Biraz da kendimden bahsedeyim

Anadolu’da Erzurum’da bir dayaktan sonra rahmetli annem zorla Erzurum doğum evine kaldırılmış. “Ola mevlid yalvarı yalvarı, ölürem.“ Merhametli babam oralı değil dayım rahmetli Sadık anamı doğum evine götürmüşler. İki kardeş doğmuşuz yedi aylık bacım Zinnet ölmüş. Anamın çocukları yaşamıyor. Rahmetli anam Ceylan oğlu mezarlığının önünden geçerken ‘Yarabbi şurdaki mevtanın hürmetine oğluma hayat ver’ diyor. Birden Erzurum tabiri ile pıskırmışım. “Ola Mevlüt oğlan canlandı“ demiş. Vücudum bir el kadar. Anam fındığı ezmiş bir Erzurum‘un nöbet şekeri ile ağzıma koymuş nasılsa yırtmışım. Anamın Badoç ezesi beynime bir madde koymuş onunla beynim yukarı çekilmiş, yaşamışım. Anam doğmadan evvel Alvarlı Seyyid Efe’yi rüyasında görmüş. Demiş, “Kız rüveyde bu oğlun hayırlı bir oğul olacak.”

Babam beni paçacıya götürürdü, küçük bir çocuk, onlar beni birazcık semirtmiş. İlkokulu, ortaokulu, liseyi, üniversiteyi Erzurum’da okumuşum

Sonra Rahmetli Hocam Orhan Okay’a rastladım, bir köylü çocuğu ilk defa boyumun ölçüsünü onun yanında aldım. Zerafet ve beyefendilik sembolü bir insan. İstanbul’da büyümüş bir İstanbul entellektüeli. Ondan yüksek lisans ve doktora yaptım. Bir lise öğretmeniyim. Altı yıl İstanbul’da yarı sefalet refah içinde buna çalıştım hala en büyük biyografilerdendir.

Mehmet Kırkıncı Hoca bilgi ve sanat ve Bediüzzaman hayranı bir adam. O kişiliğimi yoğurdu, bilgi hastası, okuma müptelası bir adamdı, anlatılmaz onun bize verdikleri. Tacü Tevarih’i okuduk daha neler neler.

Nabizade Nazım askeri arşivden hayatı ile ilgili bir A4’ün dörtte biri bilgiler çıkardım, birçok şey değişti. Antalya’nın Beymelik köyüne gitmiş. Alman Golç paşa nezaretinde çalışmış, oranın askeri haritasını çıkarmış, topoğraf. Sonra askeri okulda topografi okutmuş, daha delikanlı birkaç lisan biliyor. Otuzuna gelmeden öteye gitmiş. Nabizade Ayşe Naciye ile evlenmiş, daha gün görmeden güneşi batmış. Otuza yakın eser yazmış o hali ile. Rahmetli Kaya Bey hoca doktora savunmamda bunu anmış, bu bilgi birçok kişiyi tashih etmişti. Zorla Diyarbakır vilayet-i celilesine hoca olmuştum, ömrümün en nadide yılları siyasi bir ortamda koşturmayla geçti. Ömrüm Kürt-Türk nakaratı ile heba oldu. Orada yirmi kadar kitap yazdım, neler neler. Tevfik Fikret psikobiyografisi, ilk psikobiyografiyi ben yazdım. Kime dert? Kuyumcu yok, sarraf yok.

Ahmet Mithat biyografifisine çalıştım bin adet kendi paramla bastım. Elli yıllık Tercüman-ı Hakikat külliyatını taradım, servet harcadım. Kitaptan ya bir tane var ya da yok. Tecer biyografisine çalıştım yirmi beş yıl. Nereleri dolaşmadım? Arşivler, Galatasaray Lisesi… Orada çalışmış Tecer rahmetli. Eşi Meliha hanım babasının ve diğer resimlerini verdi. Ortaya büyük bir biyografi çıktı şimdi beş-on tane var, kendi paramla bastırdım. Sahipsizlik ve kültürü sorun etmemiş bir topluluk içinde yazdım bunları.

Hiçbir kültür bakanı benim kadar kitap ve kültürle ilgilenmemiştir. Türk Edebiyatı Estetik Bakış diye kitap yazdım. Yahya Kemal’i Kant ile mukayese ettim. Uluslararası Kant Sempozyumunda, Psikanaliz kitabı yazdım. Milli bir kitap okuttum öğrencilere yıllarca Isparta’da. İnsandan, ilimden anlamaz adamlar arasına düştüm, beni adeta tekmelediler, hayatımdan bezdim, bu adamlar ilim adamı sözde. Orada üç dört kitap daha yazdım. Tarihi Roman, Tematik Türk Şiir Andolojisi, Türk ve Batı Edebiyatında Deneme kitapları.

Sonra Bediüzzaman’a ilgili iki kitap yazdım. Orhan Abi, ”Bu kitabı ancak sen yazabilirsin” dedi. Bediüzzaman Türk tefekkürünün en büyük zirvesi. Nurları Arapçaya çeviren adam “tam Avrupai bir kitap yazmışsın, bunu ancak en iyi Nurları da en iyi Avrupalılar anlar” dedi. Kavurmacı bu kitap yüzünden “aileni al gel sana hediyeler vereyim” dedi. Götürdüm karınca kararınca kadirbilir adam onları sevindirdi. Falancı filancılık ile bu yaptığım işler mukayese kabul etmez. Adamının eline düşseydim ben Kültür müsteşarı olurdum. Edebiyatı benim algımla alan adam yok. İmaj Eleştirisine Giriş diye bir kitap yazdım. Sonra Necip Fazıl Dev ve Dahi kitabını yazdım. Avrupa’dan istediler kitabevine gönderdim. Beş adet bir ihtilal kitaptı, beş on tane kaldı. Kadir bilmezlere kul ettin beni. Vahdet Abi “Şol yüzleri dost özleri düşmandan usandım“ derdi.

Şimdi Iğdır’da sefalet ve terkedilmiş içinde yaşıyorum, ölümü nasıl severmiş insanlar burada gördüm. Yine de seyreyle güzel Kudreti Mevla neler eyler, Allah’a sığın adlü teala neler eyler diyorum, ne yapayım.

Beyler beni alıştığınız kalıplara koymayım sığmam oralara. Ama ne yapayım yıllardır gösterildiğimle olduğum arasında kaldım, tost gibi. Ne yapayım kader. Beni kimsecikler anlamaz zaten sen öp seccadem, demiş Necip Fazıl. Hapiste yatarken Demokrat Parti iktidar olmuş, sigara parası bile yok garibin, sigara parası istemiş yok. Seyyid Efendi Sivas’ta hapisken o kadar bağlısı var, anama mektup yazmış. “Kız Rüveyde cigara param bile yok” demiş. Anam halhallarını bozdurmuş, göndermiş. Efe parayı görünce “kız sen Fadime anama komşu olasın“ demiş.

Ahmet Mithat bir gece Darüşşafaka’da yetimlere ders verirken ölmüş, ailesi zor yetişmiş böyle bir adama.

Yavuz Sultan Selim ile bitirelim:

Milletimde ihtilaf-ı tefrika endişesi ;
Kuşe-i kalbimde hatta bikarar eyler beni
İttihadken savleti adayı defa çaremiz
İttihad etmezse millet dağıdar eyler beni.

Bu dünyaya ilmi ve zerafeti öğretmiş milletin şu haline bak, “cihana ilmi öğrettin neden cehlin esirisin” Antepli Nazım Abi der.

Yahya Kemal, Yavuz hayranı. Bediüzzaman da öyle. Kırkıncı Hoca da, ben de hayranıyım bu büyük adamın. Hayran olunca böylelerine hayran olmalı. Selimname yazmış Kemal yedi bentte bir roman yazmış, helal olsun.

Eserlerim

1-Malumat Mecmuası Yedi cildin taraması ve tahlilli fihristi

2- Nabizade Nazım Doktora tezi

3-Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanlarında şahıslar

4-Mehmet Akif ve Hikaye Sanatı

5- Türk Edebiyatında Deneme

6- Batı Edebiyatında Deneme

7- Mehmet Celal’in Hikaye ve  Romanları

8-Roman ve Hikayeci olarak Yakup Kadri 2008-2018

9-Türk Edebiyatına Estetik ve Felsefi Bakışlar

10- Tevfik Fikret’in Psikobiyografisi

11- Psikanalitik Edebiyat

12-İmaj Eleştirisine Giriş

13- Dev ve Dahi Necip Fazıl

14- Ahmet Kutsi Tecer Biyografi

15- Ahmet Mithat Efendi, biyografi ve tarama

16-Tarihi Roman

17- Tematik Türk Şiiri Antolojisi 2008-2018

18 – Çocuk Edebiyatı

19-Roman ve Eleştiri Terimleri Sözlüğü

20-Romancı ve Romanlar

21- Türkçe’nin Altı Büyük Şairi

22-Ahmet Kutsi Tecer’in Makaleleri

23- Mutavassitin ve Edebiyat

24- Tanpınar ve Yahya Kemal ‘de imajlar

25- Temalardan şiirimize.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum