Bitcoin sistemi İslamiyet'e uygun mu?

Bitcoin sistemi İslamiyet'e uygun mu?

Bitcoin adı verilen şifrelenmiş sanal para birimi son ayların en çok tartışılan konularından biri. Değeri sürekli artan sanal para birimine İslam Ekonomisi de dahil olmak istiyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- 2008 yılında geliştirilmiş olan Bitcoin, iki sanal sistem (internet) üzerinden aracıya gerek kalmadan para transferini mümkün kılan sistemdir. Sanal ortamda dijital olarak ortaya çıkan bu sistem, Bitcoin adlı sanal paranın da doğmasına neden oldu. Bu paranın özelliği herhangi bir üçüncü kişiye gerek kalmadan iki kişi arasında şifreli bir ödeme sistemine sahip olması.

Değeri 10 dolar ile başlayan Bitcoin'in bugün yüzbinlerce dolar değerine sahip olduğu söyleniyor. Giderek değerlenen Bitcoin artık devletlerin de ilgisini çekmeye başladı. Bu duruma İslam ekonomisi de kayıtsız kalmayacak gibi.

İslami ekonomi danışmanı ve Rusya Müftülük Konseyi Madina Kalimullina'ya göre Bitcoin sistemindeki şifreleme özelliği artık İslam ekonomisi içinde de tartışılıyor. Böyle bir para birimine İslam Şeriatı'nın izin verip vermediği tartışmaların genel çerçevesini oluşturuyor. Eğer Müslüman liderler Bitcoin gibi şifreli bir sistem üzerinde olumlu karar alırsa 2-3 yıl içinde benzer bir sistemi İslam ekonomisi için de uygulanabilir.

Kalimullina konu ile ilgili; "Bu konu şimdi Rus İslam toplumunda, özellikle Kafkaslar'da çok popüler, sürekli İslam ekonomistlerinin toplantılarında tartışılıyor" ifadelerini kullanıyor. Kendisine göre iki kişi arasındaki izlenemez alışveriş sistemi halihazırda İslam ülkelerinde uygulanıyor. Ortadoğu'daki Müslüman toplumlarda bitki ve hayvan mübadelesi halen söz konusu.

Fakat şu an kafa karıştıran pek çok mevzu da aynı sistem ile birlikte İslam ekonomisine dahil olmayı bekliyor. Bunlardan en büyük olanı Bitcoin gibi para sistemlerinin risk barındırması. Bu paraların üzerinde herhangi bir devlet veya otorite garantisi olmaması. Aşırı risk bulunan sistem 'Helal Bitcoin' ile kullanılmaya çalışılacak. 

RT'nin haberine göre 'Helal Bitcoin' projesi gerçek olursa İslam ekonomisine olumlu katkıları da olacak. Para biriminin içinde herhangi bir faiz kavramının bulunmaması bu katkıların başında geliyor. Ayrıca günümüz ekonomisinde 'borç sistemi' ile değeri artan paraların varlığı Bitcoin'de geçerli değil. 

Rusya'daki Müslümanlar konuyu masaya yatırmak için sık sık bir araya geliyor. Sistem onay alırsa ilk kullanımı Rusya'nın Kazan bölgesinde yaşayan Müslümanlar arasında başlayacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum