Birleşmiş Milletler'e AFAD modeli

Birleşmiş Milletler'e AFAD modeli

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) çalışma yöntemi Birleşmiş Milletler'in ilgisini çekti.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, “Bizim sistemlerimizin dinamik ve daha iyi olduğunu söylediler. BM, AFAD’ın sistemini kendi bünyesinde kurmak için yardım talebinde bulundu” dedi.

Dünyanın her bir noktasına yapmış olduğu yardımlar neticesinde merhamet kapısı haline gelen Türkiye, elini yardıma muhtaç olan ülkeye ilk uzatan ülke konumda. Bu kapsamda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD kurmuş olduğu sistem dünyanın da ilgisini çekiyor. BM, AFAD'ın sistemini kendi bünyesinde kurmak için AFAD'dan yardım talebinde bulundu. Şu an en üst seviyede görüşmelere başlandığı bildirildi. AFAD Başkanı Fuad Oktay, Türkiye'nin merhamet kapısı başta olmak üzere PYD'nin Suriye'de köylere uyguladığı şiddeti Yeni Şafak'a anlattı.

DÜNYANIN HER YERİNDE TÜRKİYE'Yİ ANLATIYOR

Türkiye'nin yaptığı yardımların uluslararası camianın farkında olduğunu söyleyen Oktay, “Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiseri Antonio Gutierrez şu anda dünyada sözü geçen ve yeri olan bir kişi. Türkiye'nin neredeyse en iyi dostu konumunda. Dünyanın gittiği her yerinde Türkiye'nin yardımlarını anlatıyor. Sadece yardımlarla değil kurduğumuz sistemleri de anlatıyor. Karşılık beklemeden yardımlarını yapan bir Türkiye'nin olduğunu anlatıyor” şeklinde konuştu.

ÜST SEVİYEDE GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

BM sistemlerine göre AFAD'ın kurduğu sistemler daha dinamik ve çok daha iyi olduğunun altını çizen Oktay, “BM bizden bizim sistemlerimizin ne kadar dinamik ve onların sistemlerinden iyi olduğunu söylediler. Bizden yardım istediler aynı sistemleri BM kurmak için, şu an en üst seviyede görüşmeler yapılıyor” dedi.

BM, ALGI OPERASYONLARINDA TÜRKİYE'YE POZİTİF DESTEK VERMELİ

“BM'de farkındalığımız farklı şekilde görmek istiyoruz” diyen Oktay, “Türkiye'nin yaptığı yardımların farkında olmak demenin “ne kadarda harika yardımlar yapıyorsunuz” demek olmadığını düşünüyorum. Eğer böyleyse bunun maddi artı bir manevi katkısı olması gerekir. Maddi anlamda bu yükün paylaşılması anlamındadır. Manevi boyuttaki katkısı da bazı Türkiye'ye karşı yürütülen algı operasyonlarında negatif destek verilmemesi tam tersi pozitif destek verilmesi anlamındadır. Yani mesela Kobani olayları. Türkiye'den başka yardım yapan olmamıştır. Ama Türkiye sanki 'hiç yardım yapmamıştır' diye bir algı oluşturuldu. Buralarda net durmalarını istiyoruz. İkili görüşmelerimizde dile getirilenleri medya önünde de dile getirlmesini istiyoruz” diye konuştu.

Merhamet kapısı Türkiye

Türkiye'nin merhamet kapısı olmasındaki birinci ve en güçlü sebebin siyasi irade olduğunu söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, “Bir yerde afet olduğunda uçağını doldurup tüm sivil toplum kuruluşları ve Başbakan Yardımcısı ile bölgeye gidiyoruz. Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.

AFET BÖLGESİNDE BİZ VARIZ

Siyasi iradenin herhangi bir problem olduğunda sıkıntıda olan insanların yanında olmak istediğinin her zaman olduğunu dile getiren Oktay, “Filipinler'de herhangi bir olay olduğunda oradaki yerel kuruluşlardan önce biz yaşanan afet bölgesine gidiyoruz" şeklinde konuştu.

GÜCÜMÜZÜ GÖSTERİYOR

Oktay, şöyle devam etti: "THY, belediyeler, Türk Kızılayı'ndan, STK'lardan gelen yardımların bir kaç saat içinde organize edilmesi ve hükümeti temsilen Başbakan Yardımcımızın ekibinin başında olması bu organizeyi bir kaç saatte yapıp 10 saatten fazla yolculukla afet bölgesinde olduk. Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Ekonomik ve siyasi olarak güçlü olmazsınız bunu yapamazsınız.”

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.