Bütün asırlar Asr-ı Saadet gibi, bu âyeti zikrediyorlar

Bütün asırlar Asr-ı Saadet gibi, bu âyeti zikrediyorlar

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

İKİNCİ ME'HAZ: اُولٰۤئِكَ 1 ile yapılan işaret-i hissiye, birşeyin müteaddit sıfatlarını zikretmek, o şeyin zihinlerde tecessüm etmesine ve akılda hazır ve hayalde mahsus olmasına sebep olduğuna işarettir. Maahâzâ, sâbıkan zikirlerinden bir mâhudiyet çıkar. Bu mâhudiyet-i zikriye mâhudiyet-i hariciyelerine kapı açar. Haricî olan mâhudiyetlerinden, mümtaz ve müstesna insanlar oldukları tebarüz eder ki, nev-i beşer içinde gözünü açıp bakanların gözlerine en evvel onların parıltıları çarpar.

ÜÇÜNCÜ ME'HAZ: Uzaklığı ifade eden اُولٰۤئِكَ onların filcümle yakın oldukları halde uzak gösterilmeleri, ulüvv-ü mertebelerine mecazî bir işaret olduğuna işarettir. Çünkü, uzakta bulunanlara bakıldığı zaman, boyca en uzunları görünür. Maahâzâ, zamanî ve mekânî olan bu'd, hakikî kastedilirse, belâgate daha uygun olur. Çünkü bütün asırlar Asr-ı Saadet gibi, bu âyeti zikrediyorlar. (اُولٰۤئِكَ عَلٰى هُدًى مِنْ رَبِّهِمْ "İşte onlar, Rablerinden gelen bir hidayet üzeredirler." Bakara Sûresi, 2:5.)

Öyleyse, اُولٰۤئِكَ ile yapılan işaret, safların evvellerine işarettir. Ve bu itibarla bu'd, hakikî olur, mecazî değildir. Binaenaleyh, onların hakikaten zaman ve mekânca uzak oldukları halde işaret-i hissiye ile gösterilmeleri, azametlerine ve ulüvv-ü mertebelerine işarettir.

Dipnot-1: İşte onlar (Nahv/İsm-i İşâret)

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz