Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

Bilinen en büyük 10 salgın ve korona

Yıllardır bilim adamları ve tıp araştırmacıları, bir pandeminin kesin tanımı konusunda farklılaştılar (bu bir Pandemi mi yoksa bir salgın mı), ancak herkesin hemfikir olduğu bir şey, kelimenin normalde olabileceğinden daha fazla, hastalığın yaygın oluşumunu tanımlamasıdır.

Bağışıklık sistemimiz ve günümüz tıbbının imkanları çoğu zaman bizi korumaya yeterli oluyor ancak bu mikro organizmalar bizden çok daha uzun süredir dünyada yaşıyor ve dayanıklı olup soylarını devam ettirmek konusunda bizden daha kararlı ve istikrarlı görünüyorlar.

Kolera, hıyarcıklı veba, çiçek hastalığı ve grip, insanlık tarihinin en acımasız katillerinden bazılarıdır.  Ve bu hastalıkların uluslararası sınırları aşan salgınları, doğru bir şekilde Pandemi olarak tanımlanıyor, özellikle tarih boyunca bilinen 12.000 yıllık varoluşunda 300-500 milyon insanı öldüren çiçek hastalığı.

Binlerce insanı öldüren Ebola virüsünün en son salgını hala Batı Afrika ile sınırlı. Şimdilik bir salgın olarak kabul edilmektedir.

COVID-19 virüsünün hızlı yayılma kapasitesi, devlet gücü ve teknoloji açısından tarihteki koca imparatorlukları geride bırakan ulus devletleri önlem alamadan yakaladı.

Ulaşım altyapısının gelişmesi Pandemilerin grafiklerde dik yokuşlarla yükselmesine neden olsa da ticaret kervanı ve gemilerinin modern uçakların yerini aldığı ama hastalık etkeninin bir gizemden ibaret olduğu zamanlarda bulaşıcı hastalıkların sonuçları oldukça dramatik olabiliyordu.

1347 – 1351 yıllarından yaklaşık 200 milyon can alarak Avrupa’da çok ciddi sosyal, ekonomik ve siyasi sonuçlar meydana getiren Kara Veba Salgını bunun en net örneklerinden.

HIV / AIDS Pandemisi (2005-2012)

Ölüm Sayısı: 36 milyon
Neden: HIV / AIDS
İlk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edilen HIV / AIDS, 1981'den beri 36 milyondan fazla insanı öldüren küresel bir Pandemi olduğunu gerçekten kanıtladı. Şu anda 31 ile 35 milyon arasında HIV ile yaşayan insanların büyük çoğunluğu Sahra Altı Afrika'da, nüfusun yüzde 5'inin enfekte olduğu, kabaca 21 milyon kişi. Farkındalık arttıkça, HIV'i çok daha yönetilebilir hale getiren yeni tedaviler geliştirildi ve enfekte olanların çoğu üretken yaşamlar sürmeye devam ediyor. 2005 ile 2012 arasında HIV / AIDS kaynaklı yıllık küresel ölümler 2,2 milyondan 1,6 milyona düştü.

Grip Pandemisi (1968)

Ölüm Sayısı: 1 milyon
Neden: İnfluenza
A kategori 2 Grip salgını, bazen “Hong Kong Gribi” olarak anılır, 1968 grip salgını, H2N2 alt tipinin genetik bir dalı olan İnfluenza A virüsünün H3N2 suşundan kaynaklanmıştır. Hong Kong'da 13 Temmuz 1968'de bildirilen ilk vakadan, Singapur ve Vietnam'da virüs salgınlarının bildirilmesi yalnızca 17 gün sürdü ve üç ay içinde Filipinler, Hindistan, Avustralya, Avrupa ve Birleşik Devletlere yayıldı. Devletler. 1968 salgını nispeten düşük bir ölüm oranına sahipken (yüzde 0,5), yine de 500.000 Hong Kong sakini dahil bir milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlandı, o sırada nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i.

Asya Gribi (1956-1958)

Ölüm Sayısı: 2 milyon
Neden: Grip
Asya Gribi, 1956'da Çin'de ortaya çıkan ve 1958'e kadar süren, H2N2 alt tipinde Grip A'nın salgın bir salgınıydı. İki yıllık çılgınlığında, Asya Gribi Çin'in Guizhou eyaletinden Singapur, Hong Kong ve Amerika Birleşik Devletleri. Asya Gribi'nin ölü sayısı tahminleri kaynağa göre değişiklik gösteriyor, ancak Dünya Sağlık Örgütü son çeteleyi yaklaşık 2 milyon ölüm olarak belirledi; bunların 69.800'ü yalnızca ABD'dedir.

Grip Pandemisi (1918)

Ölüm Sayısı: 20- 50 milyon
Neden: Grip
1918 ile 1920 yılları arasında, rahatsız edici derecede ölümcül bir grip salgını, dünya nüfusunun üçte birinden fazlasına bulaşarak ve 20-50 milyon insanın hayatına son vererek tüm dünyayı yırttı. 1918 salgınında enfekte olan 500 milyon kişiden ölüm oranınınyüzde10 ilayüzde 20 olduğu tahmin edildi ve yalnızca ilk 25 haftada 25 milyona kadar ölüm gerçekleşti. 1918 grip salgınını diğer grip salgınlarından ayıran şey kurbanlardı; İnfluenzanın her zaman sadece çocukları ve yaşlıları öldürdüğü ya da zaten zayıflamış hastaları öldürdüğü yerde, çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf olanları hala hayatta bırakırken, dayanıklı ve tamamen sağlıklı genç yetişkinleri vurmaya başlamıştı.

Altıncı Kolera Salgını (1910-1911)

Ölüm Sayısı: 800.000+
Neden: Kolera
Önceki beş enkarnasyonu gibi, Altıncı Kolera Salgını da Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Rusya'ya yayılmadan önce 800.000'den fazla kişiyi öldürdüğü Hindistan'da ortaya çıktı. Altıncı Kolera Pandemisi aynı zamanda son Amerikan Kolera salgınının da kaynağıydı (1910–1911). Geçmişten öğrenen Amerikan sağlık otoriteleri, hızla enfekte olanları izole etmeye çalıştı ve sonunda ABD'de yalnızca 11 ölüm meydana geldi. 1923'te kolera vakaları, Hindistan'da hala sabit olmasına rağmen, dramatik bir şekilde azaldı.

Grip Pandemisi (1889-1890)

Ölüm Sayısı: 1 milyon
Neden: Grip
Başlangıçta "Asya Gribi" veya "Rus Gribi" olarak adlandırılan bu türün, İnfluenza A virüsü alt tipi H2N2'nin bir salgını olduğu düşünülüyordu, ancak son keşifler bunun yerine nedenini buldu İnfluenza A virüsü alt tipi H3N8. İlk vakalar Mayıs 1889'da üç ayrı ve uzak yerde, Orta Asya'da Buhara (Türkistan), kuzeybatı Kanada'da Athabasca ve Grönland'da görüldü. 19. yüzyılda, özellikle kentsel alanlarda hızlı nüfus artışı, yalnızca gribin yayılmasına yardımcı oldu ve çok geçmeden salgın tüm dünyaya yayıldı. Bakteriyoloji çağındaki ilk gerçek salgın olmasına ve ondan çok şey öğrenilmesine rağmen. Sonunda, 1889-1890 Grip Salgını bir milyondan fazla kişinin hayatına mal oldu.

Üçüncü Kolera Pandemisi (1852–1860)

Ölüm Sayısı: 1 milyon
Neden: Kolera
Genel olarak yedi kolera pandemisinin en ölümcül olduğu kabul edilen 19. yüzyılda üçüncü büyük Kolera salgını 1852'den 1860'a kadar sürmüştür. Birinci ve ikinci pandemiler gibi Üçüncü Kolera Pandemisi de Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika'yı parçalamadan ve bir milyondan fazla insanın hayatına son vermeden önce Ganj Nehri Deltası'ndan yayıldı. İngiliz Doktor John Snow, Londra'nın yoksul bir bölgesinde çalışırken kolera vakalarını takip etti ve sonunda hastalığın bulaşma yolu olarak kirli suyu tanımlamayı başardı. Ne yazık ki, keşfiyle aynı yıl (1854), Büyük Britanya'da 23.000 kişinin öldüğü salgının en kötü yılı oldu.

Kara Ölüm (1346-1353)

Ölüm Sayısı: 75- 200 milyon
Neden: Hıyarcıklı Veba 1346'dan 1353'e kadar bir Veba
salgını Avrupa, Afrika ve Asya'yı kasıp kavurdu ve tahmini ölü sayısı 75 ila 200 milyon arasında oldu. Asya'da ortaya çıktığı düşünülen veba, büyük olasılıkla ticaret gemilerinde çok sık yaşayan farelerin üzerinde yaşayan pireler aracılığıyla kıtaları atladı. O zamanlar büyük şehir merkezleri olan limanlar, sıçanlar ve pireler için mükemmel bir üreme alanıydı ve bu nedenle sinsi bakteri gelişti ve ardından üç kıtayı harap etti.

Justinianus Vebası (541-542)

Ölü Sayısı: 25 milyon
Neden: Hıyarcıklı Veba
Avrupa nüfusunun belki yarısını öldürdüğü düşünülen Justinianus Vebası, Bizans İmparatorluğu ve Akdeniz liman kentlerini etkileyen hıyarcıklı veba salgınıdır ve bu yılda 25 milyon insanı öldürür. Uzun terör saltanatı. Genellikle Hıyarcıklı Vebanın ilk kaydedilen olayı olarak kabul edilen Jüstinyen Vebası, dünyaya damgasını vurarak Doğu Akdeniz nüfusunun dörtte birini öldürdü ve Konstantinopolis şehrini harap etti. Günde tahmini 5.000 kişi ve sonunda şehir nüfusununyüzde 40'ının ölümüyle sonuçlanıyor.

Antonin Veba (MS 165)

Ölüm Sayısı: 5 milyon
Neden: Bilinmiyor
Galen Vebası olarak da bilinen Antonin Veba, Küçük Asya'yı, Mısır'ı, Yunanistan'ı ve İtalya'yı etkileyen eski bir salgındı ve Çiçek Hastalığı veya Kızamık olduğu düşünülüyor, ancak gerçek neden hala bilinmiyor. Bu bilinmeyen hastalık MS 165 civarında Mezopotamya'dan dönen askerler tarafından Roma'ya geri getirildi; Farkında olmadan, 5 milyondan fazla insanı öldüren ve Roma ordusunu yok eden bir hastalığı yaydılar.

1800’lerin sonlarından itibaren bulaşıcılığıyla pandemiye yol açan etkenler grip virüsü varyantları ve koronovirüsler oldu.

Rus gribi olarak da adlandırılan 1889-1890 pandemisinde hastalık ilk kez 1889 Aralık ayında St. Petersburg kentinde kaydedildi.

Ocak 1890’da ise ABD’de bu hastalıktan ölümler tepe noktasına ulaşmıştı. Bu salgından sonra bir dünya savaşının içinde yayılan İspanyol Gribi, asker hareketliliği nedeniyle dünya çapında 50 milyona yakın can aldı.

Eski salgınların neden oldukları ölüm sayılarına yaklaşmasalar da son 20 yılda Domuz Gribi, MERS ve SARS dünya çapında salgınlar olarak öne çıktılar.

COVID-19’un bu ölümcüllük ve yayılma hızıyla devam ettiği takdirde son yıllarda karşılaşılan salgınların hepsini etki açısından geçmesi çok muhtemel gözüküyor.

Önceki salgınların neden olduğu tarihsel olaylardan yola çıkarak Covid – 19 pandemisinin de savaşlar başlatabileceğini ya da savaşlar bitirebileceği iddia ediliyor.

Her biri yüzyıllar süren iki küresel salgının hem orta hem de uzun vadede önemli iktisadi sonuçları oldu.

Sık sık tekrarlayan salgınların yol açtığı büyük nüfus kayıpları hem iktisadi faaliyetler üzerinde hem de gelirin bölüşümüne ilişkin büyük değişikliklere yol açtı.

Çalışma yaşındaki nüfusun büyük bir bölümünün yaşamlarını kaybetmeleri nedeniyle, ekilen toprakların, büyük bir bölümü, özellikle de verimi daha düşük topraklar boş kalırken, azalan talep nedeniyle tahılların ve genel olarak tarımsal malların fiyatları düştü. Buna karşılık, emek darlıkları nedeniyle ücretler yaklaşık iki katına çıktı, mamul malların fiyatları yükseldi. Böylece tarımsal üreticilerinin ve özellikle toprak sahiplerinin gelirleri düşerken, emek gelirleri arttı.

Yatırımların azalmasının da etkisiyle faizler de düştü. Ölenlerin malları sağ kalan yakınlarına geçtiği için, sağ kalan nüfus hem ücretlerinin yükselmesi hem de ölenlerin mallarını devralmaları sayesinde, gelirlerini ve yaşam standartlarını yükseltti. Artan gelirler kent ekonomisinde üretilen mamul mallara ve bir bölümü ithal edilen lüks tüketim ürünlerine olan talebi arttırdı.

Hülasa; Salgın hastalıkların toplumlar ve devletler üzerinde demografik, ahlaki, psikolojik, ekonomik, sosyal, siyasi, askeri, bilimsel, sanatsal alanlarda çok ciddi etkileri görülmüştür.

Kuvvetle muhtemeldir ki; Son yaşanan ve süreci devam eden ve sürdürülmeye de devam ettirilecek olan Pandemi, büyük yıkılışlara, kalkışma ve direnişlerle birlikte değişimlere vesile olacaktır.

salgin.jpg

Kronolojik Tablo

İnfluenza: Burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip İnfluenza virüsü vardır.

Salgınlar listesi: https://tr.wikipedia.org/wiki/SalgyüzdeC4yüzdeB1nlar_listesi
Referanslar:
https://www.cbc.ca/news/technology/cholera-s-seven-pandemics-1.758504
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3867475/
https://content.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,2027479,00.html
https://www.infoplease.com/cig/dangerous-diseases-epidemics/bubonic-plague.html
https://www.who.int/csr/resources/publications/surveillance/plague.pdf
https://healthvermont.gov/prevent/Plague.aspx
https://www.loyno.edu/~history/journal/1996-7/Smith.html
https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4381924.stm
https://www.loyno.edu/~history/journal/1996-7/Smith.html
https://www.infoplease.com/cig/dangerous-diseases-epidemics/smallpox-12000-years-terror.html
https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs360/en/index.html
https://www.avert.org/worldstats.htm
https://www.cdc.gov/hiv/statistics/basics/
https://www.history.com/topics/1918-flu-pandemic
https://www.who.int/bulletin/volumes/89/7/11-088815/en/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum