Biz orucu değil oruç bizi tutuyor

Biz orucu değil oruç bizi tutuyor

Din Sosyoloğu ve Yazar Dr. Selma Karışman orucun bir ahlakı olduğunu vurguladı...

Din Sosyoloğu ve Yazar Dr. Selma Karışman, orucun nefsi yüklerinden arındırdığını söyleyerek “Gerçek manada orucu tutmuyoruz. Yani biz oruçta kendimizi tuttuğumuzu zannederken, aslında oruç bizi kendi arzuladığı, kendisiyle matlup olunan maverada tutmaktadır” dedi.

Oruç ve Ramazan'ın hayatımızdaki önemini anlatan Din Sosyoloğu ve Yazar Dr. Selma Karışman bu kadar uzun ve sıcak bir zaman diliminde oruç tutmanın yüksek bir inanç işareti olduğunu söyledi. Oruçtan, insana ve insanlığın bütününe kalanın “oruç ahlâkı” olduğunu vurgulayan Karışman, orucun hikmetini şu cümlelerle anlattı: “Sadece bedenin aç kalması, bu irtifanın en alt basamağıdır. Bedeni hafifletmek kolay, nefsi zordur. Üstelik nefsin obezitesi bedeninkinden daha tehlikelidir. Nefis, dünyevi tutkulara, zevklere ve ihtirasa perhiz yaptığında yükünden kurtulur. Dolayısıyla 'açlık terbiyesi' hayata geçirilirken, nefsi de kontrol etmesi beklenir. Oruç, insanın -bedenden önce- ruhi bir varlık olduğunu kanıtlarcasına, bedenin perhizinden, öncelikle ruhun istifadesini ve başka ruhlarla ünsiyetini sağlar. Bu ünsiyetten ruha ve şahsiyete; dirilik, emniyet, ülfet, muhabbet, nedamet, sabır, kanaat, diğerkâmlık ve yeni tefekkür ufukları katılır.”

İSTEDİĞİ ŞEKLE GETİRİR
Gerçek manada orucu tutmadığımızı orucun bizi tutuğunu anlatan Karışman, “Yani biz oruçta kendimizi tuttuğumuzu zannederken, aslında oruç bizi kendi arzuladığı, kendisiyle matlup olunan maverada tutmaktadır. Hıyanet ettiğimiz bütün emanetlerin, dengesini bozduğumuz kâinatın, kirlettiğimiz dünyanın, zulmettiğimiz nefsin; mahmuzladığımız yarıştırdığımız hırsın, öfkenin, kinin; tezkiye edilmemiş fiillerin ve maddenin enkazı altında kalmamamız için tutar bizi oruç” diye konuştu.

İÇ DÜNYAMIZI ZENGİNLEŞTİRMELİYİZ
İslam'ın etnik, cinsel, sınıfsal, ırksal, ekonomik gibi her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmak için geldiğinin altını çizen Karışman, Müslümanların kainatın ve insanlığın bu eşitlik ve şefkat şuuru üzerinde inşasına destek olmamız gerektiğini vurguladı. “Modern dünya da eşrefi mahlûkat olarak kalma mücadelesini vermek zorundayız” diyen Karışman, iç dünyamızı zenginleştirmenin ve güzelleştirmenin peşine düşmemiz gerektiğini vurguladı.

Kübra Sönmezışık - Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.