Bu da inek oteli!

Bu da inek oteli!

Ortaklık kültürünün gelişmemesinden sıkça dert yanılan Aydın’da bir araya gelen çiftçilerin kurduğu ‘İnek Oteli’ hem para kazandırıyor hem de çiftçileri rahatlatıyor.

Devletten önemli miktarda destek de alınarak yapılan İnek oteline inek bırakan köylüler hem hayvanlarını uzman denetiminde baktırıyor hem de bir yandan desteklemelerden ve ineğin sütünden faydalanıp diğer yandan her yıl buzağı sahibi oluyor. 

Aydın’ın Çakırbeyli Köyü’nde Muhtar Mehmet Demir ve girişimci Kazım Demir öncülüğünde yaklaşık 4 yıl önce hazırlanan proje devletten önemli bir destek alarak geçtiğimiz yıl hayata geçti. İneklerin serin havayı sevmesi nedeniyle köyün en havadar bölgesinde yaklaşık 80 dönüm alana kurulan projedeki adı Ç-Mera (Çakırbeyli Mera) halk asındaki adı ise ‘İnek Oteli’ olan proje kapsamında köylüler birkaç baş inek ile yıl boyu uğraşmaktan da kurtuldu. Çakırbeyli’nin yanı sıra Orhaniye, Bahçearası, Bademli ve diğer köylerden isteyen herkese açık olan proje kapsamında yapılan 350 başlık İnek Oteline köylüler 6’şar baş inekle ortak olup ya inekleri otele bıraktı ya da yine sıfır faizli kredi ile satın aldıkları 6’şar inekle ortak oldu.

“HERŞEY UZMAN DENETİMİNDE AZ MALİYETLE DAHA KALİTELİ BAKIM”
Geçtiğimiz yıl ineklere kapısını açarak Ç-Mera Projesi kapsamında kurulan kooperatifle hizmet vermeye başlayan 350 başlık İnek Oteli şu anda yüzde 100 doluluk oranına ulaşmasa da otelin 288 sakini bir yandan 5 yıldızlı bakımla hayatını sürdürürken, diğer yandan köyün en serin ve en yüksek yerinde kendileri için özel hazırlanan mekanlarda sahiplerine süt ve buzağı veriyor. Birçok inek sahibi ineklerini isterse sevmeye gelirken, halinden memnun olan ineklerin birçoğu ise sahiplerini bile tanımıyor.

Uygulamanın birçok köye örnek olması gerektiğini belirten çiftçiler eskiden 3-4 inekle yıl boyunca üretim yapmaya çalıştıklarını, şu anda hem en az 6 inekleri olduğunu hem de hiç ineklerinin bakım ve sağımı ile meşgul olmadan diğer çiftçilik faaliyetlerini sürdürdüklerini belirttiler. Kooperatifin Yetkilisi olan Kazım Demir ise sebebi anlaşılamayan bir tutumla kooperatifin çalışmaları ve oluşturdukları örnek model ile ilgili bilgi vermekten çekindi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.