Bir Müslüman evrimci olabilir mi?

Evrim ortaya atılırken olsun, sonraki dönemlerde olsun daima ateizmle özdeşleştirilmiş ve dinlerin “Allah insanı yarattı” hükmüne alternatif olarak sunulmuştur. Evrimi ortaya atan Darwin’de zaten açıkça dinsiz olduğunu beyan etmiş, Allah’ın varlığı hakkında şüphede (agnostik) olduğunu söylemiştir.[1] 150 yıla yakın bir zamandırda konu dindarlarla dinsizler arasında bir çatışma ve tartışma şeklinde tezahür etmiştir.

Evrim teorisi Kur’ân’ın ve sünnetin açık hükümleriyle çelişmektedir. Bu yönüyle evrimi kabul etmek İslâmiyet açısından tek kelimeyle KÜFÜRdür. Çünkü Kur’ân’ın açık ifadeleri Âdem (a.s)’ın annesiz babasız olarak ve topraktan yaratıldığını göstermektedir. Örneğin şu âyete bakalım:

“Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Onu şekillendirip, içine de ruhumdan üflediğim zaman, derhal ona secdeye kapanın!”[2]

Benzer diğer bir âyette şöyle: “Hani Rabbin meleklere demişti ki: "Ben kupkuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan bir insan yaratacağım. Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz, hemen ona secdeye kapanın!"[3]

“İnsanı yaratmaya bir çamurdan başladı. Sonra da onun soyunu süzülmüş bir özden, değersiz bir sudan yarattı.”[4]

Birde şu âyete bakalım: “Allah nezdinde İsa'nın durumu, Âdem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı. Sonra ona "Ol!" dedi ve oluverdi.”[5]

Allah, İsa (a.s)’ı babasız yaratmıştır. Âdem (a.s)’ı ise anasız babasız yaratmıştır. İsa (a.s)’ın babasız yaratılmasını garip görenlere veya onun babasız yaratılmasını ilah olduğuna delil kabul edenlere, Allah Âdem (a.s)’ı örnek vermektedir. “Babasız insan olur mu?” diyenlere Kur’ân “Olur! İşte Âdem” diyor. Ayrıca “İsa (a.s) ilahdır, delili de babasız yaratılmış olmasıdır” diyen Hıristiyanlara, Kur’ân “Yanlışsınız, çünkü Âdem de anasız babasızdır, o nasıl ilah değilse, İsa’da değildir” diyor.

Tabii aynı zamanda “Âdem (a.s)’ın babası vardı, o, hayvanların evrim geçirmiş şeklidir, insan evrim geçirdi” diyenlere de, bu ayet “yalan söylüyorsunuz” diyor.

Bu ve benzeri âyetlere rağmen kırk dereden su getirerek, utanmadan âyetleri eğip büküp, istedikleri manaları verenlere biz âyetin devamını hatırlatalım. Başka söze gerek yok. Âyetin devamı şöyle:

“Gerçek, Rabbinden gelendir. Öyle ise şüphe edenlerden olma. Sana (Allah’dan) bu ilim geldikten sonra, seninle bu konuda çekişenlere de ki: Geliniz, sizler ve bizler de dahil olmak üzere, siz kendi çocuklarınızı biz de kendi çocuklarımızı, siz kendi kadınlarınızı, biz de kendi kadınlarımızı çağıralım, sonra da dua edelim de Allah'tan yalancılar üzerine lânet dileyelim. Şüphesiz bu (anlatılanlar), doğru haberlerdir. Allah'tan başka ilâh yoktur. Muhakkak ki Allah, evet O, mutlak güç ve hikmet sahibidir. Eğer yine yüz çevirirlerse, şüphesiz Allah, bozguncuları hakkıyla bilendir.”[6]

Kurân’ın açık ifadeleri böyle iken, son zamanlarda evrimin hakikat olduğunu ve bunun İslâmiyetle çatışmadığını, evrimi kabul etmenin dini yönden hiçbir sakıncası olmadığını dillendirenler çıkmıştır. Bunlar evrim düşüncesini asıl yaparak, Kur’ân’ın açık hükümlerini evrime göre tevil ederek küfürle iman arasında bir yol oluşturmaya çalışmaktadırlar. 

Bu şahıslar, ateistlerin Allah’ı inkâr için ortaya attıkları, fakat isbat edemedikleri evrimi kabul edip, Müslümanlar içinde bunun propagandasını yapıyorlar. Bu tür faaliyetlerin masumane bir faaliyet olduğuna inanmak güçtür.

Bir şahıs eğer bir insanın hem Müslüman hem de evrimci olabileceğini iddia ediyorsa iki ihtimal söz konusudur:

Birinci ihtimale göre: Bu adam sinsi bir münafıktır, dinsizliği yaymak, Müslümanların küfre karşı direncini kırmak ve Müslümanlar arası ihtilaflar çıkararak onları birbirine düşürmek istiyordur.

İkinci ihtimale göre: Bu adam, İslâm’ı, Kur’ân’ı bilmeyen cahil biri olmakla beraber, kendini İslâm hakkında konuşabilecek salahiyette zanneden kibirli, kendini beğenmiş biridir.

[1] Adrian Desmond-James Moore, Darwin, İş Bankası yy, s, 771, 773.
[2] Sad, 71, 72.
[3] Hicr, 28, 29.
[4] Secde, 7, 8.
[5] Âl-i İmran, 59.
[6] Âl-i İmran, 60-63.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum