Bu hurmaları sakın almayın! Zararlı hurmaların özellikleri
Ramazan ayının gelmesiyle iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma hakkında pek çok doğru bilinen yanlış bulunuyor
Ticari amaçlarla "en iyi hurma" denilere satılan pek çok bozuk hurma piyasada satışa sunuluyor. Ramazan ayının en çok tüketilen meyvesi olan hurma hakkında uzmanı özelliklerini tek tek saydı. İşte iyi hurmanın özellikleri...
Sindirim sistemini düzenleyen hurma, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler ve bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Uzmanlar, özellikle sindirim problemleri yaşayanlar için hurmanın önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiyor.
Kan şekeri üzerindeki etkisiyle de dikkat çeken hurma, doğal şeker içeriğiyle dengeli bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Ancak diyabet hastalarının hurma tüketirken dikkatli olması gerektiği uyarısı yapılıyor.
Enerji ihtiyacını karşılamak isteyenler için hurma, hızlı bir enerji artışı sağlarken aynı zamanda uzun süre tokluk hissi veriyor. Bu özelliğiyle özellikle sporcular ve aktif yaşam tarzına sahip bireyler tarafından tercih ediliyor.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan hurma, potasyum, magnezyum, demir ve B vitaminleri gibi vücut için hayati öneme sahip bileşenler içeriyor. Bu sayede hem günlük besin ihtiyacının karşılanmasına hem de genel sağlığın korunmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca, hurmanın antioksidan içeriği bağışıklık sistemini güçlendirirken, kronik hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlıyor. Uzmanlar, düzenli hurma tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor.
MEDİNE HURMALARI DAHA FAYDALIDIR
Genelde Ramazan ayında Medine hurmalarının daha çok tercih edildiğini belirten Ali Demir, "Medine hurmaları daha faydalıdır, sağlık açısından iyidir. Medine hurması dışında Filistin’den, Mısır’dan bizim tercihimiz genelde Medine hurmaları oluyor. Daha çok onlar tercih ediliyor. Hurmaların boyutlarına bakarsak; genelde Filistin’den gelen hurmalar iri ve büyük oluyor, lezzet açısından Medine hurmalarını tercih ediyoruz. Çünkü lif oranı yüksek hem de Ramazanda insanın şekeri düzenleyip açlığı gideriyor" dedi.
Hurma fiyatlarının 200 ila 500 lira arasında değiştiğini belirten Ali Demir, "Hurmaların fiyatı boyut ve kalitesine göre değişiyor. Daha iri ve büyük hurmaların fiyatı biraz daha pahalı, ufak olanlarınki de uygun oluyor" diye bilgi verdi.
HURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İÇİ KOYU RENK OLMAMALI
Hurma almadan önce eğer imkanınız varsa ortadan ikiye bölün ve içinin ne renk olduğuna dikkat edin. Eğer içi koyu bir renkse bu hurmanın bozulmaya başladığının bir göstergesidir.
DIŞI YAPIŞ YAPIŞ OLMAMALI
Bazı hurmaları elinize aldığınız zaman dışı yapış yapış olur ve elinizde sanki şerbetli bir tatlıya dokunmuş gibi bir his bırakır. İşte bu tarz hurmaların dış kısmı tatlı olsun diye işlem görmüştür. Bu sebeple dışı yapış yapış olan hurmalardan uzak durmanız gerekir.
DIŞI PARLAK OLMAMALI
Doğada yetişen hiçbir meyvenin kabuğu parıl parıl parlamadığı gibi hurmanın da parlamaz. Ancak maalesef satıcılar ürünlerini satmak adına bazı tekniklerle hurmanın daha iştah açıcı durması için dış yüzeyini parlatıyor. Bu sebeple dışı parıl parıl parlayan hurmadan da uzak durulması gerekiyor.
GLİKOZ İÇERMEMELİ
Açıkta satın aldığınız hurmalarda bu durumu tespit edebilmeniz oldukça zor olsa da pakette aldığınız ürünlerin ambalajında mutlaka neler içerdiği yazmak zorunda. Bu sebeple eğer ambalajlı hurma tercih ediyorsanız glikozla tatlandırılmadığından emin olmalısınız. Aksi halde hurma size faydadan çok zarar verecektir.
SOĞUK ORTAMDA SAKLANMIŞ OLMALI
Her ne kadar sıcak iklim şartlarına alışkın bir meyve olsa da uzun yollardan geldiğinden dolayı ve kurtlanma ihtimalinden dolayı hurmanın soğuk ortamda muhafaza edilmesi çok önemli. Bu sebeple aldığınız hurmanın hangi şartlarda saklandığına dikkat ederseniz bozuk gıda alma ihtimali düşecektir.
Türkiye
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.