Bölgesel milli uçak dolmuş gibi çalışacak

Bölgesel milli uçak dolmuş gibi çalışacak

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, bölgesel milli uçağın 30-35 kişilik olacağını belirterek, "Dolmuş gibi 20 yolcuyu buldu mu devam edecek. Minibüse biner gibi uçaklara binilebilecek" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yaptığı açıklamada, bölgesel uçak projesinin gecikmesinin birkaç sebebi bulunduğunu söyledi.

Vatandaşların pervaneli uçaklara antipatisinin bunlardan birisi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu çok yanlıştır. Ben havacılığın uzmanıyım. Pervaneli uçaklara biniyorum, kendimi de çok rahat hissediyorum. Pervaneli uçaklar son derece emin ve güvenlidir" diye konuştu.

Bölgesel uçuşların yapılabilmesi için yolcu kapasitesi düşük uçakların kullanılmasının önemine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yani bölgesel uçakların 30-35 kişilik uçaklar olması ideal. Zaten milli uçak projemizle ilgili çalışmalar da bu yönde. 100 kişilik, 70 kişilik uçakları yapmaya kalkarsak para kazanamayız. Ama 30-35 kişilik uçaklar, hele pervaneli olursa ihtiyacı karşılar. Taksi, dolmuş gibi uçak... 20 kişilik yolcuyu buldu mu devam edecek. İşte o Türkiye'deki havacılığı geliştirir. Herkes o zaman çok daha hesaplı minibüse biner gibi bu uçaklara binebilir, istediği yere çok rahat gidebilir. Şanlıurfa'dan Erzurum'a, Ankara veya İstanbul üzerinden gitmek zorunda kalmaz."

"İki motor alternatifi olacak"

Bölgesel uçağın 2 motor alternatifli yapılacağına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bölgesel milli uçağın gövdesine, tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek. Halkımızdaki pervaneli motor antipatisinden dolayı uçağa jet motor alternatifi de planlandı. Pervaneli turbo motor ile jet motor arasındaki tek fark hızdır. Uzun mesafe uçtuğunuz zaman hız önemli hale gelir ve jet motorlu uçağa binmek avantajlıdır. Ancak Türkiye içi mesafelerde 300 ila 600 kilometre uzaklıktaki yerlerde pervaneli uçak idealdir ve çok daha ekonomiktir."

Bölgesel uçakların hizmete girmesiyle bilet fiyatlarının da düşeceğini dile getiren Yıldırım, bu uçakların kabul görmesinin önemli olduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.