Bu mantarın fiyatı cep yakıyor

Bu mantarın fiyatı cep yakıyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanlardan toplanan ve toptancının kilosuna 550-600 lira verdiği kuzugöbeği mantarı, Fransa'ya ihraç ediliyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanlardan toplanan ve toptancının kilosuna 550-600 lira verdiği kuzugöbeği mantarı, Fransa'ya ihraç ediliyor.

İlçenin Mescitli, Düzmeşe, Sulu Dere ve Keklik Deresi bölgelerindeki ormanlık alanlarda yetişen kuzugöbeği mantarı, vatandaşlarca toplanıyor ve toptancıya yaş halde 50, kuru halde 550-600 liradan satılıyor. Kuzugöbeği toplayan yöre halkı, aile bütçesine katkı sağlıyor.

Köylere gelen mantar toptancıları, satın aldıkları mantarları İstanbul'daki büyük firmalara satıyor. Kuzugöbeği mantarları, ihracatçı firmalar aracılığıyla kurutulmuş halde Fransa'ya gönderiliyor.

Mantar toptancılarından Abdulkadir Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ve haziran aylarında ormanlık alanda yetişen mantarları, yöre halkından satın aldıklarını söyledi.

Bu mantarın, halkın önemli geçim kaynaklarından biri olduğuna dikkati çeken Aygün, "Yöre halkı, kuzugöbeğini yoğun emek harcayarak topluyor, ben de bundan dolayı pahalı alıyorum. Yaşını 50 liradan satın alıyoruz. On kilo yaş mantardan, bir kilo kuru mantar çıkıyor. Kuzugöbeği mantarının kurusunu 550-600 liraya alıyorum" diye konuştu.

Kuzugöbeği mantarının, lezzet ve protein açısından önemli bir besin maddesi olduğunu belirten Aygün, "Kuzugöbeği mantarı 9 yıldır İstanbul'daki firmalar aracılığıyla yurtdışına ihraç ediliyor. Bu yıl uzun süren kış mevsiminden dolayı toplama işi biraz geç başladı ancak ilk toplanan mantarlar çok kaliteli, inşallah bereketli olursa vatandaşlar da para kazanmış olur" ifadelerini kullandı.

Ailesiyle mantar toplayan Tacettin Alp de günde ortalama 1-2 kilogram kuzugöbeği mantarı toplayabildiklerini, iki aylık toplama sonucunda geçimlerini mantardan sağladıklarını söyledi.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ise Sarıkamış'ta yetişen kuzugöbeği mantarının tadının ve kalitesinin çok iyi olduğunu belirterek, " Kuzugöbeği mantarı çok kıymetli olduğu için fiyatı da pahalı. Ülkemizde çok tüketilmiyor. Geneldemantar toptancıları tarafından yurtdışına gönderiliyor. Kısa süreli de olsa bu mantar, bölge  insanına ekonomik katkı sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.