla yükümlü olduğunun altını çizen Avukat Güllü, "Borçlar Hukuku Genel Hükümlerine göre de bu yükümlülüğe uyulmaması halinde ise müşteri, mağaza yetkililerinden tazminat talep edebilir" dedi. Güllü, Yargıtay'ın emsal teşkil eden kararını şu sözlerle anlattı: "Ankara 7. Tüketici Mahkemesi'nin 2007'de, kamera ve güvenlik görevlisi bulunmayan mağazanın, müşteriyi korumak için yükümlülüklerini yerine getirmediği için çalınan miktarın müşteriye ödenmesine hükmetti."

CAYDIRMAK AMACIYLA ASILIYOR

"Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nde 2009'da çantası çalınan müşterinin zararın tazmini için açtığı ve yerel mahkeme tarafından reddedilen kararı bozdu. Mağazanın müşterinin eşyasını asgari özen yükümlülüğüyle korumak ve kollamak zorunda olduğuna hükmetti."

Mağazanın güveni boşa çıkarması durumunda, müşteriye karşı tazminat sorumluluğunun söz konusu olduğunu ifade eden Güllü, "Bu yazılar yalnızca mağaza yetkililerinin çalınan eşyalar nedeniyle sorumlu tutulmamaları yönünde müşterileri caydırmak amacıyla yazılmış niteliktedir" diye konuştu.

TELEFONU ÇALINAN AVUKATA TAZMİNAT

Benzer bir olay 27 Ağustos 2018'de Nişantaşı'ndaki ünlü bir mağazada Avukat Hacı Asım Özcan'ın başına geldi. Paltosuyla birlikte cep telefonunu da çaldıran Özcan, arkadaşından kendisini aradı. Melodisinden hırsızın halen mağaza içinde olduğunu fark eden Özcan, mağaza müdüründen hemen önlem almasını istedi. Ancak mağaza müdüründen olumsuz cevap aldı. Yetkililer çalınan eşyada kendi sorumluluklarının bulunmadığını belirterek Özcan'ın zararını karşılayamayacağını belirtti. Bunun üzerine Avukat Özcan, İstanbul Tüketici Mahkemesi'ne telefonunun değeri olan 2 bin 520 TL'lik tazminat davası açtı. Mahkeme, Özcan'a 2 bin 520 TL ödenmesine karar verdi.

Aksam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.