Bir Şenlik Yeridir Kainat (Risale-i Nur Eğitim Programı-2)

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-2: Bir Şenlik Yeridir Kainat (İkinci Söz)

Eğitim Programı Ön Bilgilendirmesi: Keşif Yolculukları ismini verdiğimiz ve 25 Nisan 2015 16.45 Ct. Günü, Yazarlar Birliği Sümer-1 Sok. No: 11/9 Kat:4 Kızılay/ANKARA’da sunulacak ve iki haftada bir yapılan, izahlı ve görsel sunumlu Risale-i Nur Eğitim Programımızın güncel ders konularına https://www.facebook.com/pages/Ediz-Sözüer-resmi-sayfa/1428147924084559?ref=hl adresinden ulaşabilirsiniz. Hem bizi (haddimizin fevkinde olarak üstlendiğimiz) bu önemli iman hizmetinde yalnız bırakmamak ve manen destek vermek için; hem de imanî ilimlerin tahsilinde ciddî bir altyapı kazanmak, Risale-i Nur’u farklı mana açılımlarıyla anlamak ve taze bir heyecanla, alışkanlık ve sıradanlık perdesini kaldırıp atmak için derslerimize katılmanızı arzu ediyoruz.

Eğitim programımızın takdimini ve önceki derslerimizin videolarını, www.youtube.com/c/EdizSözüer Youtube video kanalımızdan bulabilirsiniz. Ders programımızı üstüne bina ettiğimiz “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur İzah Metinleri” isimli kitap çalışmamızı ise https://yadi.sk/d/09r41tL9ecYUA Yandexdisk adresindeki “Kitap Taslakları-Risale-i Nur İzah Metinleri” klasöründen indirebilirsiniz. Sunumlarımızda kullandığımız metinlere, videolara ve Powerpoint dosyalarına ise aynı adresteki “Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Sunumları” klasöründen ulaşabileceğinizi ve bulunduğunuz yerde bu tarz sunumları sizin de yapabileceğinizi ifade edelim.

Tavsiye Ettiğimiz Metot: Bu görsel destekli derslerin özellikle (yazının altında yer alan) videosunu izlemeniz ve imkanınız varsa devam eden programlarımıza şahsen katılmanızdır. Bu, büyük önem arz ediyor. Çünkü yazılı olarak kaleme alınmış hakikatleri, sözlü ve görsel bir şekilde izleyerek (kitap çalışmamızda olmayan ilave izahlarla) daha iyi anlama ve hissetme imkânı sunuyor. Böylece sadece akılla anlaşılmayan ve aslında “hissedilen hakikatler” olan iman ilmini anlamakta ve “farklı mana açılımları”na kapı açmakta, en verimli bir metotu takip etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte, eğitim programımızı kitap çalışmamız üzerinden de ciddî bir şekilde okuyarak takip ederseniz, bu pekiştirme yöntemiyle (Allah’ın izniyle) Risale-i Nur’u anlamak noktasında en üst düzeyde bir istifadenin gerçekleşeceğine kuvvetle inanıyoruz. Bu derslere ve bu hakikatlere herkesten evvel kendim müşteri olduğum için, birçok kardeşimle beraber bu manaya en başta bizzat şahidim. Bu çalışmalar ortaya çıktıktan sonra, daha önceden onlarca defa okuduğum yerleri hiç bu kadar iyi anlamamış olduğumu görerek hayret içinde kaldığımı itiraf ediyorum.

İkinci Söz - Bir Şenlik Yeridir Kainat

Dünyaya ve içinde meydana gelen hadiselere iman gözüyle bakıldığında, her şeyden önce sahipsizlik, kimsesizlik ve yabancılık yoktur. Bir şenlik yeridir âdeta kâinat. Çünkü her bir varlık, şefkatli ve hikmetli tek bir elden idare edilmektedir ve bu durum, gayet memnuniyet verici bir hâldir. Aynı yaratıcı tarafından yaratıldıklarından, birbirlerine manevî bir kardeşlik bağı ile bağlıdırlar. Herkes birbirine dosttur, düşmanlık yoktur.

senlik.jpg

Şefkatli bir sahibin hizmetkârıdırlar. Hepsi kendine göre bir vazife görmekte ve bir çeşit ibadetle meşgul olarak Allah’ı zikretmektedirler. İnsan ve hayvanlar bir eğitim ve imtihan içinde, kabiliyetlerine göre kendilerini geliştirmek ve ona göre bir saadete gitmek için, geçici olarak bu meydana gönderilirler. Sonra vazifelerini bitirenler, zahmet ve meşakkatin olmadığı huzurlu bir âleme sevinerek ve terhis olurcasına geçerler.

İman gözüyle bakıldığında, insan şu dünya misafirhanesinde ikramda bulunulan bir misafir hükmünde görünür. Böylece güneş bir lamba, ay gece lambası, yıldızlar göğün süsleri olur. Tesadüfen hareket eden kocaman gök cisimlerinin ne zaman bir kargaşa çıkarıp bir kıyameti koparacakları korkusu ve dehşeti olmaz. Hele bir kuyruklu yıldızdan hiç korkulmaz, çünkü dizgini dünyanın şefkatli sahibinin elindedir. Neden endişe edilsin ki?

Yeryüzü ise, içindeki nimetlerle özenle hazırlanmış bir sofradır. Çiçekleri, ırmakları, yeşillikleri ile uzaydan masmavi bir inci gibi görünen dünyamız, bizler için süslenmiş bir bahçedir. Dağlar, denizler, bulutlar türlü çeşit faydalarıyla insana tebessüm eden hizmetkâr birer memurdurlar.

Bir yaratıcının olmadığı ve tesadüflerin karanlığında yuvarlanan bir dünyada ise, işler çok daha başka görünecektir: Her yer âdeta bir matem ve hüzün yeridir. Çünkü dünyaya kimsesiz ve sahipsiz olarak gelen canlılar, kısa bir müddet zahmetli bir hayat tattıktan sonra yok edilirler, zannedilir. Çok sevdikleri hayattan ve dünyadan, bir daha geri dönmemek üzere acımasızca ayrıldıkları görünür. Önceki halde huzur veren her hâl, acı verici bir azap haline dönüşür. Dehşetli gök cisimlerinin tesadüfen hareket ettikleri ve dünyadaki hayatın çok ince ve hassas bir dengeyle var olmaya devam ettiği düşüncesi, yerküremizdeki hayatın her an yok olabileceği konusunda endişe ve korku içinde bırakır insanı.

Hâlbuki eserdeki temsilin bir yerinde denildiği gibi; böyle adalet, şefkat ve intizamla idare edilen ve mükemmel özellikler gösteren dünyanın gerçek hakikati, bu şekilde olamaz. Demek insan, ancak içindeki çirkinliklerin, kuruntuların ve karamsarlığın siyah perdesiyle; gündüz gibi parlak ve güzel olan şu kâinatın hakikatini, gece gibi karanlık görür. Çirkin, zulümlü, dehşetli zanneder. Gülmeyi ağlamak, neşeyi hüzün gibi algılar. Vazifenin bitmesiyle terhis olmanın, korkunç bir yokluk ve ayrılık olduğunu itikat eder.  Bu hâl, eşyanın güzel ve doğru hakikatini gösteren, şeffaf ve nuranî bir gözlük olan iman gözlüğüyle değil; inkâr ve gafletin karanlık gösteren siyah gözlüğüyle bakılması sebebiyledir.

İşte iman öyle büyük bir nimettir ki, tüm dünyaya ve eşyaya bakış açımızı kökünden ve sonsuza kadar değiştiriyor ve varlığın gerçek hakikatinin nasıl olduğunu haber veriyor. Hakikat noktasında korkulacak, üzülecek, endişe edilecek ve karamsarlığa kapılıp acı çekecek hiçbir nokta bırakmıyor. Tam bir emniyet ve huzur veriyor. Cennetten haber veren manevî bir lezzetin kapısını açıyor.

Keşif Yolculukları Eğitim Programı Ders Videosu:

Bir Şenlik Yeridir Kainat (İkinci Söz)

https://www.youtube.com/watch?v=egbiqdhATIA&index=5&list=PL5bPD7AdvnTwLy6HBas-goAXLUUhNM0d8

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.